pojazd uprzywilejowany a światła

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pojazd uprzywilejowany a światła

Postprzez happygirl » niedziela 13 maja 2007, 19:20

Słuchajcie, ostatnio miałam taką sytuację. Stałam na światłach (jako 2 czy 3), zapaliło się zielone, ci z przodu ruszyli i kiedy ja dojeżdżałam do skrzyżowania zauważyłam, jak wjeżdża na nie karetka na sygnale. Oczywiście po hamulcach, ale wyszło akurat tak, że zatrzymałam się w połowie na przejściu tuż przed drogą poprzeczną, nie zagradzając jej. W międzyczasie zapaliło się czerwone światło. Co powinnam w takiej sytuacji zrobić: uciec szybko ze skrzyżowania na czerwonym czy zostać tam, gdzie stałam (mimo że tarasowałam pół przejścia dla pieszych) i poczekać na zielone?
Ja poczekałam, ale samochód stojący koło mnie pojechał, dlatego się zastanawiam, czy dobrze zrobiłam.
Oto schematyczny rysunek:
Obrazek
happygirl

Postprzez cman » niedziela 13 maja 2007, 19:36

Dobrze zrobiłaś, że poczekałaś na zielone. To że piesi mogli mieć utrudniony ruch nie ma znaczenia, bo było to wszystko spowodowane ułatwieniem przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu, a to jest najważniejsze. Natomiast przejazd na czerwonym w takiej sytuacji byłby już raczej wykroczeniem.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 maja 2007, 22:13

Gdyby barany nie robili przejść prawie że na skrzyżowaniu (niestety, ale w Polsce to norma - wnioskuję, że i w tej sytuacji tak było), tylko tak, jak powinno być, to między przejściem a drogą poprzeczną powinno być miejsce na zatrzymanie się, i wtedy mogłabyś zjechać z przejścia i wtedy poczekać. A tak nie miałaś wyjścia.
scorpio44

Postprzez pcuryllo » niedziela 13 maja 2007, 22:19

To ze sie zatrzymalas na przejsciu to nie jest zaden blad, głownym celem było przeciez ułatwienie przejazdu pojazdu (;)) uprzywilejowanego.

Czy na czerwonym mogłaś jechać ? Tu sprawa jest nieco kontrowersyjna. To zależy. Gdy twoja pozycja na drodze nie utrudniała przejazdu innym pojazdom (autobusom, zestawom samochodym) powinnaś zatrzymać się i czekać sygnał zielony. Ale jeżeli było to jakieś ciasne skrzyżowanie i przejazd pojazdu uprzywilejowanego zrobił małe zamieszanie, możesz przy zachowaniu bardzo szczególnej ostrożności opuścić to skrzyżowanie i mysle ze nikt nie robił by z tego wielkiej checy...
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Powrót do Sytuacje na drodze