Nakaz jazdy prosto

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nakaz jazdy prosto

Postprzez Hundry » poniedziałek 03 czerwca 2013, 14:12

Witam
Mam pytanie odnosnie takiej sytuacji:
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&ll=52 ... 69,,0,-0.9

Więc tłumaczę. Po Prawej stronie droga jest naprawa drogi i jest zagrodzona i w miejscu gdzie jest rogatka znajduje się nakaz jazdy prosto i juz na nastepnym skrzyzowaniu moge skrecic w lewo tak? Chodzi mi o to ze wczesniej na tym 2 skrzyżowaniu był zakaz skrętu w lewo i chodzi mi o to czy to że drogra jest robiona ten nakaz jazdy prosto nie dziala takze na drugim. Mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylem.

Dzieki i pozdrawiam
Hundry

Re: Nakaz jazdy prosto

Postprzez kg1956 » poniedziałek 03 czerwca 2013, 14:48

Nie mogę dojrzeć tego nakazu jazdy prosto. Może źle patrzę.
kg1956

Postprzez Hundry » poniedziałek 03 czerwca 2013, 15:02

Przepraszam ale zle napisalem. To jest tylko skrzyzowanie o ktore mi chodzi i teraz tam jest a na zdjeciu go nie ma. Tego zakazu co jest na zdjeciu takze nie ma lecz znajduje sie na skrecie w prawo. Sorka jeszcze raz
Hundry

Postprzez Henq » poniedziałek 03 czerwca 2013, 18:14

Hundry napisał(a):Przepraszam ale zle napisalem. To jest tylko skrzyzowanie o ktore mi chodzi i teraz tam jest a na zdjeciu go nie ma. Tego zakazu co jest na zdjeciu takze nie ma lecz znajduje sie na skrecie w prawo. Sorka jeszcze raz

Tak patrzę i za chiny ludowe nie mogę się doszukać gdzię niby ma być ten nakaz jazdy prosto jak z jednej i drugiej strony droga skręca bo jest zakaz ruchu?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 czerwca 2013, 19:02

Hundry napisał(a):(...)na nastepnym skrzyzowaniu moge skrecic w lewo tak?(...)
Według mojej wiedzy i przemyśleń, możesz skręcić w lewo. Od razu zastrzegam sobie ewentualność korekty poglądu, gdyż tak zwanej "100-% pewności" nie posiadam.

Mamy tutaj do czynienia z sąsiadującymi ze sobą skrzyżowaniami.
Natomiast znak C-5 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu - czyli w naszej sytuacji, tym pierwszym z sąsiadujących.

Gdyby chodziło o zakaz skrętu w lewo, to najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie zakazu skrętu w lewo(znak B-21) tuż pod znakiem nakaz jazdy na wprost znak C-5).
Ostatnio zmieniony wtorek 04 czerwca 2013, 19:30 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Hundry » poniedziałek 03 czerwca 2013, 23:19

Dla tych co nie wiedza. Ja tutaj tylko dalem zdjecie tych 2 skrzyzowan a te znaki opisalem gdyz teraz skrzyzowanie 1 po prawej jest remontowane a przed nim znajduje sie znak nakazu jazdy prosto i niby powinno byc tak ze po 1 skrzyzowaniu juz jest nie wazne czyli na 2 juz moge skrecic w lewo ale nie jestem tego pewien.
Hundry

Postprzez Henq » wtorek 11 czerwca 2013, 17:55

Hundry napisał(a):Dla tych co nie wiedza. Ja tutaj tylko dalem zdjecie tych 2 skrzyzowan a te znaki opisalem gdyz teraz skrzyzowanie 1 po prawej jest remontowane a przed nim znajduje sie znak nakazu jazdy prosto i niby powinno byc tak ze po 1 skrzyzowaniu juz jest nie wazne czyli na 2 juz moge skrecic w lewo ale nie jestem tego pewien.

Jeżeli mowa o znaku C-5 to masz w definicji: "znak obowiązuje do najbliższego skrzyżowania lub w miejscu gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy", więc tak tylko na pierwszym skrzyżowaniu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze