Włączenie się do ruchu z pobocza.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Włączenie się do ruchu z pobocza.

Postprzez Daro » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 16:41

Witam. Niedawno co ukończyłem kurs prawa jazdy ( 4 sierpnia zdałem za 1 razem) ale nie wiem dokładnie, czy przy włączaniu sie do ruchu włączać kierunek. Chodzi mi o właczanie się do ruchu po postoju na poboczu drogi.
Daro

Postprzez e.t. » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 16:50

z pobocza tak, z prawj krawedzi jezdni nie
e.t.

Postprzez jjczopek » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 18:55

Mnie z kolei uczono że podczas włączania sie do ruchu nalezy zawsze to sygnalizować. No i oczywiście ustąpić wszystkim uzesrnikom ruchu pierwszeństwa.
Zdane: 30.06.2005 za pierwszym razem.
Odebrane: 13.07.2005
jjczopek

Postprzez ella » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 19:18

jjczopek napisał(a):Mnie z kolei uczono że podczas włączania sie do ruchu nalezy zawsze to sygnalizować. No i oczywiście ustąpić wszystkim uzesrnikom ruchu pierwszeństwa.

Jeżeli kierowca rozpoczyna jazdę po tym samym pasie ruchu to nie wolno mu sygnalizować wykonywania manewru kierunkowskazem,gdyż wprowadzałoby to w błąd innych uczestników ruchu. Sugerowałoby bowiem zamiar zmiany pasa ruchu, którego faktycznie kierowca nie wykonuje.
Jezeli włączenie się do ruchu połączone jest ze zmianą pasa ruchu, kierujący obowiązany jest sygnalizowac swój zamiar za pomocą kierunkowskazu.
ella
Moderator

Postprzez Wiedźma » poniedziałek 08 sierpnia 2005, 20:49

Ano dokładnie - też na początku jazd wydawało mi sie, że jak sie zatrzymuje na pasie ruchu i potem się rusza to powinno się sygnalizwoać kierunkowskazem, ale instruktor wyprowadził mnie z błędu i teraz uważam to za logiczne.
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Powrót do Sytuacje na drodze