Jak się ustawić ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak się ustawić ?

Postprzez rocko19 » czwartek 14 lutego 2013, 11:54

W sytuacji przedstawionej na zdjęciu, myśle prawidłowe zachowanie i zgodne z prawem to oczekiwanie na wolny przejazd na torowisku.Tylko nurtuje mnie jedna rzecz, jest to jezdnia jednokierunkowa wiec zgodnie z prawem powinnismy ustawic sie do lewoskretu przy jej lewej krawedzi, nie do konca wiem gdzie tu jest lewa krawedz jezdni przed torowiskiem czy zaraz za?Jak przed to zmienia to troche postac rzeczy.
rocko19

Postprzez Drezyna » czwartek 14 lutego 2013, 13:10

rocko19 napisał(a):gdzie tu jest lewa krawedz jezdni przed torowiskiem czy zaraz za?

Uważasz, że za torowiskiem? Często przejeżdżasz przez trawę i tory, aby ustawić się przy lewej krawędzi zamierzając skręcić w lewo? :help: :help: :help:
Drezyna

Postprzez szerszon » czwartek 14 lutego 2013, 13:47

Jeśli zamierza ... :D
Tu już sie zamierzył i na torowisku jest w trakcie manewru i prawdopodobnie nie robił tego z prawego pasa.
szerszon

Postprzez Amos » czwartek 14 lutego 2013, 14:05

Drezyna napisał(a):
rocko19 napisał(a):gdzie tu jest lewa krawedz jezdni przed torowiskiem czy zaraz za?

Uważasz, że za torowiskiem? Często przejeżdżasz przez trawę i tory, aby ustawić się przy lewej krawędzi zamierzając skręcić w lewo? :help: :help: :help:

Czyżby u ciebie w mieście były same torowiska wydzielone????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Drezyna » czwartek 14 lutego 2013, 14:48

Przy lewej krawędzi ustawiamy się przed manewrem, a nie w trakcie, lub po. Chyba, że ktoś jedzie drezyną :mrgreen:
Drezyna

Postprzez rocko19 » piątek 15 lutego 2013, 11:12

Lewa krawedz jezdni jest przed torowiskiem noto niekoniecznie musimy wjechac na tory tramwajowe poniewaz pord mowi przy lewej krawedzi a lewa krawedz jest przed torowiskiem.
rocko19

Postprzez Amos » piątek 15 lutego 2013, 19:36

Nie, jak torowisko nie jest wydzielone, to jest ono częścią jezdni...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Drezyna » piątek 15 lutego 2013, 21:16

Amos napisał(a):Nie, jak torowisko nie jest wydzielone, to jest ono częścią jezdni...

Trawa widoczna na zdjęciu też? Ale przepisy nie dopuszczają takiej nawierzchni, co w tej sytuacji robić? Może w Krakowie faktycznie jeździmy po polu, ale poza CK?
Drezyna

Postprzez oskbelfer » piątek 15 lutego 2013, 21:25

drezyna to podaj te przepisy kóre nie dopuszczają -- amos i ja chętni esię czegoś nowego dowiemy :) Może w Mławie opublikowano te przepisy ::) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rocko19 » piątek 15 lutego 2013, 21:48

Nie, jak torowisko nie jest wydzielone, to jest ono częścią jezdni...

No jest ale co to zmienia?
Ostatnio zmieniony piątek 15 lutego 2013, 21:59 przez rocko19, łącznie zmieniany 1 raz
rocko19

Postprzez Drezyna » piątek 15 lutego 2013, 21:54

oskbelfer napisał(a):drezyna to podaj te przepisy kóre nie dopuszczają -- amos i ja chętni esię czegoś nowego dowiemy :)

Mam podać przepis, który nie dopuszcza w sytuacji na przedstawionym zdjęciu wjazdu przez krawężnik, barierę, trawę, przystanek tramwajowy na torowisko, aby ustawić się prawidłowo zamierzając skręcić w lewo w opisanej sytuacji? I to będzie nowość dla oskbelfer i amos?
Czasem coś jeszcze człowieka zaskoczy, nawet w Mławie :wow:
Drezyna

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 18 lutego 2013, 23:52

Drezyna napisał(a):
oskbelfer napisał(a):drezyna to podaj te przepisy kóre nie dopuszczają -- amos i ja chętni esię czegoś nowego dowiemy :)

Mam podać przepis, który nie dopuszcza w sytuacji na przedstawionym zdjęciu wjazdu przez krawężnik, barierę, trawę, przystanek tramwajowy na torowisko, aby ustawić się prawidłowo zamierzając skręcić w lewo w opisanej sytuacji? I to będzie nowość dla oskbelfer i amos?
Czasem coś jeszcze człowieka zaskoczy, nawet w Mławie :wow:

Poczytaj swoje posty, bo albo nierozumiesz co piszesz, a potem się dziwisz że ktoś się dziwi że Ty sie dziwisz....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Drezyna » wtorek 19 lutego 2013, 00:18

rocko19 napisał(a):W sytuacji przedstawionej na zdjęciu, myśle prawidłowe zachowanie i zgodne z prawem to oczekiwanie na wolny przejazd na torowisku.Tylko nurtuje mnie jedna rzecz, jest to jezdnia jednokierunkowa wiec zgodnie z prawem powinnismy ustawic sie do lewoskretu przy jej lewej krawedzi, nie do konca wiem gdzie tu jest lewa krawedz jezdni przed torowiskiem czy zaraz za?Jak przed to zmienia to troche postac rzeczy.

Drezyna napisał(a):Przy lewej krawędzi ustawiamy się przed manewrem, a nie w trakcie, lub po. Chyba, że ktoś jedzie drezyną :mrgreen:

oskbelfer napisał(a):drezyna to podaj te przepisy kóre nie dopuszczają -- amos i ja chętni esię czegoś nowego dowiemy :) Może w Mławie opublikowano te przepisy ::) ?

oskblefer - nie wiesz? W Mławie tramwaje jeżdżą pod prąd, a nie na, może to pozwoli ci zrozumieć przed dojazdem do pętli.
Drezyna

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze