Sytuacja drogowa, prośba o opinie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sytuacja drogowa, prośba o opinie

Postprzez nowy123 » wtorek 25 listopada 2008, 13:08

Witam

Proszę o opinię w sprawie sytuacji drogowej:

Droga jednojezdniowa, dwukierunkowa, z torowiskiem tramwajowym, z podwójną ciągłą. W sumie 4 pasy po dwa w kazdą stronę, nie wydzielone , wewnętrzne są współdzielone z torowiskiem tramwajowym.

Obrazek

Przystanek autobusowy, autobus stoi na przystanku. Zaraz za przystankiem przejście dla pieszych. Włączam lewy kierunek, omijam autobus, wjeżdżam na torowisko, nie najeżdżam na linię (podwójna ciągła). Na pasach widzę panią z wózkiem, przyhamowuję. Autobus zasłania prawą cześc pasów więc podjeżdzam powoli wychylając się żeby zobaczyć czy nikt nie idzie. Pani schodzi z pasów, nikogo więcej nie ma więc jadę dalej. Wszystko z prędkością 20-30 km/h. Po chwili z bramy wyjeżdza radiowóz na sygnale i mam do rozważenia czy przyjąć mandat 200zł czy czekać na wezwanie z sądu grodzkiego. Funkcjonariusz twierdził, że popełniłem conajmniej 3 wykroczenia, niestety nie powiedział jakie, poza tym, że wyprzedzałem autobus. Tłumaczę, że nie wyprzedzałem tylko omijałem stojący autobus, bezskutecznie. Mandatu nie przyjąłem.
Czy słusznie zostałem ukarany mandatem, jesli tak to na jakiej podstawie ?

Pozdrawiam
nowy123

Postprzez d » wtorek 25 listopada 2008, 13:26

Jak dla mnie to głównie art 26 ust 3: Kierującemu pojazdem zabrania się omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, ale zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu.
Być może autobus nie ruszał nie tylko z powodu stania na przystanku, ale również dlatego, że na przejściu byli piesi.
d

Postprzez Amos » wtorek 25 listopada 2008, 13:37

d Czytaj ze zrozumieniem. Na pasach była tylko pani z wózkiem, którą nowy123 przepuścił.
Być może chodziło o utrudnienie ruszenia autobusowi z przystanku...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez d » wtorek 25 listopada 2008, 13:42

Przepuścił, ale ominął w tym celu autobus. Który, być może, również stał po to, aby tę panią przepuścić.
d

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 listopada 2008, 13:45

Podstawowa sprawa jest taka, że tego przystanku w żadnym razie nie powinno tu być, bo kierowca autobusu stojąc na nim stoi w miejscu niedozwolonym (zakładam, że nie ma tam 10 m od przejścia). Niestety takich sytuacji można spotkać bardzo wiele, w moim mieście również jest takie jedno miejsce, gdzie podczas omijania stojącego autobusu dochodzi do bardzo niebezpiecznych sytuacji (jest tam nie tylko przejście dla pieszych, ale i skrzyżowanie) i aż dziw bierze, że nikt się jeszcze tą sprawą nie zajął.

Nowy123 ==> według mnie nie popełniłeś żadnego wykroczenia.
scorpio44

Postprzez nowy123 » wtorek 25 listopada 2008, 13:49

d napisał(a):Być może autobus nie ruszał nie tylko z powodu stania na przystanku, ale również dlatego, że na przejściu byli piesi.

Dzięki za odpowiedzi. No i pewnie dlatego zapłacę, bo nie jestem w stanie udowodnić, że autobus stał na przystanku i czekał aż wsiądą ludzie. Zwyczaj jest taki, że kierowcy autobusów kiedy zamierzają ruszyć włączają lewy kierunek. Ten nie miał włączonego kierunkowskazu. Powiedzą mi , że wyprzedzałem na przejściu... :-|
nowy123

Postprzez Khay » wtorek 25 listopada 2008, 14:04

Wybacz, ale lewy kierunek w tej sytuacji (sadząc po rysunku) byłby zbędny i mylący. Więcej o dokładnie takiej sytuacji było w JB i z argumentacją p. Dworaka w tym wypadku się zgadzam.

Jeśli więc zachowanie autobusu oceniałeś tylko na podstawie kierunkowskazu, to całkiem możliwe, że jednak policjanci mieli w tej sytuacji rację. Dziwi mnie tylko, że nie chcieli Ci wyjaśnić przyczyn zatrzymania.. :roll:

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez nowy123 » wtorek 25 listopada 2008, 14:13

Khay napisał(a):Więcej o dokładnie takiej sytuacji było w JB i z argumentacją p. Dworaka w tym wypadku się zgadzam.
Jeśli więc zachowanie autobusu oceniałeś tylko na podstawie kierunkowskazu, to całkiem możliwe, że jednak policjanci mieli w tej sytuacji rację. Dziwi mnie tylko, że nie chcieli Ci wyjaśnić przyczyn zatrzymania.. :roll:

Nie wiem co to "JB" i kim jest p.Dworak, przepraszam :)
Zachowanie autobusu oceniłem tak: stoi na przystanku i wymienia ludzi, nie ma włączonego kierunkowskazu czyli nie zamierza włączyć się do ruchu, mam miejsce więc omijam ...
Policjant powiedział, że conajmniej 3 wykroczenia ,ale wymienił tylko 1 - najechanie na podwójną ciągłą. Naciąganie, bo było tam dużo miejsca, linia jest między torowiskami i nie musiałem na nią najeżdżać. Tym bardziej, że widziałem radiowóz. Pojadę tam chyba dzisiaj zeby zmierzyć krokami odległości od słupka do pasów, szerokość jezdni i sprawdzę wymiary przegubowca...

PS. szkic jest trochę źle zrobiony, omijając autobus jechałem po torowisku.
nowy123

Postprzez tom9 » wtorek 25 listopada 2008, 14:19

Policjant powiedział, że conajmniej 3 wykroczenia ,ale wymienił tylko 1

z tego wszystkiego to zdanie jest najlepsze.
jak mozna wypisac mandat nie wiedzac za co.
trzeba bylo naciskac, ze chetnie bys przyjal mandat ale nie wiesz za jakie wykroczenia, prosze mi podac.
eh ze ja nigdy na takich tepakow nie trafiam...
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez scorpio44 » wtorek 25 listopada 2008, 14:20

Jeżeli policjant wmawiał Ci wyprzedzanie stojącego pojazdu, to już wyszła na jaw jego kompetencja...
scorpio44

Postprzez Khay » wtorek 25 listopada 2008, 14:24

JB - Jedź Bezpiecznie, program w TVP Kraków dot. zachowania na drogach. Odcinek o którym wspomniałem jest dostępny tu. p. Dworak prowadzi go właśnie.

Od razu zaznaczam, że nie ze wszystkim co powie p. Dworak zgadzam się bezkrytycznie, ale akurat w tej kwestii trudno się z nim nie zgodzić.

Jeśli policjanci twierdzą, że najechałeś, to naprawdę nie wiem skąd im się to urodziło... A pozostałe dwa wykroczenia? Przemilczeli...? :/

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez nowy123 » wtorek 25 listopada 2008, 14:27

scorpio44 napisał(a):Jeżeli policjant wmawiał Ci wyprzedzanie stojącego pojazdu, to już wyszła na jaw jego kompetencja...

Faktycznie, wymienił 2 w 1 : wyprzedzanie na podwójnej ciągłej. Dlatego grzecznie próbowałem wytłumaczyć, że nie wyprzedzałem. Od czasu kiedy, za jedno pytanie więcej" kiedyś zakuli mnie w kajdanki z tyłu, rzuciwszy na maskę krzycząc "jeb**y studenciku" i przetrzymali 2 h wyzywając i strasząc na komisariacie... staram się nie dyskutować za bardzo z funkcjonariuszami.

posty scalone przez moderatora

Khay napisał(a):Jeśli policjanci twierdzą, że najechałeś, to naprawdę nie wiem skąd im się to urodziło... A pozostałe dwa wykroczenia? Przemilczeli...? :/

Nie najezdzalbym na podwójną ciągłą, widziałem chwilę wczesniej jak stoją w bramie ... nie w mojej naturze prowokowanie :)
"Wyprzedzanie na linii podwójnej ciągłej" - to usłyszałem
nowy123

Postprzez Borys_q » wtorek 25 listopada 2008, 14:45

A od kiedy podwójna ciagła zabrania wyprzedzania ??? Jak dla mnie najeżdzania i przejeżdzania. Ale z władzą tak jest barany ostatnio chcieli mi wlepić mandat za niemanie tacho w aucie o dmc 3,499 niewiedziałem czy są tak głupi czy debila szukają.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez nowy123 » wtorek 25 listopada 2008, 14:51

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Kiedyś , raz już się wybroniłem więc może uda się i drugi raz. Na pewno napiszę jak potoczyła się sprawa w SG.

Jeszcze jedno pytanko na koniec: chciałbym wiedzieć za jakie wykroczenie mam być ukarany - żeby sprawdzić akta w SG pojechać tam dopiero po odebraniu korespondencji ?
nowy123

Postprzez rocko19 » wtorek 25 listopada 2008, 15:16

Policjant tez człowiek i ma prawo do błedow:D szczerze to w tej sytuacji chyba im się naraziłeś i za wszystko chcieli ci nałożyc mandat bo nie wynika mi z tego co napisałeś abys tam 3 wykroczenia popełnił.
rocko19

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze