Ograniczenie predkosci i co dalej...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ograniczenie predkosci i co dalej...

Postprzez konradekk » niedziela 31 lipca 2005, 12:36

Sytuacja wyglada w ten sposob : Jest ograniczenie predkosci do 40 i do kad one obowiazuje bo z przepisow wiem ze do najbliszego skrzyzowania i tu mam pytanie do jakiego skrzyzowania rownorzednego, z droga podporzadkowana czy poprostu do najbliszego skrzyzowania nie wazne jakiego. Moze mi ktos to wytlumaczyc bo :>
konradekk

Postprzez jjaacc » niedziela 31 lipca 2005, 18:21

„2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.”

„10) skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze,”

i wszystko jasne.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze