Pierszeństwo w tych przypadkach.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierszeństwo w tych przypadkach.

Postprzez elektrolivedj » wtorek 17 grudnia 2013, 19:07

Witam.Nie dawno zdałem prawko ale jak to bywa pewne rzeczy mi uciekły z głowy.Chopdzi mi pierszeńśtwa na tych ilustracjach(może to nie idealne rysunki ale mam nadzieje ze wszystko na nich widać)
Na rysunku jeden przedstawiona jest sytuacja skrętu w lewo dwóch samochodów pomiędzy tym pasem zieleni. http://www.iv.pl/images/28462670595478398475.png Który sposób jest poprawny? wydaje mi się że drugi chociaż większośc osób wyjeżdza mi jak w pierwszym.

Druga ilustracja przedstawia sytuacje zjazu samochodów z drogi.Mam takie pytanko czy pojazd 2 ma pierszeństwo przed 1 http://www.iv.pl/images/96892864508986996531.png Wiem ze 2 jest po prawej stronie 1 ale wjeżdza na pas rozbiegowy i nie wiem kto ma pierszeństwo w tym momencie.
Proszę o odpowiedzenie na te pytania.Z góry dziekuje i przepraszam za błedy w pisowni. (jak źle umieściłem linki do obrazków to niech ktoś je poprawi.)
elektrolivedj

Re: Pierszeństwo w tych przypadkach.

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 17 grudnia 2013, 19:24

Co do pierwszego pytania to ustawiłbym się tak jak na pierwszym rysunku starając się równocześnie zostawić miejsce dla zawracających.

Drugie pytanie.
Numer jeden jedzie po swoim pasie ruchu, numer dwa jest na pasie który się kończy, czyli zmienia pas i ustępuję pierwszeństwa pojazdom które poruszają się po pasie na który zamierza wjechać.....
RossoneriDevil

Postprzez elektrolivedj » wtorek 17 grudnia 2013, 19:32

Też mi się wydaje ze na drugi obrazku powinno być tak ze pojazd 2 ustępuje ale kolega wspiera się ze mną ze powinien 2 puścić po ma go po prawej stronie. Jakby nie było pasa rozbiegowego to pojazd 2 miałby pierszeństwo nad 1
elektrolivedj

Postprzez Borys_q » wtorek 17 grudnia 2013, 21:05

Dwójka wcale nie musi z rozbiegowego korzystać, pierwszeństwo na skrzyżowaniu to co innego niż przy zmianie pasa. Jak spotykacie się przy zmianie pasa to 2-ka ci ustępuje, jak na skrzyżowaniu to ty dwójce ustępujesz.

EDIT Jakoś tak automatycznie założyłem że chodzi o sytuacje, że ty w lewo skręcasz a dwójka w swoje prawo i się spotykacie tak jak na obrazku.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze