trzymać się zasady prawej ręki, czy nie tworzyć korku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

trzymać się zasady prawej ręki, czy nie tworzyć korku

Postprzez Artek83 » wtorek 26 października 2010, 14:06

Witam,

spotkałem się ostatnio z nietypową sytuacją. Otóż, mamy skrzyżowanie, gdzie z prawej strony dochodzi droga równorzędna. Samochód z niej chce skręcić w lewo. My mamy go po prawej stronie więc teoretycznie musimy go przepuścić.
Ale z przeciwka jedzie długi sznur aut, więc wspomniany wcześniej samochód nie ma jak wjechać na skrzyżowanie, bo musi je przepuścić. Za nami również jest sporo aut. Jeżeli się zatrzymamy, żeby przepuścić tego z prawej, zaczniemy tworzyć korek.
No i teraz pytanie: trzymać się zasady prawej ręki i stać przed skrzyżowaniem n minut, czy jechać bo tamten nie może wjechać na skrzyżowanie zgodnie z art 25 kodeksu drogowego?
Mniej więcej tak wyglądała sytuacja.
Obrazek
Artek83

Re: trzymać się zasady prawej ręki, czy nie tworzyć korku

Postprzez Razor1990 » wtorek 26 października 2010, 14:45

Zaznacz którym jesteśmy samochodem, bo nijak nie wiem jak połączyć obrazek z opisem :eek2:
Razor1990

Postprzez WojtekS » wtorek 26 października 2010, 14:46

Zasady prawej ręki musisz się trzymać... Jeśli skrzyżowanie widać z w miarę dużej odległości, ja chyba spróbowałbym najpierw zwolnić, żeby ułatwić ewentualny wyjazd temu pojazdowi z prawej, nie tworząc korka za sobą. Potem zatrzymałbym się. Często w takiej sytuacji ktoś z jadących z naprzeciwka lituje się i pozwala wjechać takiemu pojazdowi. Ruszyłbym dopiero po sygnale od tego kierowcy z prawej, że nie ma zamiaru/możliwości się ruszyć. Chociaż sporo zależy od sytuacji. Ciekaw jestem opinii innych osób z forum.
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez Cyberix » wtorek 26 października 2010, 15:01

Metoda zdjęcia nogi z gazu jest bardzo dobra i często ją stosują, widząc, że z podporządkowanej stoi czai się sporo samochodów do wyjazdu a ruch jest spory. Odpowiednio wcześnie zdejmuje nogę z gazu, robi się wolne miejsce przede mną i zazwyczaj w to miejsce wjeżdża sobie jeden lub nawet 2 czy 3 samochody. Niestety czasami kierowca który chce wyjechać z podporządkowanej "zagapi się" i przegapi tak zrobione miejsce...
Cyberix

Postprzez lith » wtorek 26 października 2010, 16:58

Ja bym czekał na reakcje tych z przeciwka, jakby ktoś zwolnił, żeby go wpuścić, to zrobiłbym to samo- jak nie to bym jechał dalej. Przecież nie wymuszę na stojącym samochodzie :)

Czyli w skrócie to po prostu nie wchodziłbym mu w drogę jakby chciał jechać, ale i niepotrzebnie nie stał.

Jeżeli ja bym był na miejscu tego czekającego i widziałbym że zaraz będę miał lukę z prawej to bym już zaczął wyjeżdżać do przodu, żeby nikt z lewej mi już nie wyskoczył.
lith

Postprzez Artek83 » wtorek 26 października 2010, 18:26

@Razor1990: my to ten samochodzik po lewej stronie tego u dołu.

@WojtekS: moja opinia w tym temacie jest podobna, zatrzymać się i czekać. Ale koleżanka która była uczestnikiem takiej sytuacji mocno się zbulwersowała. Owszem przystanęła żeby ustąpić pierwszeństwa, jednakże widząc, że tamten nie ma szans skręcić, bo z drugiej strony jedzie bardzo dużo samochodów, ruszyła.
Tamten gdy zobaczył, że ona rusza, zajechał jej drogę. Oczywiście nie mógł skręcić bo nikt go nie chciał wpuścić i tylko zablokował drogę.
Artek83

Postprzez lith » wtorek 26 października 2010, 19:09

Artek83 napisał(a):Tamten gdy zobaczył, że ona rusza, zajechał jej drogę. Oczywiście nie mógł skręcić bo nikt go nie chciał wpuścić i tylko zablokował drogę.

:spoko: czyli wzorcowy przykład zachowania typu 'pies ogrodnika'. Ewentualnie wyszedł z założenia, że trzeba na siebie zwrócić uwagę i jak zrobi korek to go może tamci wpuszczą.
lith

Postprzez qwer0 » wtorek 26 października 2010, 19:14

:spoko: czyli wzorcowy przykład zachowania typu 'pies ogrodnika'. Ewentualnie wyszedł z założenia, że trzeba na siebie zwrócić uwagę i jak zrobi korek to go może tamci wpuszczą.

Wg mnie to dbanie o wlasny interes. Prawa mu sie zwolni i nie bedzie mogl jechac, bo ktos z lewej mu bedzie jechal.

Ogolnie sytuacja bardzo niespotykana, bo nie spotyka sie skrzyzowan rownorzednych w miejscach, gdzie jedzie az tyle aut, ze robi sie zaraz korek jak ktos sie na chwile zatrzyma.

Obrazek
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Artek83 » wtorek 26 października 2010, 22:35

qwer0 napisał(a):Ogolnie sytuacja bardzo niespotykana, bo nie spotyka sie skrzyzowan rownorzednych w miejscach, gdzie jedzie az tyle aut, ze robi sie zaraz korek jak ktos sie na chwile zatrzyma.

Zapraszam do Wrocławia.
Artek83

Postprzez maryann » środa 27 października 2010, 09:06

lith napisał(a):Ja bym czekał na reakcje tych z przeciwka, jakby ktoś zwolnił, żeby go wpuścić, to zrobiłbym to samo
No tak, bo jesteś świadomym kierowcą. Ale ten z przeciwka pomyśli to samo i obydwaj jedziecie wolno, żaden nie stanie. Wszyscy jadą wolno, a trzeci stoi... Zatrzymanie się tego z lewej doprowadza jedynie do zablokowania, bo temu na dole i tak nie wolno wjechać bez możliwości opuszczenia skrzyżowania. Lepiej by stał jeden wlot niż dwa.
Dwa wnioski:
1)jedyne co skutecznie można zrobić, to zatrzymać się będąc z prawej- ci z lewej nie będą mieli wyjścia i zatrzymają się w myśl przepisów. Ale każde zachowanie ma swoje wady i kończy się blokowaniem ruchu gdzieś. Przy takiej sytuacji cio z tyłu po prawej zaczną trąbić.
2)błędnie zorganizowany ruch;
falsum in uno falsum in toto
maryann

Powrót do Sytuacje na drodze