Wybór pasa/wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tristan » sobota 11 października 2008, 08:50

kopan napisał(a):Przepis o jeździe prawym pasem w naszym prawie nie istnieje więc o czym mowa ??

ustawodawca napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.

No cóż, pas nie-prawy nie jest możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, prawdaż?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » sobota 11 października 2008, 09:15

Radziłbym uważać na polemikę z kopanem w tym temacie. Trwa w swoim przekonaniu od lat i nic nie wskazuje na to, żeby kiedykolwiek zmienił zdanie.
cman

Postprzez kopan » sobota 11 października 2008, 16:49

Tristan Cman ci dobrze radzi.
Lepiej poszukaj dlaczego zdania nie zmienię.
Dokładnie jest tam wyjaśnione skąd moje zdanie wynika.
Bo moje zdanie wynika z przepisów a nie z propagandy.
I go nie zmienię.
A to co piszesz to propaganda.
Z której wynika absurd jak jedziesz prawym to nie środkiem pasa tylko możliwie blisko krawężnika i takie tam inne absurdy.
Ale jeśli chcesz mnie przekonać to jestem otwarty na argumenty poparte przepisami, zaznaczam że naszymi przepisami.
kopan

Postprzez tristan » sobota 11 października 2008, 17:01

Nie pomyliłeś pojęć? Skoro Ty mówisz, że ,,możliwie blisko prawej'' oznacza 3 pasy dalej, to chyba Ty musisz udowodnić, że tak jest.

Jak widzisz z wypowiedzi wyżej, jestem przeciwnikiem tego przepisu. I zgadzam się z Tobą, że powstał nie temu, żeby zakazać jazdy innymi pasami, ale żeby na drogach ciasnych, na drogach jednojezdniowych ściągnąć przeciwników możliwie daleko od siebie. I tylko jako taki ma sens....

Tylko, pomijając jego bezsensowność, nadal nie widzę możliwości innej interpretacji niż powszechna.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » sobota 11 października 2008, 18:06

Tristan ==> zanim zaczniesz dyskusję z Kopanem, poczytaj tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... c&start=15
potem tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 17&start=0
potem tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8403
a potem jeszcze tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 51&start=0
i pewnie więcej by się znalazło.

Do żadnych innych wniosków w tej polemice Kopan kontra reszta świata nie dojdziemy, i z góry uprzedzam, że jeżeli tutaj zacznie się jej kolejna odsłona, to zamykam wątek. ;)
scorpio44

Postprzez kopan » sobota 11 października 2008, 19:49

Tristan

Musisz się pospieszyć w wyszukiwaniu racjonalnych argumentów bo (kropka,kropka,kropka,kropka) z miotłą już czeka aby pod stół zamieść niewygodna prawdę.

Prawda jest taka że w przepisach innych państw, w Konwencji wiedeńskiej, takie przepisy są.
No cóż naszym się omsknęło przy konstruowaniu prawa a teraz nadrabiają propagandą.
Bo jak dyć wyraźnie napisały że:.... a zresztą poczytaj to co przypomniał scorpio 44
Za co mu serdeczne dzięki.
Tylko nie wiem czy Kropka będzie zadowolona i ile jeszcze lat upłynie by ta oczywista prawda przebiła się przez propagandę. :wink:
kopan

Postprzez HakirimJP » niedziela 12 października 2008, 20:53

Ja jadąc motorowerem na drodze jednojezdniowej dwukierunkowej o czterech pasach ruchu za jazdę lewym pasem zatrzymała mnie i kolegę policja, wzięła na bok, miałem wtedy jeszcze 2 tygodnie do 17 lat, i policjant powiedział, że mam szczęście bo bym 250 zł mandat dostał, i tłumaczyli, że mamy jechać prawym pasem, jeden się mnie zapytał "jaki w Polsce obowiązuje ruch?", ja mówię "prawostronny"a on "no to czego jechaliście lewym pasem?" i na tym się skończyło, od dziś jeźdzę tylko prawym, chyba, że coś wyminąć wyprzedzić to wjeżdżam wyjątkowo na lewy, zresztą wydaje mi się, że przepisy właśnie tak warunkują użycie lewego pasa. Kolega próbował dyskutować, to policjant jakiegoś tam bluzga zarzucił, i drugi go uspokoił i mówił "spokojnie, trzeba im wytłumaczyć". :twisted:
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze