Jazda po miejscach postojowych a pierwszeństwo przejazdu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jazda po miejscach postojowych a pierwszeństwo przejazdu

Postprzez Makabra » wtorek 09 grudnia 2014, 20:51

LeszkoII napisał(a):
szerszon napisał(a):Polecam 220 dogłębnie
Możesz napisać coś dłuższego czasem 8) Nawet samo cytowanie "220" bez komentarza nie uzasadni punktu widzenia...

Makabra - dobra robota, zatem jechałeś środkowym pasem ruchu :D ... bo prawego i lewego nie ma :hmm:

Jechałem tam z kursantem. Jechał środkiem tylko dlatego że na początku ulicy były poparkowane auta po obu stronach :P Dostał polecenie do skrętu w lewo więc ustawił się do lewej krawędzi. Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.
Makabra

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 grudnia 2014, 22:24

szerszon napisał(a):Po co ?
Przecież wszystko jest napisane i wystarczy przeczytać. Paragraf 90.3 został przytoczony , a efektu nie ma.
Też go przeczytałem i to wiele razy. Napisałem nawet, po co się maluje taką P-19. Czy przeczytałeś wiele razy dyspozycję D-18?
Widzisz... samo czytanie lub cytowanie przepisów nie wystarcza w dyskusji (znamy to z wątku o rondach). Ja jednak polecam, abys sie ustosunkował do moich wpisów w sposób merytoryczny - to samo dotyczy filmiku Makabry. Czekamy :D
szerszon napisał(a):Dlaczego nie ma ?
"Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów(...)". Amen?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 09 grudnia 2014, 23:10

Też go przeczytałem i to wiele razy.

I dalej chcesz robić z niego pas ruchu wbrew temu co napisali.

Czy przeczytałeś wiele razy dyspozycję D-18?

220
Załącznik 1
pkt 5.2.18
Jedno z ....
"W razie potrzeby wskazania określonego sposobu parkowania pojazdów na drodze pod znakiem D-18 umieszcza sie odpowiednia tabliczkę T-30x podającą sposób ustawiania pojazdów.."
I sam początek z tegoż samego
"D-18 stosuje sie w celu oznaczenia miejsca przeznaczonego do postoju pojazdów"
Poza tym znak D-18 jest w porównaniu do P-19 znakiem ogólnym , ponieważ można nim oznaczać miejsca poza drogą.
Przy P-19
Załącznik 2 pkt 5.2.5
-wskazuje pas przeznaczony do postoju
-wyznacza miejsca postojowe
To nie są synonimy. Znaki pionowe uzupełniają sie z poziomymi.
D-18 oznacza ci wyznaczone linią P-19 miejsce.
Coś jak D-6 i P-10 :D To nie to samo.
Poza tym w tej akademickiej dyskusji zagubiony został pierwotny problem pierwszeństwa.
Chyba już nie masz wątpliwości, kto z pierwszego postu narozrabiał. :D

abys sie ustosunkował do moich wpisów w sposób merytoryczny
Obleci ?

"Znak D-18 "parking" oznacza miejsce przeznaczone na postój pojazdów(...)". Amen?
Poza drogą jak i na drodze i nie ma potrzeby wyznaczać miejsc parkingowych.
Miejsca parkingowe mogą być też na pasie ruchu, choćby na zasadach ogólnych.
W przypadku postawienia B-36 lub aby towarzystwo nie ustawiało się zbyt blisko skrzyżowania i PdP można je trochę ograniczyć.
Czy w takim układzie potrzebujesz dalszy komentarz do filmiku Makabry ?
Ciekawe czy zasygnalizowali zmianę pasa przy omijaniu ?
szerszon

Postprzez Makabra » środa 10 grudnia 2014, 00:49

Sygnalizować zmianę pasa przy omijaniu? Omijaniu czego? Samochodów? Sama zmiana pasa była sygnalizowana, nawet gdyby była tam p19, tez bym sygnalizowł zmianę pasa przekraczając tę linię.
Makabra

Postprzez szerszon » środa 10 grudnia 2014, 08:14

Sygnalizować zmianę pasa przy omijaniu?
Tak. Zdziwiony ?
Wjeżdżasz w tę drogę. Ruch prawostronny.Prawy pas na którym za parę metrów są poparkowane pojazdy.
To co robisz / Nie omijasz przy okazji nie zmieniając pasa ruchu ?
nawet gdyby była tam p19, tez bym sygnalizowł zmianę pasa przekraczając tę linię.

czyżbys miał zamiiar parkować ? Inaczej nie widzę powodów przejeżdżania przez P-19. Przekraczając nie sygnalizuję :D
szerszon

Postprzez Makabra » środa 10 grudnia 2014, 10:15

szerszon napisał(a):
Sygnalizować zmianę pasa przy omijaniu?
Tak. Zdziwiony ?
Wjeżdżasz w tę drogę. Ruch prawostronny.Prawy pas na którym za parę metrów są poparkowane pojazdy.
To co robisz / Nie omijasz przy okazji nie zmieniając pasa ruchu ?

No zdziwiony i to bardzo, skręt w lewo był od osi jezdni w jezdnię jednokierunkową od razu na pas środkowy, bo na prawym stały auta. Skąd ten pomysł sygnalizowani zmiany pasa, chyba że nie oglądałeś filmiku.

szerszon napisał(a):
nawet gdyby była tam p19, tez bym sygnalizowł zmianę pasa przekraczając tę linię.

czyżbys miał zamiiar parkować ? Inaczej nie widzę powodów przejeżdżania przez P-19. Przekraczając nie sygnalizuję :D

To jaki jest powód przekroczenia p19, to sprawa przekraczającego, może mam zamiar parkować, a może nie, inni mają mieć tę decyzję przekroczenia p19 za wczasu wyłożoną na stół. Parkowania na chodniku równolegle też nie sygnalizujesz? Przecież teoretycznie to też nie jest zmiana pasa, bo chodnik tak jak pas postojowy nie jest pasem ruchu.

Kwestia pierwszeństwa przy opuszczaniu pasa postojowego wyznaczonego p19, bo faktycznie odbiegamy trochę od głównego problemu, chciaż dalej jesteśmy przy temacie. Powiedzmy że jestem zmuszony niechętnie przyjąć stanowisko, że faktycznie nie ma wtedy pierwszeństwa, ale wkur*** mnie fakt, że tak samo jak z rondami, temat w kodeksie nie jest odpowiedniu ujęty. To powinni być w definicji włączania się do ruchu!!
Makabra

Postprzez szerszon » środa 10 grudnia 2014, 10:52

od razu na pas środkowy,

Poszaleliście czy co ? Jaki środkowy ? To z lewej i prawej też są pasy ruchu spełniające kryterium z definicji ?
Skąd ten pomysł sygnalizowani zmiany pasa, chyba że nie oglądałeś filmiku.
Wydaje mi się ,że jest to droga o dwóch pasach ruchu-niewyznaczonych z dozwolonym parkowaniem na tychże.
To jaki jest powód przekroczenia p19, to sprawa przekraczającego,

Raczysz żartować. :wow: Z Art 4 wynika, że wjeżdżając na miejsce parkingowe prawdopodobnie masz zamiar parkować.
, ale wkur*** mnie fakt, że tak samo jak z rondami, temat w kodeksie nie jest odpowiedniu ujęty. To powinni być w definicji włączania się do ruchu!!

Ależ jest. W Art 17..co sie robi po zrealizowaniu zatrzymania i postoju. I wcale nie ma rozdzielenia , czy na miejscach parkingowych czy z zasad ogólnych.
szerszon

Postprzez Makabra » środa 10 grudnia 2014, 21:42

szerszon napisał(a):
od razu na pas środkowy,

Poszaleliście czy co ? Jaki środkowy ? To z lewej i prawej też są pasy ruchu spełniające kryterium z definicji ?

Tak czy siak pojechaliśmy na środkowy pas.

Skąd ten pomysł sygnalizowani zmiany pasa, chyba że nie oglądałeś filmiku.
Wydaje mi się ,że jest to droga o dwóch pasach ruchu-niewyznaczonych z dozwolonym parkowaniem na tychże.
Mieszczą się tam trzy pojazdy, skoro nie ma P19, czyli pasa postojowego, to są trzy pasy.
Obrazek

szerszon napisał(a):
To jaki jest powód przekroczenia p19, to sprawa przekraczającego,

Raczysz żartować. :wow: Z Art 4 wynika, że wjeżdżając na miejsce parkingowe prawdopodobnie masz zamiar parkować.

Nie żartuję. Sam przyznajesz że prawdopodobnie wjadę zaparkować - ale nie na pewno. Mogę wjechać tam żeby ominąć zepsuty pojazd blokujący mój pas.

Teraz jeszcze temat pierwszeństwa przy P19. Skoro pas postojowy wyznaczony przez P19 nie jest pasem ruchu, to według Ciebie szerszon nie sygnalizujemy wjazdu i wyjazdu na ten pas ruchu, gdyż nie dochodzi tutaj do zmiany z pasa ruchu na pas ruchu. Poniżej filmik który pokazuje srebrne auto który wjeżdża na pas i jedzie do końca żeby zaparkować ( pomijam że jest to postój dla taxi i jedzie taksówka ), ale gdyby był to zwykły parking i wjechał bym przed niego celem zaparkowania i doszło by do zajechania drogi i kolizji, to kto będzie winny? Kto miał pierwszeństwo? Skoro nie jest to zmiana pasa ruchu, to nie obowiązuje zasada ustąpienia pierwszeństwa przy zmianie pasa ruchu.

http://youtu.be/nmF4dFdzqbw

Szerszon, napisz też coś więcej o tym jak nie sygnalizujesz parkowania na chodniku :D
Makabra

Postprzez szerszon » środa 10 grudnia 2014, 23:18

Mieszczą się tam trzy pojazdy, skoro nie ma P19, czyli pasa postojowego, to są trzy pasy.
Z tego ujęcia widać faktycznie, ze trzy.
Nie żartuję. Sam przyznajesz że prawdopodobnie wjadę zaparkować - ale nie na pewno. Mogę wjechać tam żeby ominąć zepsuty pojazd blokujący mój pas.
Dalej nie żartuj. Wprowadzasz teraz do dyskusji zepsuty pojazd. Przedtem słowa nie było.
Gdy widzę, że masz sygnał czerwony podejrzewam na podstawie Art 4, ze będziesz stosował sie do przepisów. A Ty mi tu ,że pojazd uprzywilejowany jedzie. :hmm:
Skoro pas postojowy wyznaczony przez P19 nie jest pasem ruchu, to według Ciebie szerszon nie sygnalizujemy wjazdu i wyjazdu na ten pas ruchu, gdyż nie dochodzi tutaj do zmiany z pasa ruchu na pas ruchu.

Parkując na wyznaczonych miejscach na chodniku rozumiem też nie sygnalizujesz wjazdu i zjazdu ponieważ nie zmieniasz pasa ruchu ? :wink:
Szerszon, napisz też coś więcej o tym jak nie sygnalizujesz parkowania na chodniku
Właśnie napisałem :lol: , nie czytając jeszcze akapitu.No włąśnie. Nie jest pasem ruchu, a podejrzewam,że zasygnalizujesz. Zatoka autobusowa też nie jest pasem ruchu, a autobus sygnalizuje. :hmm:
szerszon

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze