Którą stroną drogi cofać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Którą stroną drogi cofać?

Postprzez maryann » czwartek 18 lipca 2013, 15:40

Wjeżdżam w krótką, ślepą ulicę- ma ok 50m. Nie bardzo da się na końcu zawrócić, więc cofam by z niej wyjechać. Jak bezpieczniej to zrobić- tak jak samochód wjeżdżał- przy prawym krawężniku(de'facto porusza się w przeciwną stronę, a więc jedzie lewym pasem, pod prąd...), czy jakby normalnie, przodem wyjeżdżał- czyli przy przeciwnym?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Którą stroną drogi cofać?

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 lipca 2013, 16:49

Pytanie ciekawe a podejrzewam, że nie ma na nie precyzyjnej odpowiedzi więc podzielę się swoją sugestią(dla wielu zapewne fantazją, teorią, tworzeniem nowego PoRDu itp.)

Zasadnie panuje pogląd, iż manewr cofania należy do zachowań szczególnie niebezpiecznych. Posiada swoje wydzielone miejsce w PoRD. Czym innym będzie cofanie na odcinku -'góra'- kilku metrów(żeby wyjechać z parkingu) a czym innym poruszanie się tyłem pojazdu, pod prąd drogą jednokierunkową np. przez 50m.

Przepisowe, szczególnie ostrożnie wykonane cofania powoduje powolną jazdę do tyłu. Taki ruch pojazdu bardziej przypomina stan bliski zatrzymania się lub co najmniej gotowości do nagłego zatrzymania, aniżeli "normalną" jazdę w ruchu prawostronnym.
Wobec tego zajmę stanowisko, że nie ma znaczenia, którą stroną jezdni się cofa; istotne żeby uczynić zadość ogólnym przepisom o bezpieczeństwu i płynności oraz szczegółowym Art.23.1.3), Art.23.2.

Wczuwanie się w ruch prawostronny z perspektywy kierunku ruchu podczas cofania jest niepotrzebne. Wtedy ma się "pojazdy jadące normalnie" przed maską a z tyłu 'teoretycznie' wolną przestrzeń...do czasu skrzyżowania lub innego miejsca przecinania się kierunków ruchu. W takich miejscach unikałbym cofania - w szczególności na wprost. Cofanie w celu skręcenia i nawrócenia(powrotu do normalnego kierunku) bezpieczniejsze będzie od prawej krawędzi jezdni w prawo(kierunki względem pozycji kierującego w pojeździe).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » piątek 19 lipca 2013, 00:57

Standardowa droga publiczna ma min. 7m. Można na niej zawrócić....
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez maryann » piątek 19 lipca 2013, 09:24

disaster- weź i nie trolluj!
Na 5-metrowej też, na szesnaście razy. Ta ma może tyle + zwisające z pobocza krzaki i zaparkowane na końcu samochody- typowa uliczka na zad.... miasteczka. Do tego pod górkę.

Myślę tak: jak wjeżdżam skręcając w nią w prawo(z przeciwnego kierunku mam zawsze lepszy widok, bo nie skręcam za węgieł) to wolałbym niczego za rogiem stojącego nie zastać, a tym bardziej cofającego- spodziewam się natomiast, że coś może z niej wyjeżdżać prawidłowo. A więc mój prawy pas wjazdowy powinien być wolny.
maryann

Postprzez Borys_q » piątek 19 lipca 2013, 13:39

Jeśli mieszczą się dwa auta na szerokość to lepiej zawrócić, jak się nie mieszczą to i tak nie ma znaczenia po której stronie będziesz cofał.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez maryann » piątek 19 lipca 2013, 14:55

Droga ma 4,5m(brak chodnika, pobocza, stosunkowo wysoki krawężnik) a moje kombi prawie pięć długości i 1,8 szerokości. Jesteś pewien? Zawrócić można jeśli nikt nie stoi przed swoim garażem, ani w pobliżu.
maryann

Postprzez disaster » piątek 19 lipca 2013, 15:42

maryann napisał(a):(de'facto porusza się w przeciwną stronę, a więc jedzie lewym pasem, pod prąd...)

Samochód ma jedną lewą i jedną prawą stronę i akurat to czy porusza się do przodu czy do tyłu nic nie zmienia.
Lewa jest tam gdzie siedzi kierowca.

W Polsce obowiązuje ruch prawostronny, tak więc jazda zarówno do przodu jak i wstecz powinna odbywać się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni.
Dodatkowo jadący wstecz ustępuje pierwszeństwa wszystkim i zachowuje szczególną ostrożność.
Art 23 ust 1. pkt 3.

Tyle w temacie.
disaster

Postprzez oskbelfer » piątek 19 lipca 2013, 18:13

disaster napisał(a):Samochód ma jedną lewą i jedną prawą stronę i akurat to czy porusza się do przodu czy do tyłu nic nie zmienia.
Lewa jest tam gdzie siedzi kierowca. Tyle w temacie.

czy Ty jestes instruktorem albo egzaminatorem ?

Bardzo trafne stwierdzenie, bo czasem tutaj dzieli się włos na czworo byle ubić pianę :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez disaster » piątek 19 lipca 2013, 18:32

oskbelfer napisał(a):
disaster napisał(a):Samochód ma jedną lewą i jedną prawą stronę i akurat to czy porusza się do przodu czy do tyłu nic nie zmienia.
Lewa jest tam gdzie siedzi kierowca. Tyle w temacie.

czy Ty jestes instruktorem albo egzaminatorem ?

Bardzo trafne stwierdzenie, bo czasem tutaj dzieli się włos na czworo byle ubić pianę :)

Nie, nie jestem :) Niemniej jednak dużo jeździłem, lubię to i cały czas sprawia mi to radość. Lubię też wiedzieć, jak ruch drogowy jest zorganizowany.
Może kiedyś jako zajęcie dodatkowe/hobby :)
disaster

Postprzez LeszkoII » piątek 19 lipca 2013, 19:20

disaster napisał(a):Samochód ma jedną lewą i jedną prawą stronę i akurat to czy porusza się do przodu czy do tyłu nic nie zmienia
Jak to nic nie zmienia? Jak obrócisz głowę w kierunku tylnej szyby to gdzie masz lewo/prawo? Przepisy PoRD dotyczą kierunku zgodnego z kierunkiem jazdy czyli poruszania się pojazdu. Przykładów sporo - te, które mi się na szybko nasuwają:
definicja omijania, wpyrzedzania....,
kierunki w 25.1...,
zatrzymywanie się przed/za(przejazdem, przejściem)...,
dziecko w foteliku tyłem do...kierunku jazdy....

Disaster, nie możesz tak po prostu banalizować. Cofanie to nie jest normalna jazda, jest manewrem szczególnym podobnie jak skręt w lewo od lewej krawędzi jezdni.
Jeśli już byłbym zmuszony(póki co nie jestem) stosować Art. 16.4. do cofania, to poruszałbym się możliwie blisko prawej krawędzi względem kierunku ruchu pojazdu a nie względem usadowienia kierowcy w fotelu.

Chcecie stosować przepis 16.4. podczas cofania, to stosujcie obowiązek jazdy tylko w kierunku wskazanym na znaku D-3 i wyjdzie, że nie można też cofać w kierunku przeciwnym do wyznaczonego... Cofać można, gdyż cofanie na ogół nie jest jazdą a jeśli jest, to współczuję takiemu kierowcy pomysłów.

@Cierpnik, cofnąłbyś sobie na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym :)?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez disaster » piątek 19 lipca 2013, 19:43

LeszkoII napisał(a):
disaster napisał(a):Samochód ma jedną lewą i jedną prawą stronę i akurat to czy porusza się do przodu czy do tyłu nic nie zmienia
Jak to nic nie zmienia? Jak obrócisz głowę w kierunku tylnej szyby to gdzie masz lewo/prawo?

W tym samym miejscu.
Prawa ręka niezmiennie występuje po jednej stronie bez względu na to czy patrzę do przodu, czy obracam głowę do tyłu.
disaster

Postprzez oskbelfer » niedziela 21 lipca 2013, 02:00

disaster napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
Jak to nic nie zmienia? Jak obrócisz głowę w kierunku tylnej szyby to gdzie masz lewo/prawo?

W tym samym miejscu.
Prawa ręka niezmiennie występuje po jednej stronie bez względu na to czy patrzę do przodu, czy obracam głowę do tyłu.

podobnie jak korek wlewu paliwa jest z jednej strony, itp np. lewy kierunkowskaz, lewe drzwi, przednie lewe koło....

disaster a gdyby tak trzy razy obrócić głowę w jedną strone to mnie się wydaje ze łeb będzie ukręcony, ale mogę się chyba mylić :) ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Sytuacje na drodze