Tabliczka zaopatrzenie - kto może

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tabliczka zaopatrzenie - kto może

Postprzez man1 » wtorek 02 lipca 2013, 23:17

Witam czy jest jakiś przepis który reguluje kto i kiedy może używać tabliczki z napisem zaopatrzenie ?

Pytam bo często robię zaopatrzenie do zakładu pracy prywatnym samochodem, a dziś jak nazłość postawili zakaz zatrzymywania do datkiem " nie dotyczy zaopatrzenia i służb miejskich"

A z parkingu oddalonego o kilka set metrów niechce mi się tachać towarów gospodarstwa domowego (środki czystości)
Prawko kat. B zdane szczęśliwie 8,07,2008r
Prawko kat. B odebrane 24,07,2008r
Pierwszy samochód OPEL ASTRA F zakupiony 2011-08-27
man1

Re: Tabliczka zaopatrzenie - kto może

Postprzez mk61 » środa 03 lipca 2013, 00:30

Tabliczka zaopatrzenie nie ma żadnego uregulowania prawnego. Posiadając ją mówisz, że tu masz dostawę i jakiekolwiek służby mogą Cię pocałować w trąbę. Zupełnie jak "nie dotyczy mieszkańców", gdzie mieszkańcem możesz być, ale nie musisz być w tym miejscu zameldowanym. Nawet nie musisz posiadać żadnej umowy wynajmu, czy podobnych, a tym bardziej okazywać do kontroli.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez man1 » środa 03 lipca 2013, 01:18

Ale napewno ? Bo niechcę mieć przez to problemów.
man1

Postprzez Zonaimad » niedziela 14 lipca 2013, 23:03

Określenie "nie dotyczy zaopatrzenia" jest zbyt ogólne, by je stosować (błąd w organizacji ruchu). Zarządca drogi jest sam sobie winien tego, że ustawiony przez niego znak praktycznie jest nieważny. W tej sytuacji, jeżeli autem gdziekolwiek (do sklepu w pobliżu, czy nawet do całkiem oddalonego) rozwozisz jakimkolwiek autem (prywatne, służbowe, pożyczone) jakiekolwiek zaopatrzenie - znak Cię nie dotyczy.

Ponadto nie ma potrzeby posiadania żadnej tabliczki za szybą. Liczy się sam fakt dostarczania zaopatrzenia.
Zonaimad

Postprzez man1 » niedziela 14 lipca 2013, 23:54

Ostatnio wjechałem na parking płatny z tą tabliczką facet tylko jak ją dojrzał od razu machał abym dalej jechał.
Cóż sklep tak usytuowany że innego dojazdu niema do niego.

A jak dobrze pamiętam to przedztawiciele hurtowni takgrze używają tabliczek "zaopatrzenie" A wiem że nie muszą ujawniać informacji do którego sklepu się udają (chyba że dobrowolnie to powie) i w jakim celu (zakupy czy przyjęcie zamuwienia) gdyż informacja taka że np :
Sklep Kowalskiego składa zamuwienie na towar u przedztawiciela hurtowni "xxx" jest informacją w pewnym stopniu poufną gdyż sklep nie musi ujawniać tej informacji, gdyż ma prawo ją utajnić z powodu ochrony przed konkurencją ( wiem co muwie gdyż miałem znimi doczynienia i wiem jakie sztuczki stosują aby wyłudzić informacje poufne.
man1

Postprzez Zonaimad » poniedziałek 15 lipca 2013, 00:11

Dobrze gadasz. :-) Nic nie nakazuje ani nie zakazuje wystawić tabliczki "ZAOPATRZENIE". Ale jak sam piszesz - bywa bardzo przydatna.
Zonaimad

Powrót do Sytuacje na drodze