A czy znak A-21 reguluje pierwszeństwo? Nie wydaje mi się...
Tramwaj jest takim samym uczestnikiem ruchu jak każdy inny i tak samo działają na niego zasady pierwszeństwa, z tym, że ma priorytet.
Moim skromnym, działa to tak (oprócz kilku wyjątków opisanych wprost w UPRD) i tego się od zawsze stosuję:
Są 4 stopnie (grupy) pierwszeństwa w RD:
#1) Pojazdy uprzywilejowane.
Nie ustępują nikomu.
Pierwszeństwo nad innymi pojazdami uprzywilejowanymi ustalane na podstawie znaków
(karetka z D-1 ma pierwszeństwo nad karetką z A-7) oraz zasad ogólnych (prawa ręka, zmiana pasa)
#2a) Tramwaje jadące drogą z pierwszeństwem
Ustępują wszystkim pojazdom z wcześniejszych grup.
Pierwszeństwo nad innymi pojazdami z tej samej grupy ustalane na zasadach ogólnych.
W przypadku "remisu" decydują zasady zwyczajowe/lokalne (np. wyższy boczny numer wagonu lub linii jedzie pierwszy).
#2b) Pojazdy jadące drogą z pierwszeństwem
Pierwszeństwo nad innymi pojazdami z tej samej grupy ustalane na zasadach ogólnych.
#3a) Tramwaje z A-7
W przypadku "remisu" decydują zasady zwyczajowe/lokalne.
#3b) Pojazdy z A-7
Pierwszeństwo nad innymi pojazdami z tej samej grupy ustalane na zasadach ogólnych
#4a) Tramwaje włączające się do ruchu
W przypadku "remisu" decydują zasady zwyczajowe / lokalne (np. numer wagonu lub linii).
#4b) Pojazdy włączające się do ruchu
Pierwszeństwo nad innymi pojazdami z tej grupy ustalane na zasadach ogólnych.
I ważna zasada - jeżeli mam D-1 i widzę tramwaj, to dopóki nie mam 100% pewności że ma on A-7, traktuję go jakby miał D-1.