Zakaz skrętu w lewo na rondzie :O

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zakaz skrętu w lewo na rondzie :O

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 16:51

napisałeś i podkresliłeś,że "nie zmienia sie kierunek jazdy w prawo" :hmm:
To o co Ci w końcu chodzi ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 02 marca 2013, 21:02

szerszon napisał(a):Zastanawiałbym sie nad A-6 z T-6b...tylko ta droga idzie zbytnio po łuku.
A czy tabliczka T-6b nie byłaby dal tego skrzyżowania identyczna z T-6a? Mógłbyś narysować przedstawić lepsze Twoim zdaniem oznakowanie od obecnego?
szerszon napisał(a):czy mógłbyś podac co dokładnie rozumiesz poprzez "forumowe prosto"
To co w aktach prawnych nazywa się przejazd łukiem przez skrzyżowanie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 23:12

szymon1977 napisał(a):1.A czy tabliczka T-6b nie byłaby dal tego skrzyżowania identyczna z T-6a? Mógłbyś narysować przedstawić lepsze Twoim zdaniem oznakowanie od obecnego?
2.To co w aktach prawnych nazywa się przejazd łukiem przez skrzyżowanie.

1. Bardzo mozliwe. ale przy a-6 nie trzeba byłoby sygnalizować , ponieważ według opisu tego znaku "droga prowadzi prosto" mimo że idzie łukiem
2. Bardzo ogólna odpowiedź. zależy od uznania zarządcy drogi i zastosowania oznakowania.
poza tym tak czytam Twojego posta i nie mogę sie dopatrzyć odpowiedzi na pkt 3 i 5...zamiatamy pod dywan ? :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 03 marca 2013, 00:02

RossoneriDevil napisał(a):A co do tego skrzyżowania to czy pierwszeństwo będzie na ogólnych zasadach w tej sytuacji ?
Hmmm... a czy takie oznakowanie jest zgodne z "220"? O właściwe rozwiązanie może być trudno. Skręcający w prawo tym łuczkiem wzdłuż torów tak naprawdę nie mają znaku D-1+T-6, który by ich obowiązywał.

-----
szymon1977 napisał(a):A czy tabliczka T-6b nie byłaby dla tego skrzyżowania identyczna z T-6a?
szerszon napisał(a):Bardzo mozliwe.
Z całą pewnością byłaby identyczna. I z całą pewnością drogę z pierwszeństwem przejazdu, która przez skrzyżowanie przebiega łukiem (no bo widać wyraźnie, że nie na wprost, ani nie ze zmianą kierunku tylko łukiem o stałym promieniu, który zaczyna i kończy się odpowiednio przed i za skrzyżowaniem) drogowcy przedstawiliby grubą krechą przebiegającą przez tabliczkę T-6 właśnie łukiem, zarówno na tabliczce T-6a, jak i T-6b. (Przyszło mi do głowy zapytać jak kierujący może rozróżnić od siebie identyczne tabliczki T-6a i T-6b, ale ponieważ na razie nie widzę żeby to miało jakiekolwiek znaczenie powstrzymam się.)
szerszon napisał(a):...zależy od uznania zarządcy drogi i zastosowania oznakowania.
Jeżeli zarządca drogi uznał, że droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega łukiem i zastosował oznakowanie, które jednoznacznie każdego zbliżającego się do skrzyżowania o tym informuje (drogę z pierwszeństwem przejazdu przedstawił grubą krechą przebiegającą łukiem przez tabliczkę T-6) nie mam zamiaru zastanawiać się czy w istocie jest inaczej. Nie mam podstaw aby nie stosować się do oznakowania.
szerszon napisał(a):ale przy a-6 nie trzeba byłoby sygnalizować , ponieważ według opisu tego znaku "droga prowadzi prosto" mimo że idzie łukiem
A od kiedy to przejazdu łukiem przez skrzyżowanie należy sygnalizować kierunkowskazem skoro nie wykonujemy podczas niego ani zmiany kierunku jazdy, ani zmiany zajmowanego pasa ruchu?

-----
szerszon napisał(a):nie mogę sie dopatrzyć odpowiedzi na pkt 3 i 5...zamiatamy pod dywan ?
Nie. Brak czasu.
szerszon napisał(a):czy mógłbyś mi przypomnieć,gdzie byłem przeciwnikiem T-6a ? ni w ząb nie pamiętam.
Racja, to ja pokręciłem, że o to chodzi w Twojej wypowiedzi. Przepraszam.
szerszon napisał(a):...pisząc OBOWIĄZKOWO nie przedstawiłeś żadnego przepisu...
Znajomość języka polskiego w stopniu umożliwiającym porozumiewania się to na prawdę zbyt mało aby zrozumieć język prawny. Proszę bardzo:
220 5.2.2.1. napisał(a):Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod znakiem D-1 umieszcza się tabliczkę T-6a...
Więc załóżmy, że droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu. W takim przypadku tabliczkę T-6a się umieszcza, no chyba, że... no właśnie, znalazłeś kiedy się tabliczki T-6a nie umieszcza pod znakiem D-1 jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu? Wiesz już dlaczego napisałem "OBOWIĄZKOWO" pomimo, że takiego sformułowanie w przepisach nie znajdziesz? Wiesz już dlaczego, jeżeli pod znakiem D-1 nie umieszczono tabliczki T-6 możemy mieć pewność, że droga z pierwszeństwem nie zmienia kierunku na skrzyżowaniu, a co za tym idzie przejeżdżając przez to skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu nie będziemy zobowiązani użyć kierunkowskazu?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 03 marca 2013, 08:57

szymon1977 napisał(a):1.Z całą pewnością byłaby identyczna. I z całą pewnością drogę z pierwszeństwem przejazdu, która przez skrzyżowanie przebiega łukiem (no bo widać wyraźnie, że nie na wprost, ani nie ze zmianą kierunku tylko łukiem o stałym promieniu, który zaczyna i kończy się odpowiednio przed i za skrzyżowaniem) drogowcy przedstawiliby grubą krechą przebiegającą przez tabliczkę T-6 właśnie łukiem, zarówno na tabliczce T-6a, jak i T-6b.
2.(Przyszło mi do głowy zapytać jak kierujący może rozróżnić od siebie identyczne tabliczki T-6a i T-6b, ale ponieważ na razie nie widzę żeby to miało jakiekolwiek znaczenie powstrzymam się.)
3.Jeżeli zarządca drogi uznał, że droga z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiega łukiem i zastosował oznakowanie, które jednoznacznie każdego zbliżającego się do skrzyżowania o tym informuje[/b] (drogę z pierwszeństwem przejazdu przedstawił grubą krechą przebiegającą łukiem przez tabliczkę T-6) nie mam zamiaru zastanawiać się czy w istocie jest inaczej. Nie mam podstaw aby nie stosować się do oznakowania.
4.A od kiedy to przejazdu łukiem przez skrzyżowanie należy sygnalizować kierunkowskazem skoro nie wykonujemy podczas niego ani zmiany kierunku jazdy, ani zmiany zajmowanego pasa ruchu? [/b]

5. Brak czasu.
6.Znajomość języka polskiego w stopniu umożliwiającym porozumiewania się to na prawdę zbyt mało aby zrozumieć język prawny. Proszę bardzo:
220 5.2.2.1. napisał(a):Jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu, to pod znakiem D-1 umieszcza się tabliczkę T-6a...
Więc załóżmy, że droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu. W takim przypadku tabliczkę T-6a się umieszcza, no chyba, że... no właśnie, znalazłeś kiedy się tabliczki T-6a nie umieszcza pod znakiem D-1 jeżeli droga z pierwszeństwem zmienia kierunek na skrzyżowaniu? Wiesz już dlaczego napisałem "OBOWIĄZKOWO" pomimo, że takiego sformułowanie w przepisach nie znajdziesz? Wiesz już dlaczego, jeżeli pod znakiem D-1 nie umieszczono tabliczki T-6 możemy mieć pewność, że droga z pierwszeństwem nie zmienia kierunku na skrzyżowaniu, a co za tym idzie przejeżdżając przez to skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem przejazdu nie będziemy zobowiązani użyć kierunkowskazu?

1. fakt sygnalizowania wynika z racji zastosowania znaku D-1 lub A-6 niezależnie od tabliczki.
D-1-T-6a- sygnalizujesz-jest mowa o zmianie kierunku jazdy
A-6+T-6b nie sygnalizujesz, ponieważ jest napisane, ze przy tym znaku "droga prowadzi prosto" nawet jak w rzeczywistości idzie po łuku.
Nie mozesz tego załapać, a zarzucasz brak czytania ze zrozumieniem...a co Ty wyprawiasz ?

2. Alez smiało... w zależności przy jakim znaku zostały umieszczone.
Nie używa sie D-1+T-6b, jak i A-6+ T-6a
3. Nie wiem czy specjalnie , ale w tym punkcie pominąłeś istotna kwestię tabliczki. Napisałeś T-6...nie ma takiej tabliczki. Mógłbyś sprecyzować a czy b ?
4. A od wtedy, kiedy zarządca uznał poprzez D-1+T-6a droga z pierwszeństwem zmienia kierunek( zapis z 220, bardziej przystepny...podobno, bo na razie nie możemy sie dogadać)
5. taaa ściemniaj dalej. :mrgreen:
6. :wow: widzę voltę o 180 stopni. to ja juz nie wiem o co Ci chodzi...
co ma tu samo D-1 / przeciez nie o tym dyskutujemy.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 03 marca 2013, 11:33

szymon1977 napisał(a):Przyszło mi do głowy zapytać jak kierujący może rozróżnić od siebie identyczne tabliczki T-6a i T-6b, ale ponieważ na razie nie widzę żeby to miało jakiekolwiek znaczenie powstrzymam się.
szerszon napisał(a):Alez smiało... w zależności przy jakim znaku zostały umieszczone.Nie używa sie D-1+T-6b..
Że jak!?
170 napisał(a):§ 43.2.Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b...
Czytaj czytaj czytaj, bo jak na razie Twoje wypowiedzi przypominają pracę maturalną napisaną na podstawie bryku a nie lektury. Im bardziej zagłębiasz się w temat tym więcej braków widać w Twojej wiedzy.
szerszon napisał(a):...fakt sygnalizowania wynika z racji zastosowania znaku D-1 lub A-6 niezależnie od tabliczki...
Że co!? Owszem, A-6 nie umieszcza się poza obszarem zabudowanym jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek ale skąd pomysł, że D-1+T-6 umieszcza się TYLKO jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek?

Czytaj, czytaj, czytaj...
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 03 marca 2013, 22:49

Może jednak zacytujesz cały paragraf 43.2 nie zmieniając znaczenia treści jaką przekazuje ?
"Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych"
Juz brzmi trochę inaczej ?
Korzystam z Twojej rady i czytam, czytam, czytam i również polecam zastosowanie sie do powyższego Tobie
a szczególnie pkt 2.2.6 z załacznika 1 z 220
Juz się nie odniosę co przypominają Twoje wypowiedzi...jeden jarząbek na forum wystarczy.
A skąd pomysł ? czytaj , czytaj, czytaj... :mrgreen:
Jedyne co sie przyznaję do niedopatrzenia to użycie T-6b pod D-1 pokazujące układ dróg podporządkowanych na skrzyżowaniu.
ale czy to ma wpływ na sygnalizowanie ?
czy tabliczka z przykładu pokazuje nietypowy układ dróg podporządkownych ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 04 marca 2013, 11:36

szerszon napisał(a):czy tabliczka z przykładu pokazuje nietypowy układ dróg podporządkownych ?
Nie wiem co dokładnie mieli na myśli drogowcy umieszczając pod znakiem D-1 tabliczkę T-6, czy układ dróg jest nietypowy (jak zwał - tak zwał), ani jaki jest rodzaj tabliczki. Ale jednego jestem pewien, że na tabliczce T-6 drogę z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie przebiegającą łukiem przedstawiono grubą krechą przez tabliczkę przebiegającą łukiem. Faktyczny kształt drogi nie zobowiązuje mnie do sygnalizowania kierunkowskazem. A tabliczka mnie o tym informuje zanim dojadę do skrzyżowania, zanim je tak naprawdę zobaczę.
szerszon napisał(a):Jedyne co sie przyznaję do niedopatrzenia to użycie T-6b pod D-1 pokazujące układ dróg podporządkowanych na skrzyżowaniu.
Powili zaczynasz łapać kontakt z rzeczywistością. Czytaj dalej!
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 marca 2013, 19:34

szymon1977 napisał(a):Faktyczny kształt drogi nie zobowiązuje mnie do sygnalizowania kierunkowskazem. A tabliczka mnie o tym informuje zanim dojadę do skrzyżowania, zanim je tak naprawdę zobaczę.
Zgadzam się, że podczas pokonywania łuku jedziesz już wtedy na wprost. Ale zanim się na łuku znajdziesz masz realny wybór kierunków - 'na wprost' lub 'w lewo'(które za miejscem wyboru przechodzi po łuku/zakręcie drogi na 'na wprost'). Tak zasygnalizuję lewym, bo jest tabliczka T-6a/c a ja zamierzam kontynuować jazdę drogą z pierwszeństwem, która zgodnie z rozporządzeniem musi zmienić kierunek, bo inaczej nie byłoby T-6a/c.

@Szerszon,
1. Czy A-6b oraz A-6c mogą występować z tabliczką T-6a lub T-6c?
2. Czy D-1 może występować z tabliczką T-6b?
3. Czy można nie odróżnić tabliczki T-6a/c od T-6b lub czy tabliczka T-6 może spełniać dwie role jednocześnie z punktu widzenia kierowcy widzącego tabliczki na wlocie podporządkowanym?
Przy odpowiedziach weź pod uwagę wszystkie przepisy włącznie z rozporządzeniem WT zał.1 z 220., Mile widziane też przykłady.
4. Pamiętam jeden z Twojego przykładu(z innego forum). http://goo.gl/maps/ISlaH Czy możesz objaśnić, dlaczego użyto akurat ten znak? I co to znaczy cytuję "samodzielne skrzyżowanie" <--takiego nazewnictwa użyto w Rys. 5.2.1.4. (zał. 1, "WT, 220")
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 05 marca 2013, 00:29

1.Nie spotkałem sie. Pytanie -po co stosować ?
2. Jak widac z par 43.2 podobno może. Nie spotkałem się.
pytanie -po co stosować?
W obu przypadkach tylko zaciemnia obraz i wypacza sens stosowania idei łamanego pierwszeństwa.
3. czytając 220 odróżniam te tabliczki( chyba cud). Sa podane przykłady :D
4.Przecież napisali,ze stosuje sie gdy istnieje potrzeba nadania pierwszeństwa na pojedyńczym skrzyżowaniu.
te podporządkowane to takie małe zapchaj dziury osiedlowe.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 marca 2013, 01:00

LeszkoII napisał(a):Czy A-6b oraz A-6c mogą występować z tabliczką T-6a lub T-6c?
szerszon napisał(a):Nie spotkałem sie. Pytanie -po co stosować ?
Widać mało jeździsz i mało czytasz. 220.2.2.6. Ci to wyjaśni.

LeszkoII napisał(a):Czy D-1 może występować z tabliczką T-6b?
szerszon napisał(a):Jak widac z par 43.2 podobno może. Nie spotkałem się.pytanie -po co stosować?
A może podobnie jak w przypadku A-6+T-6b stosowanej na skrzyżowaniach o nietypowym układzie dróg, np. w przypadku drogi z pierwszeństwem przejazdu przebiegającej przez skrzyżowanie łukiem (żaden zapis przecież tego nie zabrania)?

Poniżej przykładowe skrzyżowanie, przez które droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega łukiem oznakowane znakiem D-1+T-6("a" lub "b").
Obrazek

szerszon napisał(a):W obu przypadkach tylko zaciemnia obraz i wypacza sens stosowania idei łamanego pierwszeństwa.
W jaki sposób tabliczka T-6("a" lub "b") informująca o nietypowym układzie dróg na skrzyżowaniu (np. drodze z pierwszeństwem przejazdu przebiegającej przez skrzyżowanie łukiem) może komukolwiek zaciemnić obraz skoro w oparciu o jej treść kierujący dowiadują się kto na skrzyżowaniu będzie miał pierwszeństwo oraz w jaki sposób należy sygnalizować kierunkowskazem zanim na dobre zobaczą skrzyżowanie może? Jaki to ma związek z ideą łamanego pierwszeństwa? I co to w ogóle za idea?
Ostatnio zmieniony wtorek 05 marca 2013, 02:24 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 05 marca 2013, 01:45

szymon1977 napisał(a):1.Widać mało jeździsz i mało czytasz. 220.2.2.6. Ci to wyjaśni.

2.A może podobnie jak w przypadku A-6+T-6b stosowanej na skrzyżowaniach o nietypowym układzie dróg, np. w przypadku drogi z pierwszeństwem przejazdu przebiegającej przez skrzyżowanie łukiem (żaden zapis przecież tego nie zabrania)?

3.Poniżej przykładowe skrzyżowanie, przez które droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega łukiem oznakowane znakiem D-1+T-6.

4.W jaki sposób tabliczka T-6

1. No czytam ten 2.2.6 i w ch...rę nie mogę znaleźć A-6+T-6a.
O T-6c nie wspomnę, bo chyba ustawiana jest od strony wlotu drogi podporządkowanej i raczej nie z D-1 lub A-6 :mrgreen:
2. w świetle pkt 1 uśmiałem sie z twego " a może..."
Po co odbierać chleb A-6 stosując D-1-wprowadza mętlik, ponieważ kierujący może uznać,że skoro przy D-1+T-6a zmienia kierunek to tu też może zmienić.
zastosowanie A-6 wyklucza taka możliwość.
3. nie istnieje takie oznakowanie, a przynajmniej T-6. Chyba masz inne rozporządzenie...
Albo...mógłbyś wrzucić T-6 ? :mrgreen:
4. Kolego sympatyczny...jak wyżej ...pokaż tabliczkę T-6, albo idź spać, bo już sie nie chce czytać tego co nam serwujesz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 marca 2013, 02:23

szerszon napisał(a):No czytam ten 2.2.6 i w ch...rę nie mogę znaleźć A-6+T-6a.
Racja z A-6 tylko T-6b, pokręciłem literki.
szerszon napisał(a):.pokaż tabliczkę T-6
Dodaj sobie a,b,c lub d to zobaczysz. Wszystkie wyglądają prawie tak samo. Poprawię poprzedni post skoro nic innego Ci do głowy nie przychodzi niż łapać za literki.
-----
W jaki sposób Waszym (zwłaszcza Twoim Szerszon) zdaniem drogowcy na terenie zabudowanym znakują skrzyżowanie z drogą z pierwszeństwem przejazdu przebiegającą przez skrzyżowanie łukiem?
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 05 marca 2013, 02:40

Te literki maja znaczenie, bo wychodzi jakie tu bzdury serwujesz.
Poza tym czekam na cytat z 2.2.6 które to tak mi gorąco polecałeś.
Nie widzę.
I nie interesuje mnie w jaki sposób maja drogowcy znaczyć.
Mnie interesuje co jest w rozporządzeniach i jest to całkowicie odmienne od tego co tu wciskasz.
czytaj, czytaj, czytaj
ale nie pisz, nie pisz, nie pisz bo jeszce ktoś weźmie na poważnie te bzdety.
szerszon

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 marca 2013, 23:17

Pozostawiam ten temat na dyskusję o rondach. A tabliczki T-6 w temacie zmiana kierunku jazdy.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze