szerszon napisał(a):1.Aby zastosować sie do art 25.1 i mieć z tego jakieś prawa w pierwszej kolejności trzeba być pojazdem " w ruchu".
Wtedy nie będzie potrzeby dywagować, , który artykuł zastosować.
szerszon napisał(a):5. Jak w pkt 1. Aby stosowac sie do przepisów dla pojazdów będących w ruchu, trzeba w pierwszej kolejności byc w tym ruchu.
Dobrze, że potrafisz używać cudzysłowów(to nie żadna uszczypliwość raczej docenienie). "W ruchu" nosi cechy określenia ogólnego a
włączający się do ruchu ścisłego(merytorycznego). Powiedziałbym, że to pierwsze jest wyrażeniem potocznym lub fizycznym a drugie ustawowym. Pisałem już kiedyś na ten temat(nie pamiętam gdzie). PoRD kładzie nacisk na czynność włączania się do ruchu, z czego nie musi wcale wynikać, że kierujący pojazdem nie był "w ruchu". Tak na dobrą sprawę bycie "w ruchu" najbliżej kojarzy mi się z byciem
uczestnikiem ruchu drogowego - a zatem "byt" dotyczy osób a nie rzeczy martwych, np. pojazdu - to w znaczeniu ustawowym. Fizyczny ruch owszem ważny(wyprzedzanie, omijanie) nie tutaj.
Art. 17 określa miano włączania się do ruchu opisując co ono znaczy. Podobnie dzieje się z
obszarem zabudowanym - to tylko nazwa Najistotniejsze jest zidentyfikowanie tej strefy w przepisach szczegółowych, żeby wiedzieć, co w tej strefie jest dozwolone a co zabronione w zależności od kontekstu.
Prosty przykład: pojazd porusza się
pasem ruchu dla pojazdów powolnych. Czy wg. Ciebie jest on "w ruchu"? W jakim ruchu? Czy jest "wyłączonym z ruchu"? Czy w PoRD mamy definicję "wyłączonego z ruchu"?
Przemyślałem temat i podtrzymuję, że do zastosowania się do Art.17 warunkiem są przesłanki z niego wynikające czyli wszystkie sytuacje, przy których
uczestnik ruchu staje się
włączającym do ruchu a nie obchodzi mnie czy "włączonym" lub "wyłączonym". Najtrafniej pasowałoby określić takiego uczestnika jako "NIE - włączającego się do ruchu".
Z punktu siedzenia kierowcy włączającego się do ruchu istotniejszy będzie przepis Art.17, gdyż obejmuje on swoją treścią wszystkich uczestników ruchu - nie powinien mieć dylematu: Art.17.2 czy Art.25.1.
szerszon napisał(a):3. B-22 ?
W zamyśle chodziło mi o B-20
Czyli w tle Korwina-Mikke umieszczono znak B-20 zgodnie z wytycznymi?
http://www.youtube.com/watch?v=asBp7JERoLw