Skrzyżowanie równorzędne Y a droga jednokierunkowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » wtorek 18 listopada 2008, 16:01

Obrazek
cman

Postprzez tristan » wtorek 18 listopada 2008, 21:04

HakirimJP napisał(a):
ivytomek napisał(a):
HakirimJP napisał(a): A z drugiej strony z kolei jest B-2. Jak może być B-2 skoro wg znaków to droga dwukierunkowa? A to zagadka.

Znak B-2 nie wyklucza "2-kierunkowości" drogi.

To powiedz mi jak może być droga dwukierunkowa skoro z jednej strony jest znak B-2? Przecież z jednego kierunku nie możesz wjechać więc jak ona może być dwukierunkowa? Masz rację nigdzie w Kodeksie nie ma, że wyklucza on dwukierunkowość (Chyba, że ja nie znalazłem?). Ale z tego co mówisz wynika, że są drogi dwukierunkowe z postawionym przy jednym jej końcu B-2.

Po pierwsze primo: Taki zakaz wjazdu może nie dotyczyć części pojazdów wtedy.

Po drugie primo: Można zawrócić, wjechać i wyjechać z bramy etc.

Generalnie Minister rzekł był:

Obrazek

Obrazek
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ivytomek » piątek 21 listopada 2008, 00:52

kto zna Kraków, ten zna ul. Franciszkańską, która jest 2 kierunkowa, ale wjechać od strony ul. Gertrudy może tylko tramwaj, któremu przepisy pozwalają się nie stosować do m.in. B-2.

Chociaż, jak doczytałem rozp. o zn. i sygn, to już nie jestem już taki pewien:
§ 2. ust. 3. Znaki drogowe wyrażające zakazy lub nakazy odnoszące się do kierunku jazdy oraz znaki zakazu wjazdu pojazdów o określonych wymiarach, masie lub naciskach osi nie dotyczą kierującego pojazdem szynowym, poruszającego się po wyznaczonej dla niego trasie.

Czy B-2 jest "znakiem wyrażającym zakazy lub nakazy odnoszące się do kierunku jazdy" ?
ivytomek

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze