Tablice ostrzegawcze - znaki łączone?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tablice ostrzegawcze - znaki łączone?

Postprzez DEXiu » środa 16 kwietnia 2008, 12:27

Ostatnio podczas jazdy naszą cudną "autostradą" A4 gdy dojeżdżałem do kolejnego zwężenia rzuciła mi się w oczy tablica ostrzegająca o tymże. Była to duża prostokątna tablica odblaskowa (żółta czy pomarańczowa - nieistotne), na której umieszczone były bodajże znaki ostrzegawcze o robotach na drodze i zwężeniu oraz - co istotniejsze - znak zakazu wyprzedzania. I tu moje pytanie do nieco lepiej obeznanych w przepisach i warunkach technicznych ustawiania znaków - czy taka tablica ostrzegawczo-informująca, na której są umieszczone miniaturki znaków drogowych (a w wśród nich zakaz wyprzedzania) ma znaczenie identyczne jak kolejno ustawione "duże" znaki na niej umieszczone? Konkretniej: za tą tablicą wolno wyprzedzać, czy nie? Dodam tylko, że kilkadziesiąt (a może kilkaset) metrów dalej stoi już "duży" pojedynczy znak zakazu wyprzedzania.
DEXiu

Postprzez dariex » środa 16 kwietnia 2008, 21:00

Z tego co wiem( a wiem jeszcze niewiele ;) ) to jest to tablica informująca Cię o wszelkich "niespodziankach" które napotkasz na drodze na której są roboty drogowe.
Jest to znak informacyjny,zatem nie zakazuje Ci wyprzedzania.
Stosujesz się strikte do znaku który o tym zakazie mówi.
dariex

Powrót do Sytuacje na drodze