Skrzyżowania z pierszeństwem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowania z pierszeństwem

Postprzez szlafen » poniedziałek 24 marca 2008, 10:58

Witam
Właśnie zaczynam kurs na prawo jazdy i mam do was wielką prożbe otóż nie rozumiem zabardzo sytułacji na skrzyzowaniach z pierszenstwem bez znaków. Może ktoś z was wyjaśni mi to na jakiś przykładach jak to jest z tym pierszeństwem :?: Był bym bardzo wdzieczny.
szlafen

Postprzez Borys_q » poniedziałek 24 marca 2008, 11:19

Krótka piłka ( zakładam ze chodzi o równorzędne) Przepuszczasz pojazdy z prawej , jak skręcasz w lewo to jeszcze z naprzeciwka, tramwaje, pieszych na jezdni drogi poprzecznej i na przejściach dla pieszych, rowerzystów na przejazdach dla rowerów, osoby o widocznej niesprawności ruchowej lub używające specjalnego znaku, może o kimś jeszcze zapomniałem :):) a poza tym to poszukaj na forum bo pełno tego typu postów
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 24 marca 2008, 11:19

Na skrzyżowaniach równorzędnych (czyli bez znaków lub z A-5) przepuszczasz wszystkich z twojej prawej strony (jak skręcasz w lewo również tych z naprzeciwka). Ot całą filozofia :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Borys_q » poniedziałek 24 marca 2008, 11:22

Ad_aM napisał(a):Na skrzyżowaniach równorzędnych (czyli bez znaków lub z A-5)
Czesto też oznakowane znakiem D-2 ( bez znaku A-7)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez robinhut » poniedziałek 24 marca 2008, 13:19

Całe szczęście tak naprawdę mało jest miejsc, gdzie są jeszcze skrzyżowania równorzędne. Więc nie martw się;)
robinhut

Postprzez Adex » poniedziałek 24 marca 2008, 14:04

robinhut napisał(a):Całe szczęście tak naprawdę mało jest miejsc, gdzie są jeszcze skrzyżowania równorzędne. Więc nie martw się;)

malo :?: :shock: No to nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale u mnie jest mnóstwo takich skrzyżowań
Posiadane kategorie:
kat. B - 06.06.2000 r.
kat. C- 15. 11.2007 r.
kat. C+E - 13.03.2008 r.
Adex

Postprzez disaster » poniedziałek 24 marca 2008, 15:54

Nie rozumiem paniki związanej z napotkania skrzyżowania równorzędnego.
skrzyżowanie jak każde inne.
Trzeba sobie tylko zdać sprawę z jego istnienia, bo spora część kierowców zakodowała sobie, że jak znaku nie ma to mają pierwszeństwo.
disaster

Postprzez T!zzue » poniedziałek 24 marca 2008, 16:59

ja tylko dodam że tramwaj ZAWSZE musisz przepuscic na skrzyżowaniu równorzędnym nawet jesli jest po twojej prawej stronie.
T!zzue

Postprzez szlafen » poniedziałek 24 marca 2008, 17:08

Ok. Dzięki za pomoc :D Poszukam jeszcze podobnych postów na forum i poczytam.
szlafen

Postprzez kopan » poniedziałek 24 marca 2008, 17:12

disaster napisał(a):Nie rozumiem paniki związanej z napotkania skrzyżowania równorzędnego.
skrzyżowanie jak każde inne.
Trzeba sobie tylko zdać sprawę z jego istnienia, bo spora część kierowców zakodowała sobie, że jak znaku nie ma to mają pierwszeństwo.

I słusznie sobie zakodowała znaku nie ma - mam pierwszenstwo jest jeden warunek to musi być droga z pierwszeństwem, jak wiem że jest to droga z pierwszeństwem to nie ma znaku mam pierwszeństwo.
kopan

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 marca 2008, 01:36

disaster napisał(a):Nie rozumiem paniki związanej z napotkania skrzyżowania równorzędnego..

Panika ma prawo się pojawić właśnie z powodu poniższego:
disaster napisał(a):spora część kierowców zakodowała sobie, że jak znaku nie ma to mają pierwszeństwo.

;) :D
scorpio44

Postprzez dylek » wtorek 25 marca 2008, 08:07

Obrazek
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » wtorek 25 marca 2008, 19:37

No i co Dylek huta Katowice sprzedana a żeby temu przepisowi sprostać to setki ton stali potrzeba.

Znaków D-1 nie ma bo i po co.
Może zamiast dostosowywać drogi do prawa taniej wybrać nowych twórców prawa by ten durnowaty przepis zmienili.
A może za zasadę należy przyjąć że gdy zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną która jest z pierwszeństwem znak d-1 należy wstawić.

Stali tyle samo ale informacja 1000% korzystniejsza.

Chcąc oszczedzić więcej setek ton stali można by przyjąć że gdy zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem w strefę skrzyżowań równorzędnych to pierwsze skrzyżowanie w strefie musi być oznaczone znakiem ostrzegawczym.

Można jeszcze taniej wszystkie znaki D-1 sprzedać na złom bo niczemu nie służą.
kopan

Powrót do Sytuacje na drodze