sytuacja na drodze - zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sytuacja na drodze - zawracanie

Postprzez schumacher » środa 19 listopada 2008, 16:24

Witam mam pewną wątpliwość. Sytuacja ukazana jest na obrazku:

ObrazekObrazek

Jadąc pojazdem (na rysunku numer 1 ) chcę zawrócić. W myśl zasady ruchy prawostronego chciałbym zając prawy pas po wykonaniu manweru zawracania. W którym miejscu mam się ustawić (w polu żółtym czy niebieskim?) . Czy jest możliwość wykonania manewru zawracania z żółtego pola i wjechania na prawy pas? Co w sytuacji gdy ja zajmę pole żółte a inny kierowca pole niebieskie ? Czy on ma pierwszeństwo w wyborze pasa ruchu?

Proszę o odpowiedź na nurtujące mnie pytania Pozdrawiam
schumacher

Postprzez megamind » środa 19 listopada 2008, 17:21

Temat wałkowany już nie raz.
Choć przedstawiony przez ciebie przypadek jest dość szczególny ze względu na oznakowanie poziome na tym łączniku między jezdniami.
Są tam jakieś znaki pionowe? Czy jadący z góry mogą skręcić w lewo?
megamind

Postprzez schumacher » środa 19 listopada 2008, 17:35

jadąc z góry nie można skręcić w lewo kilka metrów w dół jest zawrotka dla tych co jadą z góry .
schumacher

Postprzez HakirimJP » środa 19 listopada 2008, 17:47

Możesz zając dowolny pas po wykonaniu zawracania/skrętu.
Do drugiego pytania wydaje mi się, że ten przepis może mieć zastosowanie choć szczerze przyznam, że nie jestem do końca pewien.

PoRD napisał(a):Oddział 4. Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 22.
(...)
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez schumacher » środa 19 listopada 2008, 18:50

HakirimJP a na który pas byś sie ustawił lewy czy prawy przy zawracaniu oczywiście mam na myśli na egzaminie.
schumacher

Postprzez d » środa 19 listopada 2008, 23:25

Zawracając powinniśmy trzymać się lewej krawędzi jezdni, toteż wybrać żółty obszar. Pas możemy wybrać dowolny, natomiast skrajny lewy jest "najbezpieczniejszy" - musimy ustąpić pierwszeństwa mniejszej ilości pojazdów. Na egzaminie również można zająć lewy pas -- ja tak dzisiaj zrobiłem i zdałem :) (oczywiście później zmieniłem pas stopniowo na prawy).
d

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 listopada 2008, 12:38

Moim zdaniem próba przedostania się za wszelką cenę od razu na prawy pas (po zakończeniu zawracania) w tej sytuacji jest co najmniej dziwnym pomysłem. ;) Oczywiście jeżeli będzie całkowicie pusto, można to zrobić, ale to pewnie raczej mało prawdopodobne. Można więc zająć inny pas, a potem stopniowo w miarę możliwości przedostać się na skrajny prawy.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze