PARKOWANIE

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

PARKOWANIE

Postprzez marthusia » niedziela 14 stycznia 2007, 22:00

Mam pytanie apropos parkowania.Parkowałam skręcając w prawo tyłem,w prawo przodem,w lewo przodem,ale nigdy nie w lewo tyłem.Czy to prawda,że egzamninatorzy nigdy nie wydają takiego polecenia jak parkowanie tyłem skręcając w lewo?Mój instruktor mówił,że nie ma takiego manewru,bo jest on niebezpieczny,czy to prawda?
marthusia

Postprzez kamiles » niedziela 14 stycznia 2007, 22:08

zgodnie z rozporządzeniem, jedynym parkowaniem na egzaminie, w trakcie którego wjeżdżasz tyłem, powinno być parkowanie równoległe, zatem jeśli egzaminator będzie Ci kazał zaparkować prostopadle tyłem, to znaczy, że nie stosuje się do owego rozporządzenia
kamiles

Postprzez marthusia » niedziela 14 stycznia 2007, 22:16

dziekuje,a jezeli powie po prostu 'teraz parkujemy po lewej/prawej stronie' to juz ode mnei zalezy jak ja to zrobie?

i drugie b.wazne pytanie [egzamin mam jutro].Kazdy manewr nalezy konczyc naprawym pasie,jednak kolezanka mi powiedziala,ze jej instruktor zawracanie kazal zakonczyc (na drodze dwupasmowej oczywiscie) na pasie lewym.jak to jest?

Dopisane:
chodzi o taka sytuacje:
Obrazek
Legenda: czerwone to oczywiscie tory tramwajowe,a żółte to droga mojego manewru
marthusia

Postprzez kamiles » niedziela 14 stycznia 2007, 22:50

marthusia napisał(a):a jezeli powie po prostu 'teraz parkujemy po lewej/prawej stronie' to juz ode mnei zalezy jak ja to zrobie?

tak, ale pod warunkiem, że zastosujesz się do sposobu parkowania, jaki obowiązuje na danym parkingu (o ile to będzie parking)
marthusia napisał(a):(..) jej instruktor zawracanie kazal zakonczyc (na drodze dwupasmowej oczywiscie) na pasie lewym.jak to jest?

zakończyć na lewym? na pewno nie! chodziło mu pewnie o to, że lepiej jest wjechać najpierw na lewy pas, a potem, w miarę możliwości, zmienić go na prawy; jednak jeśli masz wolne obydwa pasy, to możesz wjechać od razu na prawy
Zyczę powodzenia na egzaminie!
kamiles

Postprzez piotr2708 » poniedziałek 15 stycznia 2007, 13:04

ja miałem taką sytuacje przy zawracaniu, że wjeżdżałem na lewy pas bo kawałek dalej była sygnalizacja i miałem jechać w lewo
piotr2708

Postprzez shiro » czwartek 25 stycznia 2007, 22:00

kamiles napisał(a):jeśli egzaminator będzie Ci kazał zaparkować prostopadle tyłem, to znaczy, że nie stosuje się do owego rozporządzenia

A co jeśli każe Ci zawrócić, ale pierwszy do tyłu? (takie dwa w jednym, zdarzają się ponoć sporadycznie, ale zawsze...)
[ 2006-11-20 ] Egzamin na prawo jazdy, kat. B, zdane.
[ 2006-11-23 ] Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
[ 2006-11-28 ] Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
shiro

Postprzez kamiles » czwartek 25 stycznia 2007, 22:20

shiro napisał(a):A co jeśli każe Ci zawrócić (...)

no mi już nie będzie kazał :D
shiro napisał(a):A co jeśli każe Ci zawrócić, ale pierwszy do tyłu?

możesz jaśniej, bo chyba nie wiem, o co Ci chodzi :?
kamiles

Powrót do Egzamin na prawo jazdy