Skręt w prawo na skrzyżowaniu, a wczesniej parking z prawej.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w prawo na skrzyżowaniu, a wczesniej parking z prawej.

Postprzez Tomasz11 » sobota 20 kwietnia 2013, 19:17

Jak w temacie, zbliżamy się do skrzyżowania z zamiarem skrętu w prawo, a tuż przed skrzyżowaniem powiedzmy 5m wcześniej po prawej stronie mamy wyjazd z parkingu. I żeby to troche podkolorować przypuśćmy że z tego parkingu wyjeżdza auto. Moje pytanie jest czy włączając kierunek jeszcze zanim miniemy bramę będzie wg was prawidłowe? Skoro powinniśmy zawczasu i wyraźnie sygnalizować nasze zamiary.
Tomasz11

Re: Skręt w prawo na skrzyżowaniu, a wczesniej parking z pra

Postprzez LeszkoII » sobota 20 kwietnia 2013, 19:43

"Zawczasu i wyraźnie" zależy od prędkości pojazdu sygnalizującego. Przy prędkości 90km/h będzie to inny moment włączenia kierunkowskazu niż przy ograniczeniu do 30km/h. Nawet nie musi być ograniczenie prędkości. Liczy się aktualna prędkość.

5m między skrzyżowaniem a wyjazdem z parkingu nie powinno nikogo zmylić, więc spokojnie można przejechać wjazd na parking z włączonym już prawym kierunkowskazem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez MotoTomasz » sobota 20 kwietnia 2013, 20:25

Warto również dodać, że jeżeli wyjeżdżający z parkingu wyjedzie pod nadjeżdżający pojazd to będzie sprawcą kolizji.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez silvox » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:26

Raczej bym się wstrzymał i włączył kierunkowskaz w takim momencie, gdy wyjeżdżający z parkingu nie może mi wyjechać ..
Mam podobną sytuację w mieście, z tym że wyjazd jest z lewej strony i to busów.. A oni tylko czekają na lukę lub sygnalizującego skręt w lewo, aby włączyć się do ruchu. Inaczej jest im ciężko. Uważałbym w takich miejscach podwójnie !!!
silvox

Postprzez Cyberix » niedziela 21 kwietnia 2013, 14:46

A ja raz stałem na przystanku za skrzyżowaniem, autobus wcześniej dał kierunkowskaz a pojazd stojący na podporządkowanej pomyślał, że autobus będzie skręcał w prawo i rozpoczął wyjeżdżanie... ku przerażeniu kierowcy autobusu, który chciał zjechać na przystanek. Skończyło się na ostrym hamowaniu, pisku opon...
Tak, że w takich sytuacjach lepiej poczekać z wrzuceniem kierunkowskazu.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze