Skrzyżowanie na którym ruch jest kierowany przez policjanta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie na którym ruch jest kierowany przez policjanta

Postprzez HakirimJP » czwartek 16 października 2008, 18:28

Witam.
Mam taką sytuację, której nie jestem pewien.
Chodzi o to, że jest sobie skrzyżowanie, jest sygnalizator i na nim znaki ustalające pierszeństwo. Na drodze jest przed sygnalizatorem przerywana linia zatrzymania, a dalej linia warunkowego zatrzymania z trójkątów. No to teraz wiadome jest, że gdy działają światła zatrzymujemy się na linii tej przed sygnalizatorem, a gdy światła są wyłączone (wieczorem) to zatrzymujemy się przed tymi trójkącikami.
I teraz na tym skrzyżowaniu, ruchem kieruje policjant, więc znając hierarchię przepisów najważniejsze są sygnały dawane przez niego, jeżeli go nie ma patrzymy na sygnalizator, jeżeli ten nie działa patrzymy na znaki, a gdy ich nie ma stosujemy PoRD.
No i moje pytanie tutaj, gdzie zatrzymać się kiedy ruchem kieruje policjant? Wydaje mi się, że przed tymi trójkącikami. Z czego to wynika? Przyglądałem się tam na skrzyżowaniu i niektórzy robili tak a niektórzy tak.:shock: :o
Dla pełnego zrozumienia sytuacji dołączam rysunek (starałem się jak najlepiej :D ).
Obrazek
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez scorpio44 » czwartek 16 października 2008, 18:47

Linia prostokątowa wyznacza miejsce zatrzymania w związku z sygnałem czerwonym. Jeżeli nie interesują nas światła, to moim zdaniem nie interesuje nas również ta linia.
scorpio44

Postprzez HakirimJP » czwartek 16 października 2008, 19:05

scorpio44 napisał(a):Jeżeli nie interesują nas światła, to moim zdaniem nie interesuje nas również ta linia.

No ale kierowcy niewiedzieli jak się zachować jedni przed prostokątami, jedni przed sygnalizatorem. Więc raczej przed tymi trójkątami, ale mam pewność na 60%, więc chciałbym żeby to ktoś potwierdził, poparł najlepiej jakimś przepisem.
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Cycu » czwartek 16 października 2008, 19:20

2. Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7.
3. Znak P-14 "linia warunkowego zatrzymania złożona z prostokątów" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu na skrzyżowaniu, przed przejściem dla pieszych lub przed sygnałem świetlnym.

Par. 89 ROZP. MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.

Czyli zatrzymujemy się tak, żeby mieć dobrą widoczność, ale też nie utrudnić nikomu ruchu. Trzeba pamiętać, że P-14 również przed przejściem (P-10 D-6), więc jeśli widzimy pieszych, a ruch dla naszego kierunku jest zamknięty, to należy się zatrzymać przed P-14. Pamiętajmy, że policjant z jakiegoś powodu tam stoi, często dlatego, że jest duże natężenie ruchu, można więc podjechać bliżej, "korek" rozładuje się szybciej.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez HakirimJP » czwartek 16 października 2008, 19:41

Cycu napisał(a):Pamiętajmy, że policjant z jakiegoś powodu tam stoi, często dlatego, że jest duże natężenie ruchu

Dokładnie. W moim mieście, zamknęli teraz główną "tętnicę" miasta - wiadukt, przez który w ciągu minuty przjeżdżało min. 50 aut. I objazd jest tą ulicą na, której jest te skrzyżowanie, i w dzień stoi tam policjant, właśnie, żeby nie było tam korków. W mieście jest tragedia, zablokowane wszystkie główne drogi, bardziej opłaca się jeździć rowerem. Na szczeście póki co to ja motorowerem i nie jest źle.:)
Więc wychodzi na to, że mogę sobie stanąć gdzie chcę (oprócz na przejściu). Może nawet wskazane by było, żeby nie blokować ruchu stanąć jak najdalej, czyli w tym przypadku, przed trójkącikami.
HakirimJP

Postprzez qwer0 » czwartek 16 października 2008, 22:19

jak najbardziej mozna dojechac do trojkacikow.
Jezeli policjant w miare sprawnie umie kierowac ruchem, to zapewne wyda odpowiedni sygnal dla kogos, kto zatrzyma sie przed prostokatami, aby podjechal do trojkacikow.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez HakirimJP » czwartek 16 października 2008, 22:27

Dzięki wszystkim za pomoc i rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam, Hakirim
HakirimJP

Powrót do Sytuacje na drodze