kiedy z lewego pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kiedy z lewego pasa?

Postprzez latawiec » niedziela 26 lipca 2009, 19:59

mam problem...kiedy skręcam w lewo i mam dwa pasy do skrętu w lewo to który powinienem zając? ten po prawej bo w Polsce jest ruch prawostronny, czy ten po lewej bo powinienem zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni...

czy pamiętacie jeszcze jakieś głupie sztuczki które sprawiały wam kłopot.. głównie związane ze skretem w lewo lub z dwoma komendami np. w prawo a potem w lewo itp.
latawiec

Re: kiedy z lewego pasa?

Postprzez Maćka » niedziela 26 lipca 2009, 20:36

latawiec napisał(a):mam problem...kiedy skręcam w lewo i mam dwa pasy do skrętu w lewo to który powinienem zając? ten po prawej bo w Polsce jest ruch prawostronny, czy ten po lewej bo powinienem zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni...

czy pamiętacie jeszcze jakieś głupie sztuczki które sprawiały wam kłopot.. głównie związane ze skretem w lewo lub z dwoma komendami np. w prawo a potem w lewo itp.

http://www.edukator.republika.pl/manewr_na_skrzyz.html Tutaj wyjaśnienia, myślę że czytelne :) Nie było w materiałach z OSK?
Maćka

Postprzez revivee » niedziela 26 lipca 2009, 20:51

jak mamy dwa pasy do skretu w lewo to ogólnie zawsze wybieramy pas po prawej stronie. Lewy wybieramy tylko wtedy gdy mamy ku temu powód czyli: będziemy zawracać na skrzyżowaniu lub gdy za chwile czyli na następnym skrzyzowaniu będziemy skręcać w lewo lub zawracać ( jak egzaminator da Ci polecenie prosze skrecic w lewo i na nastepnym w lewo lub zawrócić to od razu zajmujesz lewy pas).
Tak samo gdy masz dwa pasy do jazdy na wprost. Gdy egzaminator wyda Ci polecenie prosze jechac na wprost i w lewo w tedy wybierasz ten po lewej stronie. Jak jedziesz prosto i prosto albo prosto i w prawo wybierasz ten po prawej.

Gdy masz pasy bez strzałek kierunkowych to wtedy gdy skręcasz w lewo wybierasz lewy pas, skręcając w prawo prawy.

Jezeli na skrzyzowaniu jest nakaz skretu w lewo wtedy mozesz skrecac z dowolnego pasa.
revivee

Postprzez canter » niedziela 26 lipca 2009, 22:39

moim zdaniem zawsze lepiej wybrać skrajny prawy, bo z takiego zazwyczaj można jeszcze zjechać na lewy, a może się okazać, że przez słabe oznakowanie władujemy się pod prąd na tym lewym pasie :D
Impossible is nothing
canter

Postprzez karampuk » poniedziałek 27 lipca 2009, 04:12

Wybierasz ten, który jest mniej zakorkowany, lub ten, który bardziej ci pasuje do późniejszej jazdy.
karampuk

Powrót do Sytuacje na drodze