Zaczepienie lusterkiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zaczepienie lusterkiem

Postprzez Becja » czwartek 04 grudnia 2014, 19:39

Dobry wieczór,
jechałam wczoraj samochodem wąską drogą, z naprzeciwka jechał pojazd, więc zjechałam jak się tylko dało do prawej krawędzi i przyhamowałam. Niestety podczas wymijania zaczepiłam swoim lusterkiem o jego bok. Jechałam chyba z 15 km/h, zaczepienie nie było duże, ale nie wiem czy zrobiłam jakąś rysę czy coś na tamtym samochodzie. Wyminęliśmy się, ja przyhamowałam bardziej, ale się nie zatrzymałam, kierowca tamtego samochodu zrobił podobnie, zaraz przyśpieszył i odjechał. Dopiero po chwili zaczęłam sobie wyrzucać czemu się nie zatrzymałam, przecież nawet taką pierdołą mogłam mu trochę uszkodzić karoserie, więc powinnam to wyjaśnić. Teraz się boję, że kierowca tego samochodu zobaczył moje numery rejestracyjne i może wnieść oskarżenie. Tylko nie wiem czy w ogóle jest warto o takie coś.
Co za to może grozić? Sprawdzałam potem swoje lusterko i jest w nienaruszony stanie.
Becja

Re: Zaczepienie lusterkiem

Postprzez Anett » czwartek 04 grudnia 2014, 19:55

Skoro odjechał to raczej nic nie powinno się stać. To tylko lusterko
Anett

Postprzez rusel » czwartek 04 grudnia 2014, 20:48

przepisy w takiej sytuacji mówią aby zjechać w prawo, zmniejszyć prędkość lub zatrzymać się jeżeli jest wątpliwość. Tylko trzeci przypadek może uchronić od odpowiedzialności w sporze o winę. Warto o tym pamiętać na przyszłość.
rusel

Postprzez ks-rider » czwartek 04 grudnia 2014, 20:51

Anett napisał(a): To tylko lusterko

Wiesz, u mnie lusterko to 500 Jurkow, wiec napewno nie jest to TYLKO lusterko, bo jeszcze nastepna 100 za zalozenie ( o Euro mowimy. )

:wink:
ks-rider

Postprzez szerszon » czwartek 04 grudnia 2014, 21:02

Prawdopodobnie lusterka obu mogły być na tej samej wysokości i co najwyżej mogły sie złożyć
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze