Tramwaj

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Tramwaj

Postprzez anchol » środa 30 października 2013, 02:09

http://goo.gl/maps/0XEYz (skręt w prawo o 90 stopni i zaraz przy przejsciu dla pieszych po lewej stronie)

Witam.
Mam pytanie, dlaczego w zaistniałem sytuacji na zdjeciu nalezy zatrzymać sie za tramwajem ( za jego ostatnim wagonem ) skoro owy tramwaj posiada przystanek na ktorym pasazerowie moga wysiasc.
PS. pytam, bo dzisiaj zauwazyłem tą sytuację. Z autobusem wiem, ze nie mozna omijac go, bo jest linia ciągła i za nim znajduje się przejscie dla pieszych.
anchol

Re: Tramwaj

Postprzez LeszkoII » środa 30 października 2013, 07:24

Przystanek znajduje się przy chodniku, więc nie trzeba zachowywać szczególnej ostrożności w związku z przejazdem obok niego. Zatrzymywać się tez nie musisz w związku z art. 26.6 PoRD. Zatrzymanie się wyniknie z obecności linii P-4.

To samo tyczy się przystanków innych niż tramwajowe.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez taik » środa 30 października 2013, 12:12

A nie ma tam przypadkiem wahadłowego przejazdu pojazdu szynowego?
Coś ten przestanek [D-17] po prawej budzi moje wątpliwości.
taik

Postprzez Synekura » sobota 09 listopada 2013, 19:40

Tam chyba nie jeżdzą tramwaje wiecęj jak 2 wagonowe. Jest przejście dla pieszych. Z tego wychodzi, że trzeba sie zatrzymać przed "węzem" bo w mysl przepisów jest to strefa obowiązująca komunikację miejską. Jest to ostrzeżenie, jak odjedzie tramwaj, aby piesi wysiadajacy z niego mogli bezpiecznie i swobodnie przejść. Druga rzecz to skrzyżowanie za przystankiem. Kierowcy włączajacy sie do ruchu musza przepuścić tramwaj. Wyobrażacie sobie sytuację, jak kierowca, któy 1 raz jest na tym terenie nagle wjeżdża na tory, czeka długo na włączenie sie do ruuchu, a tu nadjeżdza tramwaj. Po to jest wąż, żeby zrobic miejsce dla pieszych i tego włączającego sie z uliczki za przystankiem, zeby w 1 kolejność puścił bankę.
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Powrót do Sytuacje na drodze