Jak się ustawić na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak się ustawić na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ?

Postprzez wolk » piątek 29 lipca 2005, 08:56

Jak się ustawić na skrzyżowaniu na drodze dwukierunkowej bez pasów ruchu jeżeli na skrzyżowaniu jest zielona strzałka a jadę na wprost.
Przepisy mówią że skręcając w prawo ustawiam się po prawej stronie jezdni, skręcając w lewo do środka jezdni .
Jak mnie uczono jak jadę na wprost (na skrzyżowaniu) to ustawiam się po prawej stronie jezdni.
Większość kierowców jadąc na wprost na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ustawia się do środka jezdni czy to jest prawidłowe?
wolk

Postprzez Sławek_18 » piątek 29 lipca 2005, 09:46

Ja powiem tak, zglupialem.
Zawsze wiedzialem, zeby jesli jeste szeroki pas i jest zielona strzalka to ustawiam sie najbardziej lewej krawedzi pasa. W ten sposob ulatwiam skrecanie w prawo kierowca bo sie kolo mnie zmieszcza.
Natomiast bedac w łodzi tak samo postepowalem... No i ja sie ustawilem blisko lewej zeby samochod zmiesci sie a tu koles ustawic sie po prawej i nie jedzie na strzalce Zielone sie zapalilo no i poljechalismy w 2 na wprost gdzie byl tylko jeden pas ruchu :roll: :roll:

Ale i tak uwazam, ze powinno sie w ten sposob ulatwiac zycie innym.
Nawet na kursie( C ) o tym wspomnial jak sie tak juz ustawilem.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez wolk » piątek 29 lipca 2005, 12:22

No tak ,tylko jak się ustawisz do środka jezdni a ci przed tobą będą skręcać w lewo to się długo naczekasz i możesz nie zdążyć a ci z prawej zdążą kilka razy przejechać.
wolk

Postprzez Cubaza » piątek 29 lipca 2005, 12:28

No właśnie dla mnie to teraz też było dziwne... Otóż w Tarnowie u mnie poszerzyli ulicę ale nie namalowali niesety pasów:( No to każdy ustawiał się na środku jezdni żeby przepuszczać tych w prawo na zielonej strzalce... Dwa razy o mało co koleś się we mnie nie wpierdzielił bo stał sobie po prawej stronie no ale... Tak, że jestem za ułatwianiem:)
Cubaza

Postprzez Sławek_18 » piątek 29 lipca 2005, 13:49

wolk napisał(a):No tak ,tylko jak się ustawisz do środka jezdni a ci przed tobą będą skręcać w lewo to się długo naczekasz i możesz nie zdążyć a ci z prawej zdążą kilka razy przejechać.

Y nie rozumiem? Wedlug Ciebie dlatego, ze sie ustawilem bardziej lewej strony zeby w prawo mogli skrecac wymusza na mnie ustapienie tym co skrecaja w lewo z naprzeciwka? Dlaczego?
Jesli tylko zapali sie zielone ruszam i dojezdzam do prawej i sprawa zalatwiona. Normalnie jedziesz na pierwszenstwie.
Sławek_18

Postprzez wolk » piątek 29 lipca 2005, 14:35

Mam na myśli tych co stoją przed tobą a nie tych z przeciwka.(oni opuszczają skrzyżowanie ostatni)
Ty zakładasz że zawsze stoisz pierwszy.
wolk

Postprzez Sławek_18 » piątek 29 lipca 2005, 17:03

no to tak samo ruszam oni skrecaja w lewo wiec zatrzymuja sie a ja ich omijam kulturalnie z prawej.
Sławek_18

Postprzez artur_bytom » piątek 29 lipca 2005, 17:16

dokladnie, jesli sie jedzie wprost to nalezy ustawic sie na lewo najblizej osi jezdni zeby przepuscic tych ktorzy skrecają w prawo "na strzałce"
Kat. B :
zdane: 11 lipiec 2005 :D
odebrane: 28 lipiec 2005 :D:D
artur_bytom

Postprzez jjaacc » piątek 29 lipca 2005, 21:39

Nie ma obowiązku ułatwiania skrętu w prawo w takich sytuacjach przepisy tego nie określają jeżeli ktoś tak robi że dojeżdża do lewej aby umożliwić innym skręt w prawo do bardzo sympatycznie. Ale jeżeli ten z prawej będzie miał zamiar jechać na wprost. A pas będzie się zwężał to gość ma pierwszeństwo prawa strona.
jjaacc

Postprzez Sławek_18 » piątek 29 lipca 2005, 22:05

No to tylko kwestia myslenia za kierownica i kultura.
Sławek_18

Re: Jak się ustawić na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ?

Postprzez ella » sobota 30 lipca 2005, 12:53

wolk napisał(a):Jak się ustawić na skrzyżowaniu na drodze dwukierunkowej bez pasów ruchu jeżeli na skrzyżowaniu jest zielona strzałka a jadę na wprost.

To wszystko zależy tez od sytuacji na tym skrzyzowaniu. Bo jeżeli przede mną będą dwa lewoskręty a prawa strona będzie wolna to na pewno ustawię się przy prawej stronie. Bo jak sie zmienią światła na zielone to mogę utknąć na tym skrzyzowaniu zwłaszcza jeżeli po prawej ustawią się w międzyczasie też samochody do jazdy na wprost.
Nawet jak są dwa wydzielone pasy i oba na wprost a dodatkowo lewy do skrętu w lewo a prawy do skrętu w prawo to jak widzę, że na lewym stoją lewoskręty to ustawiam się na prawym.
Więc wszystko zależy od sytuacji. Bo jak jest pas lewy pusty to zawsze staram się ułatwić życie prawoskrętom na zielonym warunkowym.
ella
Moderator

Re: Jak się ustawić na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ?

Postprzez Włodek » niedziela 31 lipca 2005, 16:42

wolk napisał(a):Jak się ustawić na skrzyżowaniu na drodze dwukierunkowej bez pasów ruchu jeżeli na skrzyżowaniu jest zielona strzałka a jadę na wprost.
Przepisy mówią że skręcając w prawo ustawiam się po prawej stronie jezdni, skręcając w lewo do środka jezdni .
Jak mnie uczono jak jadę na wprost (na skrzyżowaniu) to ustawiam się po prawej stronie jezdni.
Większość kierowców jadąc na wprost na skrzyżowaniu z zieloną strzałką ustawia się do środka jezdni czy to jest prawidłowe?

Dotyczy to tylko skrzyżowań gdzie zabroniony jest skręt w lewo.(jadąc na wprost ustawiamy się przy osi jezdni)
Jeżeli nie ma zakazu skrętu w lewo ustawiamy się po prawej. Gdyby wszyscy się do tego stosowali to mniej stłuczek i nerwów by było.... :!:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Powrót do Sytuacje na drodze