Wasze sposoby na "manewry placykowe"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wasze sposoby na "manewry placykowe"

Postprzez mario_s » sobota 03 grudnia 2005, 23:10

Wpisujecie tutaj wasze sposoby/ lub pakazane przez waszych instruktorow na placyku. Chodzi mi o koperte / parkowanie skosne, prostopadle przodem i tylem.(" Np. kiedy zobacze w lewym lusterku linie to skrecam itp." - krok po lkroku :D Prosze pisac zrozumiale... Musze znalezc jakis dobry sposob na koperte, ale na pewno te sposoby przydadza sie rowniez dla innych wiec inne manerwy tez sa bardzo mile widziane. Fajnie byloby zaznaczac czy dla corsy 3 drzwiowej/5 drzwiowej jest dany sposob :)
mario_s

Re: Wasze sposoby na "manewry placykowe"

Postprzez mirinda » niedziela 04 grudnia 2005, 01:10

mario_s napisał(a):Wpisujecie tutaj wasze sposoby/ lub pakazane przez waszych instruktorow na placyku. Chodzi mi o koperte / parkowanie skosne, prostopadle przodem i tylem.(" Np. kiedy zobacze w lewym lusterku linie to skrecam itp." - krok po lkroku :D Prosze pisac zrozumiale... Musze znalezc jakis dobry sposob na koperte, ale na pewno te sposoby przydadza sie rowniez dla innych wiec inne manerwy tez sa bardzo mile widziane. Fajnie byloby zaznaczac czy dla corsy 3 drzwiowej/5 drzwiowej jest dany sposob :)
Mimno tego że jest wiele sposobów na pokonanie tego zadania na forum ja ci dem radę ,nie ma znaczenia jakim samochodem jedziesz ten sposób jest na punto ale na corsę też próbowałem,jak mijasz 1 słupek który wyznacza kopertę skreć do oporu w prawo ,po skręcie słupek który jest na końcu krawężnika masz mieć po przekątnej, jedziesz po prostej do czasu kiedy tylne lewe koło zacznie przekraczać linię przerywaną ograniczającą stanowisko z lewej stony, wtedy do oporu w lewo,jak samochód się po prostej tzn jest równolegle do krawężnika prostój koła , jak nie ma miejsca na prostowanie , podjedz do p[rzodu tzw. korekta.Zadani zaliczone.
ła[/img]
mirinda

Re: Wasze sposoby na "manewry placykowe"

Postprzez Myslovitz » niedziela 04 grudnia 2005, 01:47

mirinda napisał(a):jedziesz po prostej do czasu kiedy tylne lewe koło zacznie przekraczać linię przerywaną ograniczającą stanowisko z lewej stony, wtedy do oporu w lewo,jak samochód się po prostej tzn jest równolegle do krawężnika prostój koła

To, co mirinda napisał(-a?) do tego momentu, który cytuję, robię identycznie ---> nie patrzę jednak kiedy tylne lewe koło dojedzie do linii, ale skręcam w lewo do oporu wtedy, kiedy słupek wjazdowy od koperty a raczej tyczka pojawia mi się na wysokości prawego lusterka. Tak się nauczyłam i dzięki temu sposobowi nie muszę mieć opuszczonego lewego lusterka, tylko prawe :P
No i po ustawieniu samochodu w kopercie nie prostuję kół, zostawiam je skręcone w lewo, łatwiej wtedy wyjechać ze stanowiska (mniej kręcenia kierownicą) :D

Jeżdżę Corsą :)
6.03.2006 - zdane
21.03.2006 - odebrane
Myslovitz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy