Skrzyżowanie z popsutą sygnalizacją.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie z popsutą sygnalizacją.

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 19 lutego 2013, 23:56

Witam, mam pytanie odnośnie zachowania sie na skrzyżowaniu z popsutą sygnalizacją.
Są trzy pasy, jade ulicą z pierwszeństwem prawym pasem i teraz taka sytuacja....
środkowy pas stoi ponieważ samochód nie może kontynuować jazdy więc nie wjeżdźa na skrzyżowanie, ale ja mogę jechać bo mój pas mi na to pozwala.
No właśnie i teraz jak powinienem się zachować....zrównać się z samochodem który stoi na środkowym pasie i upewnić się o możliwości wjechania na skrzyżowanie...( chociaż mam pierwszeństwo) czy swobodnie sobie jechać?
Pytam bo to chyba było wyprzedzanie i zza tego samochodu wyłonił się samochód z drogi podporządkowanej.....mogłobyć niebezpiecznie.

Ta sama sytuacja tyczy się przejścia dla pieszych...samochód który stoi ponieważ nie ma możliwości kontynuowania...jak ma się zachować samochód który jedzie prawym pasem....?
RossoneriDevil

Re: Skrzyżowanie z popsutą sygnalizacją.

Postprzez winston » środa 20 lutego 2013, 00:08

Dlatego w obu przypadkach istnieje obowiązek zachowania szczególnej ostrożności.

Jeżeli ty nie widzisz innych uczestników ruchu, to logiczne, że oni tez cię nie widzą. Żaden przepis, choćby najbardziej precyzyjny, nie zwalnia od myślenia.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez RossoneriDevil » środa 20 lutego 2013, 00:14

Ok racja, ale czy w przypadku kolizji bo o wypadku z pieszym nawet nie chce mysleć wina będzie po obu stronach?
RossoneriDevil

Postprzez rusel » środa 20 lutego 2013, 10:31

zrównać się z samochodem który stoi na środkowym pasie i upewnić się o możliwości wjechania na skrzyżowanie...( chociaż mam pierwszeństwo) czy swobodnie sobie jechać?
Pytam bo to chyba było wyprzedzanie i zza tego samochodu wyłonił się samochód z drogi podporządkowanej.....mogłobyć niebezpiecznie.

swobodnie jechac, masz zwykle skrzyzowanie ze znakami, pierwszenstwo przejazdu, wyprzedzac na skrzyzowaniu mozna, ustawowa szczegolna ostroznosc wiec nie widze problemu
rusel

Postprzez rocko19 » środa 20 lutego 2013, 12:18

Jak samochód stał a ty obok niego przejeżdzałeś to omijanie przeca a nie wyprzedzanie.
rocko19

Postprzez winston » środa 20 lutego 2013, 12:45

W przypadku braku dostatecznej widoczności, swobodnie jechać lub powoli wynurzać się zza stojącego obok pojazdu. Ewentualne uderzenie nastąpi z lewej strony, więc jak kto woli... :eek2:
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez maryann » środa 20 lutego 2013, 13:17

RossoneriDevil napisał(a):Ok racja, ale czy w przypadku kolizji bo o wypadku z pieszym nawet nie chce mysleć wina będzie po obu stronach?
Camu? Dyć som znaki, i une regulujom pierseństwo. Nawet w takich sytuacjach!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez RossoneriDevil » środa 20 lutego 2013, 13:30

omijanie
Racja.

swobodnie jechac, masz zwykle skrzyzowanie ze znakami, pierwszenstwo przejazdu, wyprzedzac na skrzyzowaniu mozna, ustawowa szczegolna ostroznosc wiec nie widze problemu

Wolałem się upewnić, ale następnym razem postaram się bardziej uważać mimo wszystko...
RossoneriDevil

Postprzez szymon1977 » czwartek 21 lutego 2013, 01:16

RossoneriDevil napisał(a):...samochód który stoi ponieważ nie ma możliwości kontynuowania...jak ma się zachować samochód który jedzie prawym pasem....?
Tak samo, jakby tamtego nie było. Stojący przed skrzyżowaniem pojazd z obowiązku stosowania się do jakiegokolwiek przepisu nie zwalnia. Co więcej - tylko to utrudnia. Przepisy te same, tylko widoczność gorsza. Jeżeli ograniczona widoczność zmusi go do zatrzymania się - musi to zrobić.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » czwartek 21 lutego 2013, 08:05

rusel napisał(a): wyprzedzac na skrzyzowaniu mozna, (...) wiec nie widze problemu

Jak to ?? Na tym skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać !! Przecież sygnalizacja nie działa !!!
silvox

Postprzez rusel » czwartek 21 lutego 2013, 09:19

Jak to ?? Na tym skrzyżowaniu nie wolno wyprzedzać !! Przecież sygnalizacja nie działa !!!

co mnie sygnalizacja obchodzi, mam znak droga z pierwszenstwem wiec jade, omijam, wyprzedzam, co mi zabrania?

Są trzy pasy
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 21 lutego 2013, 09:27

Ale tu nie chodzi o pierwszeństwo przejazdu... :hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 21 lutego 2013, 10:12

szymon1977 napisał(a):Tak samo, jakby tamtego nie było. Stojący przed skrzyżowaniem pojazd z obowiązku stosowania się do jakiegokolwiek przepisu nie zwalnia. Co więcej - tylko to utrudnia. Przepisy te same, tylko widoczność gorsza. Jeżeli ograniczona widoczność zmusi go do zatrzymania się - musi to zrobić.
Nawet jeżeli jest pojazdem uprzywilejowanym jadącym drogą z pierwszeństwem przejazdu. Jak ktoś chce oczywiście można próbować przejechać na pałę. W przypadku kolizji duża szansa, że ze względu na brak możliwości udowodnienia winy (no bo nikt się raczej nie przyzna, że nie widział co jest przed nim a jechał) zostanie uniewinniony.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze