Obowiązkowe wyposażenie samochodu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Obowiązkowe wyposażenie samochodu

Postprzez seweryn1990 » piątek 19 lipca 2013, 10:40

Witam

Czy jeśli chodzi o obowiązkowe wyposażenie samochodu stosujemy sie ciągle do Rozporzadzenia Ministra z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, gdzie obowiązkowa jest gaśnica i trójkąt ?

Pytam bo słyszałem, że policja wlepiła mandat za brak apteczki ( nie, nie instruktorowi, taksówkarzowi ani kierowcy autobusu) i zastanawiam się czy to ja czegoś nie wiem, czy Panowie policjanci.
seweryn1990

Re: Obowiązkowe wyposażenie samochodu

Postprzez oskbelfer » piątek 19 lipca 2013, 10:57

nie ma wymogu apteczki, należałoby szybciutko odwołac się od tego mandatu - ale to jest sprawa trudna, mandat przyjęty cięzko odkrecić...

ciekawe co napisane jest w tym mandacie - idzie o podstawe prawną

najlepiej zaiteresować dziennikarzy - niechaj popytaja naczelnika drogówki jak to jego pracownicy - funkcjonariusze naginają...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Zonaimad » sobota 20 lipca 2013, 17:54

Natychmiast trzeba słać wniosek do sądu, bo brak apteczki w "zwykłym" aucie jest czynem niebędącym wykroczeniem, i tyle. Przy dobrych wiatrach sąd sprawę rozpatrzy w ogóle bez wzywania kogokolwiek, na podstawie samych tylko materiałów pozyskanych od gliniarzy.
Zonaimad

Postprzez szerszon » sobota 20 lipca 2013, 17:59

niechaj popytaja naczelnika drogówki jak to jego pracownicy - funkcjonariusze naginają...

Pewnie to równe chłopaki byli, co własny PoRD wymyślają..nie tylko w temacie apteczki.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze