Płatne drogi, znaki na parkingu prywatnym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Płatne drogi, znaki na parkingu prywatnym

Postprzez Lewo » wtorek 16 lipca 2013, 18:51

1. http://www.iv.pl/images/48274447053331039816.png
znalazłem tylko że pojazdy powyżej 3,5t dmc muszą płacić viaToll, inne mogą ale nie muszą, tzn. mogą korzystać dalej z płacenia bezpośredniego. mimo wszystko dalej jednak muszą płacić za korzystanie z dróg płatnych ??
2. http://www.iv.pl/images/12303102397687569261.png
nie znalazłem w swoich materiałach w internecie że na drogach lub w tym miejscu parkingu niepublicznym nieobowiązują znaki. jak to jest wytłumaczy mi ktoś?
3. http://www.iv.pl/images/90634095669087587147.png
tu jest chyba błąd, moje uwagi są na screenie.
Lewo

Re: Płatne drogi, znaki na parkingu prywatnym

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 lipca 2013, 19:30

Na wszystkie pytania odpowiedziałbym TAK, ale najmniej rozumiem pytanie(i Twoje komentarze do pytania) 1.
ad.2) Do znaków drogowych trzeba się stosować zawsze.
ad.3)
Migający lub stały sygnał żółty umieszczony na przeszkodzie albo migający sygnał żółty nadawany przez sygnalizator ostrzegają o występującym niebezpieczeństwie lub utrudnieniu ruchu oraz nakazują zachowanie szczególnej ostrożności.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Lewo » wtorek 16 lipca 2013, 19:39

LeszkoII napisał(a):Na wszystkie pytania odpowiedziałbym TAK, ale najmniej rozumiem pytanie(i Twoje komentarze do pytania) 1.
ad.2) Do znaków drogowych trzeba się stosować zawsze.
ad.3)
Migający lub stały sygnał żółty umieszczony na przeszkodzie albo migający sygnał żółty nadawany przez sygnalizator ostrzegają o występującym niebezpieczeństwie lub utrudnieniu ruchu oraz nakazują zachowanie szczególnej ostrożności.

3. no tak ale nadawany przez sygnalizator lub umieszczony na przeszkodzie, tutaj jest to pojazd i żółty symbolizuje że to pojazd remontowy
Lewo

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 lipca 2013, 19:52

Tak, ale rysunek wskazuje na przeszkodę(ograniczoną pachołkami), którą należy ominąć.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Lewo » wtorek 16 lipca 2013, 20:00

ale treść zadania mówi konkretnie o pojeździe nadającym żółte sygnały błyskowe
Lewo

Postprzez Henq » wtorek 16 lipca 2013, 20:06

LeszkoII napisał(a):ad.2) Do znaków drogowych trzeba się stosować zawsze.

LeszkoII popatrz na prawidłową odpowiedź :)
Lewo napisał(a):1. http://www.iv.pl/images/48274447053331039816.png
znalazłem tylko że pojazdy powyżej 3,5t dmc muszą płacić viaToll, inne mogą ale nie muszą, tzn. mogą korzystać dalej z płacenia bezpośredniego. mimo wszystko dalej jednak muszą płacić za korzystanie z dróg płatnych ??

Widocznie chodzi o drogi płatne ale nie zarządzane spółkami jak odcinek A4, bądź "drogi" a nie "autostrady" - ale to przeczy samemu sobie bo autostrada to droga :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 lipca 2013, 13:43

Ja się jeszcze wypowiem a w zasadzie - dopowiem.

Pojazdy mogą wysyłać sygnały świetlne - np. uprzywilejowane, pojazdy "roboty drogowe", pojazdy holowane, przewożące 'odpowiednie' ładunki...

Istnieją stanowiska ludzi zawodowo zajmujących się tematyką ruchu drogowego, że światła awaryjne to również sygnały żółte...a jeśli nie, to należy je za takie uznać.
LeszkoII

Postprzez Lewo » niedziela 21 lipca 2013, 17:38

jeśli do znaków trzeba stosować się zawsze to jest błąd w odpowiedzi? bo dałem na tak i jest źle.
Lewo

Postprzez Henq » poniedziałek 22 lipca 2013, 15:20

Lewo napisał(a):jeśli do znaków trzeba stosować się zawsze to jest błąd w odpowiedzi? bo dałem na tak i jest źle.

Na ten temat znalazłem coś takiego:
http://edroga.pl/prawo/komentarze/1702- ... sady-ruchu
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 20:01

ta baza pytań jest o tyłek rozbić - podobnie jak odpowiedzi....

1. tak ---- tutaj w domysle idzie pewnie o autostrady które są płatne, a viatol to inna para kaloszy,
2. tak ---- art 1.1 oraz art 1.2 prd czyli poza drogami publicznymi prd rónież obowiązuje
3. nie --- art 54 nakład obowiązek SZ O na kierowce "smieciary" a nie na innych kierowców
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Sytuacje na drodze