Skręt w prawo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w prawo

Postprzez Agemlon » wtorek 11 listopada 2014, 15:19

Witam serdecznie!

Sytuacja przedstawiona na google maps :
https://www.google.pl/maps/@50.08666,19 ... WF6ctA!2e0

Chcę skręcić w prawo, ale nie na stację benzynową, tylko tym dalszym skrętem w prawo. Czy jadąc od samego początku pasa do skrętu w prawo jestem zobowiązany skręcić na stację? Jeśli tak, to jak mam wykonać skręt w prawo, który jest na dalszym planie? Który przepis powinienem złamać? Przekroczenie linii ciągłej czy jazda na wprost po pasie do skrętu w prawo?

Pozdrawiam
Agemlon

Re: Skręt w prawo

Postprzez Anett » wtorek 11 listopada 2014, 15:27

Zjeżdżasz na prawy pas jadąc bez kierunku by nie zmylić innych kierowców, dopiero na wysokości później dopiero kierunek przed skrętem i tyle. Cala filozofia.
Anett

Postprzez LeszkoII » wtorek 11 listopada 2014, 16:04

Agemlon napisał(a):Chcę skręcić w prawo, ale nie na stację benzynową
Prawo nie rozróżnia strzałek do skręcania na stacją od strzałek do skręcania na skrzyżowaniu. Mała różnica(w sumie to nieistotna) polega na tym, że strzałki znajdujące się na wlocie skrzyżowania dotyczą dozwolonych kierunków jazdy przez skrzyżowanie.

Nie widzę przeszkód, żeby wjechać na ten utworzony prawy pas od razu a następnie z niego skorzystać w celu skręcenia w prawo na skrzyżowaniu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » wtorek 11 listopada 2014, 16:20

Nawet, wręcz, musisz wjechać na pas do skrętu przed zjazdem na stację. Za zjazdem nie możesz tego zrobić ze względu na linię ciągłą, oddzielającą ten pas. Nie należy, również zmienić pasa na wysokości zjazdu, bo wiąże się to z sygnalizacją zmiany pasa, a ktoś wyjeżdżający ze stacji mógłby pomyśleć, że zamierzasz tam,właśnie wjechać.
Najlepiej zmianę pasa wykonać na początku pasa do skrętu i do skrzyżowania kontynuować jazdę bez kierunkowskazu, włączając go dopiero po minięciu zjazdu na st. paliwową.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Powrót do Sytuacje na drodze