Jak sprawdzać światła-zapłon

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

hej

Postprzez lukasrz » piątek 28 lipca 2006, 10:25

A ja mam takie pytanko czy przy sprawdzaniu swiatel cofania trzeba zapalac silnik ? I poprosic o ich sprawdzenie egzaminiatora ? czy normalnie bez zapalania wrzucic wsteczny i wyjsc sprawdzic swiatlo ?

I jeszcze jedno sprawdzamy swiatla stopu zarowno pedalem roboczym jak i recznym ?

Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam.
lukasrz
lukasrz

Postprzez konradex » piątek 28 lipca 2006, 10:58

lukasrz napisał(a):A ja mam takie pytanko czy przy sprawdzaniu swiatel cofania trzeba zapalac silnik ? I poprosic o ich sprawdzenie egzaminiatora ? czy normalnie bez zapalania wrzucic wsteczny i wyjsc sprawdzic swiatlo ?

normalnie, pozycja zapłonu, wrzucasz wsteczny i wychodzisz... kluczyk musi być ustawiony tak samo jak przy sprawdzaniu świateł :)

lukasrz napisał(a):I jeszcze jedno sprawdzamy swiatla stopu zarowno pedalem roboczym jak i recznym ?

tylko roboczym i prosimy, aby przemiły pan egzaminator powiedział czy się świecą
swoją drogą, to o ile się nie myle to na ręcznym nie świecą się w ogóle żadne światła (oprócz kontrolnej lampki na desce rozdzielczej ;))
konradex

Postprzez lukasrz » piątek 28 lipca 2006, 12:00

konradex napisał(a):normalnie, pozycja zapłonu, wrzucasz wsteczny i wychodzisz... kluczyk musi być ustawiony tak samo jak przy sprawdzaniu świateł :)

Sory ze moze glupio pytam ale za 1.5h wychodze na egzamin i nerw mnie lapie ;) Wszystkie czynnosci wykonujemy przy zapalonym silniku ? czyli 2 razy przekrecony kluczyk ? czy tylko raz przekrecamy i wlaczamy tylko zasilanie ?

Przeciez jak zapale silnik i wrzuce wsteczny i wyjde to mi zgasnie silnik jak tylko sprzeglo puszcze :)

Nie rozumiem co mam rozumiec przez slowo zaplon ? ;)

Pozdrawiam :)
lukasrz

Postprzez konradex » piątek 28 lipca 2006, 12:16

przekręcasz raz, jak to mówisz, aby włączyć zasilanie... jak już kontrolki będą się świeciły na desce rozdzielczej. Wszystkie światła włącznie ze światłem stopu i wstecznym będą działały. Mam nadzieję, że rozumiesz :P powodzenia na egzaminie :)
konradex

Postprzez lukasrz » piątek 28 lipca 2006, 12:22

konradex napisał(a):przekręcasz raz, jak to mówisz, aby włączyć zasilanie... jak już kontrolki będą się świeciły na desce rozdzielczej. Wszystkie światła włącznie ze światłem stopu i wstecznym będą działały. Mam nadzieję, że rozumiesz :P powodzenia na egzaminie :)

All rozumiem, dziekuje Ci bardzo :) Czlowiek jak sie stresuje to sie pyta po 100 razy jak glupi ;]

Nie dziekuje zeby nie zapeszyc ;)
Pozdr.
lukasrz

Postprzez scorpio44 » piątek 28 lipca 2006, 14:53

konradex napisał(a):przekręcasz raz, jak to mówisz, aby włączyć zasilanie... jak już kontrolki będą się świeciły na desce rozdzielczej.

I to właśnie oznacza włączyć zapłon. ;)
scorpio44

Postprzez konradex » piątek 28 lipca 2006, 15:16

ano, sam sie niedawno dowiedziałem jak to fachowo nazywać - właśnie na tym forum :D
konradex

Postprzez sonix » sobota 29 lipca 2006, 06:39

Czy jesteś na kursie korespondencyjnym? Czy jeżdzisz też pytając "Jak to się robi" na forum??? :shock:
Życie jest brutalne a prawdy są dwie
sonix

Postprzez kgab » wtorek 01 sierpnia 2006, 17:42

Kod: Zaznacz cały
 i prosimy, aby przemiły pan egzaminator powiedział czy się świecą

mój się nie zgodził. powiedział, że sama mam sprawdzić. zgłupiałam totalnie, nobo niby jak na srodku placyku? chodzilo o to, zeby JEGO poprosic o nacisniecie hamulca i samemu wyjsc :shock: ehh... egzaminatorzy
kgab

Postprzez Ad_aM » wtorek 01 sierpnia 2006, 18:04

Ja się poprostu zapytałem kto z nas wciśnie, a kto powie czy się palą ;)
Ad_aM

Postprzez invx » piątek 04 sierpnia 2006, 09:15

a nie sprawdza sie czasem swiatel przy kluczyku przekreconym o 2 pozycje (punto) ? tak mi sie jakos wydaje - a;e moze sie myle :P
invx

Postprzez Ad_aM » piątek 04 sierpnia 2006, 13:04

Sprawdzasz na zapłonie czyli gdy zaświecą Ci się kontrolki na desce = włączysz elektrykę.
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Malcorn » piątek 04 sierpnia 2006, 13:27

kgab napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
 i prosimy, aby przemiły pan egzaminator powiedział czy się świecą

mój się nie zgodził. powiedział, że sama mam sprawdzić. zgłupiałam totalnie, nobo niby jak na srodku placyku? chodzilo o to, zeby JEGO poprosic o nacisniecie hamulca i samemu wyjsc :shock: ehh... egzaminatorzy

luz,cegła na hamulec i sprawdzaj ;)

P.S: Ja ogulnie miałem pierw pod maską, potem "proszę zapalić silnik i sprawdzać światła"
więc jasno miałem co i jak, po światłach do samochodu,klakson i łuk..
Start : 05.11.05
Teoria : xx.xx.xx (zdana)
Praktyka :17.07.06 (zdana,3 podejście)
-----------------------------------------------------------------------------
(2006-08-07) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Malcorn

Postprzez wilq_lpu » piątek 04 sierpnia 2006, 22:51

Mnie uczą, że światła sprawdza się na zapalonym silniku, bo jakiś egzaminator kogoś tak upomniał. Co do wstecznego to się jeszcze dopytam.
wilq_lpu

Postprzez matek » poniedziałek 24 września 2007, 12:00

Mam rozumieć, że o sprawdzenie wstecznego też trzeba poprosić egzaminatora o włączenie wstecznego biegu ? :P
Matek Matek =)
matek

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy