Cofanie na pasie ruchu ze strzałką kierunkową P-8.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Cofanie na pasie ruchu ze strzałką kierunkową P-8.

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 listopada 2013, 20:04

http://goo.gl/maps/oYTYx
Czy w tej sytuacji można wycofać pojazd aż do linii przerywanej P-1c, a następnie zmienić pas na prawy i przejechać przez skrzyżowanie na wprost?
Pytanie niby banalne... ale ja mam wątpliwości :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Cofanie na pasie ruchu ze strzałką kierunkową P-8.

Postprzez taik » niedziela 10 listopada 2013, 20:09

Chyba brak przeciwwskazań, jeżeli wszystko odbędzie się zgodnie z Art. 23.
taik

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 listopada 2013, 21:59

No właśnie... czekam jeszcze na stanowisko Szymona.
P-8b oznacza na skrzyżowaniu pas ruchu, którym nie można przejechać tego skrzyżowania inaczej niż w lewo.

...a cofanie to coś przeciwnego do przejechania skrzyżowania - raczej chodzi o anulowanie chęci przejechania w danym kierunku.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez BeckySahra » niedziela 10 listopada 2013, 22:13

LeszkoII napisał(a):P-8b oznacza na skrzyżowaniu pas ruchu, którym nie można przejechać tego skrzyżowania inaczej niż w lewo. ...a cofanie to coś przeciwnego do przejechania skrzyżowania - raczej chodzi o anulowanie chęci przejechania w danym kierunku.

Dyskutować można.
Napisane jest: "że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką"
Czy cofanie i jazda w prawo jest "jazda w kierunku wskazanym strzalka"? Duza watpliwosc!
BeckySahra

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 listopada 2013, 22:33

BeckySahra napisał(a):Duza watpliwosc!
Ja tez mam wątpliwość - dlatego założyłem temat.
Istnieje jednak zapis prawny świadczący o tym, że strzałki kierunkowe umieszczone na wlotach skrzyżowań dotyczą przejazdu przez skrzyżowanie. Czyli dopóki nie przejedziemy przez skrzyżowanie - wszystko dozwolone chyba, że przepisy ogólne(kardynalne) albo inne znaki drogowe stanowią inaczej - np. 22.2. PoRD, znak P-2.

Dlatego skłaniam się ku temu, że wykroczenie przeciwko P-8 powinno być zidentyfikowane niekiedy za skrzyżowaniem(lub innym miejscem przecinania sie kierunków ruchu).
LeszkoII

Postprzez taik » niedziela 10 listopada 2013, 22:42

Ale on wykona manewr wjeżdżając na skrzyżowanie, jeszcze nie wykonuje skrętu, dopiero jest na pasie do skrętu w lewo.

oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;

...nie na pasie ruchu, tylko z pasa ruchu.
-----------------
EDIT
1xdown
Moje wątpliwości tyczyły wypowiedzi BeckySahra
Ostatnio zmieniony niedziela 10 listopada 2013, 22:49 przez taik, łącznie zmieniany 2 razy
taik

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 listopada 2013, 22:45

Strzałki P-8 i znaki F-10/11 znajdują się w odpowiednim miejscu PRZED skrzyżowaniem. Wedle przepisów - chodzi o kierunek przejazdu przez skrzyżowanie(lub.... - wspominałem... i wiadomo co miałem na myśli, mam nadzieję).
LeszkoII

Postprzez BeckySahra » niedziela 10 listopada 2013, 23:30

No to drugi watpliwosc. Zeby cofnac musisz zatrzymac. A to zabronione jest 10 m przed skrzyzowanie.
BeckySahra

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 11 listopada 2013, 15:02

no chyba że wynika to z warunków bądź przepisów ruchu drogowego - a wówczas można się zatrzymać :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 11 listopada 2013, 15:48

Ja tak zrobiłem ostatnio, miałem czerwone i stanąłem na pasie środkowym, wokół mnie nikogo nie było, cofnąłem i zmieniłem pas na lewy. Uważam że nie złamałem żadnego artykułu....
RossoneriDevil

Powrót do Sytuacje na drodze