kamilezki odblaskowe, obowiązkowe.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: kamilezki odblaskowe, obowiązkowe.

Postprzez cierpnik » środa 10 lipca 2013, 14:16

oskbelfer napisał(a):1.Popatrz cierpnik na te statystykę jeszcze raz. Wypadków samochodowych jest dużo wiecej, samochodowych 5523 zaś rowerowych 1541 gdyby wziąc te urazy proporcjonalnie to liczby urazó np. głowy mogłyby wyglądać zupełnie inaczej - tak więc nie jest to do końca tak jak twierdzisz :)
2.Cierpnik znaczy że Ty wiesz lepej od gością --- weź chłopie przestań....
3.otóz jak po australi będzie jeżdzić 2 rowery i jeden zostanie skasowany to statystyka wskaże niebezpieczeństwo 50 %
4.no tutaj mowa o narteczkach i deseczkach...
5.ale jak to sie ma do wypadkowości -- tego już tutaj nikt nie pisze, czy to oznacza że w kaskach jest więcej wypadków ?
6.artykuł w mojej ocenie wartościowy i zgodze się z nim. Teraz należałby się zastanowić jak temu zaradzić -- zdjąć wszystkim kaski, czy wszystkim rowerzystom kaski założyć ?
7.Ale tutaj jest jeszcze taka mała dygresja - pisząc o kaskach glownie mysłałem o motocyklistach :)
8.ale rowerzyści to w dużej liczbie "palanty"...
9.Cierpnik - to może wprowadzić przepis że jak motocyklista jedzie szybko to zakąłda kamizelkę ale jak zwolni to kamizelkę ma schować ?
10.Wolę motocykliste w seledynku niż bez --- i pewnie nie jestem jedyny który tak woli --- bo widzi się motocyklistów kórzy wdzianko wkłądają :)
11.z takim poglądami nie dyskutuję, są dla mnie żenujące
12.Tak, czasami trzeba mysłeć za idiotów
13.i kask rowerzysty z Twojego przykładu pokazuje że kask jest potrzebny
14.ale oczywiści dla Ciebie ten koleś jest idiotą --- no cóż dziwny jest ten świat :)
15.Absurdem są takie twierdzenia, a idiotów to już różnych widziałem - wymyslali różne dziwne rzeczy - ale wszyscy twierdzili że robia to z troski, nie zas z braku zainteresowania.
16.To się chłopie ciesz, że nic do tej pory sie nie stało....
1.Policzyli ile na % wypadków w danej grupie przypada urazów głowy. Co ty chcesz liczyć to nie wiem.
2. Patrzyłeś na nienaruszony kask? To niby jak ochronił głowę skoro nawet nim nie uderzył? Rozbił twarz? Rozbił. Kask rowerowy chroni twarz? Nie.
3. Nie rozumiesz jaki wpływ ma ilość uczestników na ich bezpieczeństwo. Ponieważ rowerzyści należą do mniejszości (kilka %) to z założenia są oni niedostrzegani przez kierowców. Im więcej rowerzystów na drogach tym większe obycie kierowców z rowerzystami a więc i wieksza świadomość ich obecności w ruchu drogowym. A to zmniejsza ryzyko wypadku.
4.Uważasz, że na rowerze jest inaczej?
5. Wystarczy pomyśleć. Jeśli rowerzysta w kasku jest bardziej skłonny do niebezpiecznych zachowań to ryzyko wypadku się nie zmienia?
6.Dać wolny wybór. Kultura strachu sama minie i będzie tak jak w Danii czy Holandii. Czyli promilowy udział kasków.
7. Przy specyficznych warunkach nie kwestionuję zakładania kasków (czy to motocykl czy np. sport rowerowy). Jednak nadal to powinien być wybór.
8. W podobnej mierze jak kierowcy. Tylko co to ma do kasków i kamizelek to nie wiem.
9. Ja pisałem o światłach a nie kamizelkach. Kamizelka u motocyklisty to już dobitny przykład kultury strachu.
10. A mnie to rybka bo ja motocyklistów widzę niezależnie od ubioru. Bardziej bym się przyczepił do tych co jeżdżą bez odzieży zmniejszającej ryzyko uszkodzeń ciała (skóra a bawełna to kolosalna różnica). Ale to też mi rybka. Nie ja się poobcieram.
11.Kwestionujesz zasadność przepisów?
12.Dobrze. Zakładaj więc kask będąc pieszym bo może ci na głowę spaść tynki i patrz cały czas w górę czy przypadkiem nie spada na ciebie samobójca :lol:
13. Czekam z niecierpliwością jak mi udowodnisz, że kask uratował jego głowę, podrapaną na twarzy :mrgreen:
14. Oczywiście bo po pierwsze kask mu w niczym nie pomógł a dwa przyjął mandat, który mu się nie należał. Ale bierzmy z niego przykład. :spoko:
15. Absurdem jest niepoczynanie żadnych działań mających na celu stosowanie się do aktualnych przepisów a jakieś durne nakazywanie, które zgodnie z efektem Peltzmana może pogorszyć sytuację. Ci nieprzepisowi mając odblask będą już w ogóle czuć się pewnie na jezdni. Nawet na jej środku.
16. A co ma się stać? :lol: Zaskakujące jest to, że kilkadziesiąt lat wcześniej nie było kataklizmu bo nie nosili kasków, kamizelek czy odblasków.

Dla twojej wiadomości: na niby motocyklu (pojemność większa niż 50cm3 ale jedzie jak skuter) jeżdżę bez kat A, bez kasku i bez świateł.
cierpnik

Postprzez oskbelfer » czwartek 11 lipca 2013, 01:37

cierpnik napisał(a):1.Policzyli ile na % wypadków w danej grupie przypada urazów głowy. Co ty chcesz liczyć to nie wiem.
2. Patrzyłeś na nienaruszony kask? To niby jak ochronił głowę skoro nawet nim nie uderzył? Rozbił twarz? Rozbił. Kask rowerowy chroni twarz? Nie.
3. Nie rozumiesz jaki wpływ ma ilość uczestników na ich bezpieczeństwo. Ponieważ rowerzyści należą do mniejszości (kilka %) to z założenia są oni niedostrzegani przez kierowców. Im więcej rowerzystów na drogach tym większe obycie kierowców z rowerzystami a więc i wieksza świadomość ich obecności w ruchu drogowym. A to zmniejsza ryzyko wypadku.
4.Uważasz, że na rowerze jest inaczej?
5. Wystarczy pomyśleć. Jeśli rowerzysta w kasku jest bardziej skłonny do niebezpiecznych zachowań to ryzyko wypadku się nie zmienia?
6.Dać wolny wybór. Kultura strachu sama minie i będzie tak jak w Danii czy Holandii. Czyli promilowy udział kasków.
7. Przy specyficznych warunkach nie kwestionuję zakładania kasków (czy to motocykl czy np. sport rowerowy). Jednak nadal to powinien być wybór.
8. W podobnej mierze jak kierowcy. Tylko co to ma do kasków i kamizelek to nie wiem.
9. Ja pisałem o światłach a nie kamizelkach. Kamizelka u motocyklisty to już dobitny przykład kultury strachu.
10. A mnie to rybka bo ja motocyklistów widzę niezależnie od ubioru. Bardziej bym się przyczepił do tych co jeżdżą bez odzieży zmniejszającej ryzyko uszkodzeń ciała (skóra a bawełna to kolosalna różnica). Ale to też mi rybka. Nie ja się poobcieram.
11.Kwestionujesz zasadność przepisów?
12.Dobrze. Zakładaj więc kask będąc pieszym bo może ci na głowę spaść tynki i patrz cały czas w górę czy przypadkiem nie spada na ciebie samobójca :lol:
13. Czekam z niecierpliwością jak mi udowodnisz, że kask uratował jego głowę, podrapaną na twarzy :mrgreen:
14. Oczywiście bo po pierwsze kask mu w niczym nie pomógł a dwa przyjął mandat, który mu się nie należał. Ale bierzmy z niego przykład. :spoko:
15. Absurdem jest niepoczynanie żadnych działań mających na celu stosowanie się do aktualnych przepisów a jakieś durne nakazywanie, które zgodnie z efektem Peltzmana może pogorszyć sytuację. Ci nieprzepisowi mając odblask będą już w ogóle czuć się pewnie na jezdni. Nawet na jej środku.
16. A co ma się stać? :lol: Zaskakujące jest to, że kilkadziesiąt lat wcześniej nie było kataklizmu bo nie nosili kasków, kamizelek czy odblasków.

Dla twojej wiadomości: na niby motocyklu (pojemność większa niż 50cm3 ale jedzie jak skuter) jeżdżę bez kat A, bez kasku i bez świateł.

1.zacznij czytać ze zrozumieniem dane z tabelki to może się zorientujesz co one prezentują
2 .poszkodowany w kasku twierdzi że kask mu pomógł - a Ty go nazywasz idiotą ? to już kuriozum
3. taaak zwlaszcza jakbyś "chmary" rowrzystów wpuścił na autostrade -- chlopie statystyka....
4. a co widzialeś na stoku narciarskim kolizje z samochodem osobowym - a ile osóbówek i tirów widziałeś na tym stoku - chłopie przyklady musza być adekwatne do sytuacji...
5. ryzyko może się i zwieksza, ale ilość rozbitych łbów bez kasku a w kasku tez jest inna (ale ty uwążasz że kask nie chroni łba)
6. kultura w Holandii czy Danii polega między innymi na tym że są bardzo wysokie mandaty i sankcje zarówno dla kierowców jak i rowerzystów - zreszta w całej Europie tak jest z wyjątkiem Polski
7. a ja dalej bardziej myslę o motocyklistach, a rowerzystom nie zaszkodzi...
8. ano tyle że "palant" nie chroniony niczym wpada i jedzie na przejściu i po przejściu dla pieszych, zamiast
prowadzić rowerek, a palanta kierowcę chroni blacha -- ot cała różnica
9. skończ chłopie z tą kulturą strachu, jak Ci auto z głowy i dupy zrobi jesień sredniowiecza - to wtedy dopiero będziesz w strachu
10. no Tobie to rybka bo tyś cool gość wszystko widzisz jak sokół - a mnie i licznej grupie motocyklistów nie rybka i jak jadę motorem to mam kurteczkę motocyklową z seledynowymi wstawkami
11. nie mowa o przepisach - tylko o Twojej głupawej wypowiedzi
12. ciekawe czy powiedziałbyć to tej młodej dziewczyczynie z Warszawy z przetrąconym kregosłupem -- i czy byś się głupawo do niej uśmiechał --- i nie pisz tylko argumentów że kask by nic nie pomógł - bo to nie chodzi o kask --- o ile to ogarniasz..
13. co ja Ci ma udowadniać - głuchy jesteś - nie slyszaleś co facet powiedział ?
14. facet stwierdził że kask mu pomógł, gdyby miał kas szczekowy - jego twarz zostałaby cała, a mandat - za co dostał za to że był w kasku ? gdyby nie miał kasku mandatu by nie było ? no normalnie geniusz jesteś :)
15. Teraz sobie jeszcze poczytaj o efekcie motyla :)

16. Co się ma stać ? A wysil wyobraźnie... Zaskakujące jest tez to, że Presley żyje a najbardziej zadziwiające że umiesz korzystać z kompa i internetu, a przed wojną, wi-fi nie było....

A odnośnie tej Twoje jazdy na tym niby motocyklu - to żalisz się czy chwalisz - bo nie osobiście ani ziębi ani grzeje co Ty robisz :) jedynie co - to - rozbawiła mnie Twoja historia :)

@Vanni - no nie wiem kto usunął Twoją tabelkę, faktem że ona nic nie mówiła o faktach, tylko o poglądach ludzi - i może to miało wpływ na "cięcia" :)?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez cierpnik » czwartek 11 lipca 2013, 08:02

1.Na 100 wypadków samochodowych w 24 urazu doznała czaszka.
Na 100 wypadków rowerowych w 17 urazu doznała czaszka.
Wniosek? Rowerzyści częściej uszkadzają czaszkę :spoko:
2. Założę kask i jak przetnie mnie piła na pół w okolicy brzucha to też powiem, że kask uratował mi głowę.
3. Sprawdź sobie tę statystykę. Ruch rowerowy przez ostanie lata wzrasta o kilkaset procent a ryzyko wypadku spada.
4. Widziałem kolizje z drzewem, innymi uczestnikami, barierkami, krzesełkami od wyciągów czy budynkami. Z samochodem? Też widziałem. Kobitka zahamowała dopiero na parkingu. Na masce samochodu.
5. Nigdzie nie napisałem, ze kask nie chroni łba. Jakoś tam chroni. A czy realnie dużo daje? Nie. Bo rowerzysta jest częściej narażony na urazy kończyn, stawów i twarzoczaszki. A tego kask nie chroni. Z kolei w ruchu drogowym kask może i ochroni głowę ale rowerzysta zginie i tak od obrażeń innych części ciała.
Obrazek
6. Wysokie mandaty? To sprawdź ile tam wynoszą i odnieś się do średniej pensji. A co mają mandaty do ryzyka wypadków? Nic. Te kraje do dobitny przykład, że duża liczba rowerzystów wpływa korzystnie na bezpieczeństwo. A wypadki też tam występują. To czemu nikt nie mówi o kaskach skoro tyle by wniosły dobrego? Oni tam mają głowy ze stali?
7. Pieszym czy kierowcom samochodów też nie zaszkodzą.
8. A kierowcy wpadają na PdR kiedy nie mają żadnego pierwszeństwa przed rowerzystą.
9. Najlepiej jak w ogóle z domu nie będę wychodził.
10. Dla mnie nawet możesz założyć na plecy tablicę świetlną a na kask reflektor. Kultura strachu :spoko:
Różnica pomiędzy mną a innymi jest taka, że ja nie zerkam w lusterka.
11. Twój problem jak ci nie pasuje.
12. Powiedziałem to tobie skoro pojedynczy przypadek skłania do zachowania dodatkowej ostrożności.
13. A ja ci mówię, że mi chusteczka w kieszeni uratowała życie.
14. Twierdzi bo jest głupi. Czyżby kask był niezniszczalny? Skoro nim uderzył to powinien być uszkodzony. A w ręku trzyma nówkę nieśmiganą.
Dostał mandat za niekorzystanie z DDR a miał prawo poruszać się jezdnią (Art 33)
15. Wpierw ty się zapoznaj z efektem Peltzmana.
16. :spoko:
A odnośnie tej Twoje jazdy na tym niby motocyklu - to żalisz się czy chwalisz - bo nie osobiście ani ziębi ani grzeje co Ty robisz :) jedynie co - to - rozbawiła mnie Twoja historia :)
Jak cię nie interesuje co robię to na co ci nakazy używania kasków?
A ty zapewne jesteś z pokolenia bezpieczniaków. Do przedszkola chodziłeś w kamizelce, na karuzelę tylko w ochraniaczach a po drzewach miałeś zakaz chodzenia. Bo to niebezpieczne i grozi kalectwem :mrgreen:
cierpnik

Postprzez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 01:35

ad1. na 100 wypadków zgoda, natomiast wypadków było -- samochodowych 5,5 tyś zas wypadków rowerowych 1,5 tyś czy uważasz że gdyby rowerystów było w wypadkach 5,5 tyś to ta śmieszna statystyka akurat tak by wyglądała ?

dawałem Ci przykład 1 rowerzysta i jeden wypadek = albo 100% śmierć albo 100 % przeżycie
2 rowerzystów i jeden wypadek = 50 % śmierć lub 50% przeżycie

tak to jest ze statystykami ---- statystyka to jedno wielkie kłamstwo, a pod rozwagę proponuję tekst innego forumowicza z innego forum:)

Tak, średnia matematyczna to kolejny przykład kłamstwa statystycznego, zamiast niej trzeba podawać medianę - czyli wynik mieszczący się dokładnie po środku liczby wszystkich danych - od największego do najmniejszego.
Przykład: jeżeli 9 osób w firmie zarabia 1 tys. zł a jedna 11 tysięcy, to średnia wynosi 2 tys. zł, a mediana - 1 tys. zł.
No chyba że Cierpnik to tez jest kłamstwo ? :)

ad2. poszkodowany gość mówi dobre że miałem kask , a Ty oczywiście wiesz lepiej od niego -- to po co dawałeś ten film. Nakręć sój jak jedziesz tym swoim "niby motorem" zalicz glebę tak jak ten rowerzysta - i wtedy pogadamy :)

ad3. patrz punkt ad 1 :)

ad4. i co z tego ze widziałeś - bo już tracę wątki - są bezsensowne

ad5. skoro chroni to chyba dobrze, wreszcie jakiś pozytyw :)

ad6. to weż sprawdź sobie Ty np. zarobki w Norwegii, ceny żywności i wysokość mandatów --- jak Ci w kazdym Państwie na zachodzie dosolą mandat to się nie pozbierasz.

dla przykładu minimalna stawka wynagrodzenia w Holandii to niecale 9 euro to miesiecznie daje zarobku około 1500 euro (wynajem pokoju to miesięcznie ok 400 euro) a teraz się skup :)

Przykłady taryf mandatów w Holandii (stawki z roku 2011):
- Przekroczenie prędkości (zależnie od prędkości) od € 32 do € 790
- Jazda pod wpływem alkoholu w zależności od zawartości µg/l (mikrogram alkoholu w litrze krwi) od € 250 do € 1200

• Fotoradary są holenderskim wynalazkiem - więc zobaczysz je tutaj wszędzie!
• Zabronione jest nocowanie w samochodzie, także na parkingach przy autostradach. Mandat za nocowanie w samochodzie wynosi 100 euro - tyle co hotel.
• Przekroczenie dozwolonej szybkości o ponad 50 km/h grozi wysokim mandatem i konfiskatą prawa jazdy. W ciągu 10 dni prokurator zawiadamia o dalszym postępowaniu.

I tam policjant z Tobą nie będzie dyskutował....

ad7 - ad 16 - nie chce mi się z Toba gadać .... z wyłaczeniem ad 15 -- oba efekty, a może raczej teorie są tak somo karkołomne..

jak byłem dzieckiem to Ciebie chyba jeszcze na świecie nie było :)
oskbelfer

Postprzez cierpnik » piątek 12 lipca 2013, 07:44

1. Raczej nic się nie zmieni. Przynajmniej nie w takim stopniu w jakim zakładasz.
Statystyka jest kłamstwem jak się jej nie rozumie. Zapoznaj się z wielkością próby to zrozumiesz i przestaniesz podawać durne przykłady z wielkością próby równej jeden czy kilka.
2. Jak mówi dobrze to udowodnij, że kask przyjął jakiekolwiek uderzenie.
3. Przy 0,5% udziale transportu rowerowego czy 1%, 2% wielkość próby liczona jest w tysiącach, dziesiątkach tysięcy czy setkach tysięcy.
4. Zadałeś pytanie czy widziałem wypadek z samochodem na stoku. Tak widziałem. Tylko nie czepiaj się, że to nie był dokładnie stok a parking pod stokiem. Był to wypadek narciarza z samochodem.
5. Niedobrze bo sam kask może powodować większe ryzyko wypadku czego dowodzą badania. Czyli agresywniejszy stosunek kierowców do rowerzysty w kasku jak i znaczący spadek liczby rowerzystów.
6. A co ma prędkość do wypadków samochodu z rowerzystą? Przyczynami są głównie nieustąpienie pierwszeństwa, czerwone światło.
I w Europie istnieją inne państwa tj Niemcy, Francja, Belgia, Holandia, Dania, Szwajcaria itd.

Nie wiem ile masz lat i mnie to nie interesuje. Mniemam jednak, że w wieku, w którym ty nosiłeś pieluchy jak musiałem zapitalać traktorem po polu jak i po drodze (np. do młyna). Bez kasku, bez kamizelki, bez prawa jazdy.
cierpnik

Postprzez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 10:29

cierpnik napisał(a):1. Raczej nic się nie zmieni. Przynajmniej nie w takim stopniu w jakim zakładasz.
Statystyka jest kłamstwem jak się jej nie rozumie. Zapoznaj się z wielkością próby to zrozumiesz i przestaniesz podawać durne przykłady z wielkością próby równej jeden czy kilka.

@cierpnik a Ty poczytaj o medianie i udowodnij że nic się nie zmieni ------------- statystyka jest jaka jest --- jak we wsi Cię zabiją i policja wykryje sprawce to jaka będzie statystyczna wykrywalność ? Czego nie rozumiesz ?

2. Jak mówi dobrze to udowodnij, że kask przyjął jakiekolwiek uderzenie.

@cierpnik a Ty udowodnij że facet kłamie

3. Przy 0,5% udziale transportu rowerowego czy 1%, 2% wielkość próby liczona jest w tysiącach, dziesiątkach tysięcy czy setkach tysięcy.

z Tą statystyką jest jak z sondażami przedwyborczymi

4. Zadałeś pytanie czy widziałem wypadek z samochodem na stoku. Tak widziałem. Tylko nie czepiaj się, że to nie był dokładnie stok a parking pod stokiem. Był to wypadek narciarza z samochodem.

i na podstawie jednego wypadku zaczynasz coś udowadniać ? jak to się ma to do Twoich poglądów o wielkości próby ?

5. Niedobrze bo sam kask może powodować większe ryzyko wypadku czego dowodzą badania. Czyli agresywniejszy stosunek kierowców do rowerzysty w kasku jak i znaczący spadek liczby rowerzystów.

napisałem Ci że akurat z tym jednym artykułem częściowo się zgadzam

6. A co ma prędkość do wypadków samochodu z rowerzystą? Przyczynami są głównie nieustąpienie pierwszeństwa, czerwone światło.
I w Europie istnieją inne państwa tj Niemcy, Francja, Belgia, Holandia, Dania, Szwajcaria itd.

O holandii własnie Ci pisałem - a w cąłej rezcie UE jest podobnie

Nie wiem ile masz lat i mnie to nie interesuje. Mniemam jednak, że w wieku, w którym ty nosiłeś pieluchy jak musiałem zapitalać traktorem po polu jak i po drodze (np. do młyna). Bez kasku, bez kamizelki, bez prawa jazdy.

nie będziemy się licytować --- ale że bez prawka jeździłęś ciągnikiem - to naprawdę nie masz się czym chwalić -- świadczy to o braku szacunku do przepisó i do państwa w którym żyjesz

Dziękuję za uwagę :)
oskbelfer

Postprzez cierpnik » piątek 12 lipca 2013, 10:58

oskbelfer napisał(a):1.@cierpnik a Ty poczytaj o medianie i udowodnij że nic się nie zmieni ------------- statystyka jest jaka jest --- jak we wsi Cię zabiją i policja wykryje sprawce to jaka będzie statystyczna wykrywalność ? Czego nie rozumiesz ?

2. @cierpnik a Ty udowodnij że facet kłamie
3. z Tą statystyką jest jak z sondażami przedwyborczymi
4. i na podstawie jednego wypadku zaczynasz coś udowadniać ? jak to się ma to do Twoich poglądów o wielkości próby ?
5. napisałem Ci że akurat z tym jednym artykułem częściowo się zgadzam
6. O holandii własnie Ci pisałem - a w cąłej rezcie UE jest podobnie
7.nie będziemy się licytować --- ale że bez prawka jeździłęś ciągnikiem - to naprawdę nie masz się czym chwalić -- świadczy to o braku szacunku do przepisó i do państwa w którym żyjesz
1.Liczba urazów głowy u rowerzystów zmnieni się z 17% na 17,1%. Różnica powalająca. A ty cały czas walisz przykłady dla wielkości próby równej kilka. Kilka to nie ponad półtora tysiąca.
2.Widzisz kask, który trzyma w ręku? To ten sam :lol:
3. Naprawdę? Sondaże robi się również tylko w określonym rejonie. Wypadki bierze się z całego kraju. A zaskakujące jest to, że sondaże są w większości miarodajne.
4. Czyżby jedno zdarzenie nie potwierdza tezy, że istnieją wypadki narciarzy z samochodami?
5. No to nie pisz bzdur, że kask tylko i wyłącznie zwiększa bezpieczeństwo.
6. Patrzyłeś na mandaty za czerwone światło czy nieustąpienie pierwszeństwa?
7. A widzisz. W tym wieku przepisy nie pozwalają na uzyskanie uprawnień a rodzina musi za coś wyżyć. Osoby z prawem jazdy w mojej rodzinie (jak i wielu innych) nie przerobiłyby wszystkiego bez pomocy dzieci.
cierpnik

Postprzez oskbelfer » piątek 12 lipca 2013, 19:32

cierpnik jeszcze raz:

nie będziemy się licytować --- ale że bez prawka jeździłęś ciągnikiem - to naprawdę nie masz się czym chwalić -- świadczy to o braku szacunku do przepisów i do państwa w którym żyjesz

Dziękuję za uwagę
oskbelfer

Postprzez rocko19 » niedziela 14 lipca 2013, 11:40

Widze się panowie rozpisali.
Ja powiem krótko. Mi się pomysł podoba. Zobaczymy czy się sprawdzi. Czekam az wejdzie w zycie. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 lipca 2013, 07:40

oskbelfer napisał(a):ale że bez prawka jeździłęś ciągnikiem - to naprawdę nie masz się czym chwalić -- świadczy to o braku szacunku do przepisów i do państwa w którym żyjesz
Za to państwo ma szacunek do obywatela. Gdyby brak pieniędzy zapukał do twojego portfela to byś myślał innymi kategoriami.
rocko19 napisał(a):1.Mi się pomysł podoba.
2.Zobaczymy czy się sprawdzi.
1.Mi też. Idźmy krok dalej i ubierzmy w kamizelki kierowców, pieszych oraz wszelakie pojazdy (samochody czy kónie).
2.Wróżką nie jestem ale już teraz można powiedzieć, że nie.
cierpnik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze