3 Pytania. Stary vs. Nowy egzam...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

3 Pytania. Stary vs. Nowy egzam...

Postprzez polon85 » czwartek 05 kwietnia 2007, 13:18

Witam
Nadal męczę się z tym je.... prawem jazdy :( Pomału brakuje mi sił, ale muszę mieć ten papier. Sprawa ma się tak, że przeniosłem papiery do Wrocławia, bo tu obecnie mieszkam. Nie wykupiłem jeszcze egzaminu, mam zamiar zrobić to po świętach, gdyż wcześniej nie miałem kasy.

Nietety jest 7 miesięcy po egzaminie teoretycznym :/ Więc chyba znowu będę musiał zdawać teorię :(. Słyszałem że doszły jakieś nowe pytania. W ogóle chciałem się dowiedzieć czy zostały te co były kiedyś? + doszły nowe? Jeżeli tak to ile ich doszło i z jakiego zakresu.

Chciałem się też dowiedzieć czy cos zmieniło się w egzaminie praktycznym.

Trzecia sprawa, ponoć maja zmienić się przepisy, wszystko ma wyglądać inaczej, co sie z tym wiąże mój stary kurs nie będzie ważny jeżeli do tego czasu nie zdam prawka :/ Wiadomo już kiedy te przepisy mają wejść ? I czy istnieje realna szansa na zdanie jeszcze egzaminu w obecnym systemie, jeżeli kupie egzmain dopiero po świętach... ?? :/

Sorry za to wszystko, pewnie są już o tym tematy na forum, ale nie jestem u siebie i nie mam czasu na przeglądanie forum :/

Pozdrawiam i dziękuje za fatygę.
polon85

Postprzez Mystikal » czwartek 05 kwietnia 2007, 13:32

Jeśli wejdą nowe przepisy to będą dotyczyły, tylko i wyłącznie, osób które po wejściu przepisu w życie zapisały sie na kurs.
Nie zmienia sie zasad w trakcie gry !!!!!
Tak mi sie przynajmniej wydaje .
Mystikal

Re: 3 Pytania. Stary vs. Nowy egzam...

Postprzez studi » czwartek 05 kwietnia 2007, 13:46

Witam,
polon85 napisał(a):... Nietety jest 7 miesięcy po egzaminie teoretycznym :/ Więc chyba znowu będę musiał zdawać teorię...

Dokładnie tak, gdyz egzamin teoretyczny jest ważny przez 6 miesięcy

polon85 napisał(a):... Słyszałem że doszły jakieś nowe pytania. W ogóle chciałem się dowiedzieć czy zostały te co były kiedyś? + doszły nowe? Jeżeli tak to ile ich doszło i z jakiego zakresu.

Nowe pytania zastąpiły już istniejące i są to 2 pytania z użytkowania świateł oraz 23 pytania z udzielania pierwszej pomocy, pozostałe są bez zmian, a dokładny ich spis pięknie przygotowany przez ellę znajdziesz w tym wątku: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 7287#87287

polon85 napisał(a):Chciałem się też dowiedzieć czy cos zmieniło się w egzaminie praktycznym.

Nie od ostatnich zmian w styczniu 2006 nic nie zmieniło się w egzaminie praktycznym

polon85 napisał(a):...Trzecia sprawa, ponoć maja zmienić się przepisy, wszystko ma wyglądać inaczej...

Co do nowego egzaminu to wchodzi on w życie w 2008 roku, było to wielokrotnie wałkowane na tym forum, co do ważności szkolenia to nie wiem, bo nie czytałem aż tak dokładnie projektu ustawy, ale np. ostatnia zmiana egzaminu ze stycznia 2006 upraszczająca egzamin kat. B oraz wprowadzająca monitoring nie powodowała unieważnienia kursów dotychczas odbytych, ale osoby chodzące na kurs wg. starych zasad jeśli egzamin miały po wejściu w życie zmian zdawały je już na nowych zasadach, czy kursy zostaną unieważnione zależy zatem od zapisów ustawy i tam cię odsyłam po szczegóły.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

No i jestem dwuliterowy AB ;-)
studi

Postprzez polon85 » czwartek 05 kwietnia 2007, 14:09

Dzieki Ci wielkie, jestem spokojniejszy i wiszę Ci piwko;] Pozdrawiam.
polon85

Postprzez albin » czwartek 05 kwietnia 2007, 20:53

Mystikal napisał(a):Jeśli wejdą nowe przepisy to będą dotyczyły, tylko i wyłącznie, osób które po wejściu przepisu w życie zapisały sie na kurs.
Nie zmienia sie zasad w trakcie gry !!!!!
Tak mi sie przynajmniej wydaje .

Co do kursów to pewnie tak (czyli nie tracą ważności). Ale egzaminy są takie same dla wszystkich, nie ważne kiedy kto się uczył i z jakiego kodeksu. Testy komputerowe są zgodne (powinny być) z aktualnie obowiązującym prawem, egzaminy praktyczne również dla wszystkich takie same.
albin

Postprzez polon85 » czwartek 05 kwietnia 2007, 22:05

tak czy siak jest to bez sensu, bo cięzko będzie zdać nowy egzamin mając za sobą stary kurs....
polon85

Postprzez studi » czwartek 05 kwietnia 2007, 22:10

To jest tzw. ryzyko zawodowe, jak się nie postarasz i nie zdasz, to potem robisz po nowemu, nie mając o tym zielonego pojęcia, tak to bywa w naszym pięknym kraju.
Nie pierwsza to i nie ostatnia sprawa postawiona na głowie.

albin napisał(a):...Co do kursów to pewnie tak (czyli nie tracą ważności)....

Nie do końca tak jest bo poprzednia zmiana przepisów (nie ta z 2006, tylko chyba z 1989 - roku nie jestem pewien) unieważniła wszystkie kursy z przed tego roku i jak ktoś robił kurs to musiał go zrobić raz jeszcze, bo tamten nie uprawniał do przystąpienia do egzaminu państwowego (mogłem pomieszać daty - dawno to było ;) ) i właśnie kolega polon85 się dopytywał w jednym z ostatnich pytań, czy tym razem nie będzie podobnej sytuacji, przynajmniej ja to tak zrozumiałem.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

studi

Postprzez polon85 » piątek 06 kwietnia 2007, 12:51

jeżeli rzeczywiście stary kurs nie będzie honorowany to masa ludzi sie "wkurzy", bo na wieść o nowych przepisach wszyscy rzucili się na prawo jazdy... szkoły przeżywają oblężenie... a prawda jest taka, że przy obecnych sprzyjających nam warunkach zda z tego z.. 20% ? może mniej
polon85

Postprzez Divers » sobota 07 kwietnia 2007, 18:09

Witam,
właśnie skończyłam kurs na prawa jazdy i niestety będę zdawała po 17 kwietnia bo mam termin 2 maja 2007 r. Będą mnie obowiązywały nowe testy i nie ważne jest to że robiłam kurs na starych przepisach.
Jeżeli chodzi o testy, to super są na [url=http://www..usunięte.........pl[/url]naprawdę polecam.
Divers

Postprzez pcuryllo » sobota 07 kwietnia 2007, 18:16

Jezuu, doszło kilkanaście pytań a wy z tego filozofie straszną robicie. Nauczyc sie i tyle. Przeciez sie to pozniej przydac moze. Nikt w tym momencie nikogo nie krzywdzi. Co za roznica ze na kursie nie uczyli ?? trzeba i tak byc na bierzaco z przepisami(czyt. z prawem). Wszystko sie moze zmienic.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez studi » sobota 07 kwietnia 2007, 21:06

W tym co pisałem jako odpowiedz dla autora tego tematu nie chodziło mi o zmiany wynikające z przepisów wchodzących w życie z dniem 17 kwietnia, bo te nie powodują żadnej zmiany w ważności kursów, a o zmianach, które wejdą w życie po 1 stycznia 2008 w związku z nową ustawą o kierujących pojazdami.

Ale ponieważ sam miałem dużo wątpliwości to pobrałem sobie cały tekst projektu ustawy wraz z uzasadnieniem i przeczytałem dokładnie. Co prawda ustawa ta w sposób znaczący zmienia przebieg kurs gdyż wprowadza np. obowiązkowe zajęcia z udzielania pierwszej pomocy, jazdę nocną oraz poza obszarem zabudowanym, wprowadza również zupełnie inny przebieg egzaminu teoretycznego, ale nie powoduje, przynajmniej na chwilę obecną, utraty ważności kursów, które będą ukończone przed tą datą jeśli chodzi o kandydatów na kierowców.
Inaczej sprawa wygląda w przypadku kandydatów na instruktorów, bo wprowadzono okres przejściowy do 2009 roku i potem kursy takie tracą swoją ważność, przynajmniej tak zrozumiałem czytając tą ustawę, ale tak jak pisze tyczy się to kandydatów na instruktorów.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

studi

Postprzez polon85 » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 03:21

paranoja... moim zdaniem najlepszym systemem był ten który wprowadzili po 1989 r... teraz wymyślają jakieś idiotyzmy...
polon85

Postprzez studi » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 08:33

polon85 napisał(a):... teraz wymyślają jakieś idiotyzmy...

I tu się z tobą nie zgodzę.
Ja swój pierwszy kurs miałem w roku 2000 jeszcze na starym placu (nie będę się tu rozpisywał dlaczego tak długo robiłem prawko bo nie o to chodzi) i trafiłem na dobrego instruktora (były kierowca karetki pogotowia) nie spędzaliśmy całych godzin na placu ani poruszając się 30 km/h po warszawskim Gocławiu (bo tam była szkoła) tylko jeździliśmy po całej warszawie, również po wylotówkach, nawet do Otwocka na jednej z lekcji pojechaliśmy, choć nie było to wymagane programem, miałem też takie akcje (z mojej winy ;-) ) jak by obecnie to nazwać hamowanie awaryjne, w dodatku podczas deszczu w koleinach pełnych wody (postawiłem wtedy kursowe Punto prawie w poprzek pasa ;-) ) i mimo tylu lat pamiętam to bo dało mi to możliwość jazdy w każdych praktycznie warunkach i zapoznanie się z zachowaniem samochodu przy różnych prędkościach.
Możesz się zapytać po co to piszę, ano raz mój instruktor po odstawieniu mnie na miejsce dostał kursantkę w zastępstwie za kolegę, który się rozchorował. Kursantka miała wyjeżdżone 18h, instruktor mówi do niej - jedziemy do śródmieścia - a ona ze strachem w oczach, ja nie pojadę, ja się boje, bo je tylko tu po Gocławiu jeździłam, a tam korki i dużo samochodów :!: :?:

I tu dochodzimy do sedna sprawy, niestety mimo kolejnych zmian przepisów i uproszczenia placu manewrowego są instruktorzy i kursanci, którzy w życiu nie wyjechali poza trasę egzaminacyjną a na placu są uczeni, że jazdę po łuku do tyłu to się robi jak w tylnej szybie zobaczysz 2 pachołek i odkręcisz 1/3 obrotu ... (wiele było tematów na forum z tym związanych, gdzie przestrzega się przed taką nauką) i produkuje się później ludzi którzy tak naprawdę stanowią zagrożenie w ruchu drogowym, bo nie wiedzą jak się zachować na drodze, bo nikt ich tego nie nauczył (jakie zagrożenie stanowi osoba jadąca środkiem pasa z prędkością nawet 40km/h na trasie, gdzie wszyscy jadą 80-100 km/h :!: ), tak jak nie nauczył kultury za kółkiem, etc.

Dlatego uważam, że akurat zmuszenie kursanta w procesie dydaktycznym do jazdy po trasie szybkiego ruchu poza terenem zabudowanym (gdzie np. jadąc przez jakąś miejscowość może ci dzieciak, czy pies nagle wybiec z za zakrętu gdzie nie masz żadnej widoczności) czy jazda nie koniecznie w nocy ale na pewno w złych warunkach atmosferycznych (ulewa, śnieżyca, mgła) spowodują choć w pewnym stopniu przygotowanie Cię do sytuacji jakie możesz spotkać na drodze w życiu codziennym i zweryfikuje już na etapie przygotowania do egzaminu twoje umiejętności.

No i wyszła z tego trochę długa opowiastka, ale takie jest moje skromne zdanie, oczywiście jak w każdej ustawie są i buble legislacyjne i przepisy bez sensu, ale to już inna bajka.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

studi

Powrót do Egzamin na prawo jazdy