Rowerzysta na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rowerzysta na skrzyżowaniu

Postprzez RossoneriDevil » sobota 28 września 2013, 16:37

Proszę o odpowiedź czy rowerzysta może na skrzyżowaniu wyprzedzić z prawej strony samochód skręcający w prawo. Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną.
RossoneriDevil

Re: Rowerzysta na skrzyżowaniu

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:33

Art 24.1.3)
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 18:44

Może.
Istotne, że skrzyżowanie jest z sygnalizacją świetlną lub o ruchu okrężnym. W przeciwnym razie rowerzysta mógłby wyprzedzić pojazd zamierzający skręcić a nie skręcający - a wyprzedzanie skręcającego ma miejsce gdy rower też skręca(zmienia kierunek jazdy) a więc porusza się w tym samym kierunku co wyprzedzany.

W ogóle to się tyczy nie tylko rowerzysty, który wyprzedza pojazd silnikowy lecz każdego pojazdu(a może nawet kolumny pieszych) wyprzedzającego pojazd silnikowy.

Nie wiem tylko, czy świadomie napisałeś że samochód skręca czy w Twojej intencji chodziło o pojazd zamierzający skręcić i ten zamiar sygnalizujący. Z tego co napisałeś wynika, że rowerzysta też skręca w prawo - jednocześnie z samochodem.

--- Jeśli coś nie tak, to mnie poprawiać!
szerszon napisał(a):Art 24.1.3)
Upewnić się trzeba a po upewnieniu wyprzedzanie jest dozwolone, jeśli rowerzysta nie stworzy zagrożenia. Gdyby rowerzysta jechał na wprost to ma pierwszeństwo przed samochodem (art. 27.1a)Zagrożeniem byłaby nieznajomość przepisów przez kierującego samochodem zamierzającego skręcić. Ale wtedy art. 4. i brak podstaw do nieufności.
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 18:50 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:48

Nie może. Dlatego podałem ten artykuł, Ma sie upewnić ,że inny pojazd czegoś tam nie zaczął... a tu zaczął.
Gdyby nie było przesłanek, ze pojazd na skrzyżowaniu będzie coś wyczyniał to jak najbardziej Art 24.12
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 18:53

szerszon napisał(a):Gdyby nie było przesłanek, ze pojazd na skrzyżowaniu będzie coś wyczyniał to jak najbardziej Art 24.12
Ja bym tego art. 24.12 na skrzyżowaniu nie tykał. Po co? Czy rowerzysta może na skrzyżowaniu wyprzedzić pojazd silnikowy jadący na wprost, zakładając że nie jest to skrzyżowanie o ruchu kierowanym sygn. swietl. lub o ruchu okrężnym? Odp. NIE. Ale innego rowerzystę(poprawnie jadącego przy prawej krawędzi jezdni) może wyprzedzić - tylko z lewej strony.
Ostatnio zmieniony sobota 28 września 2013, 18:58 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 18:55

Powiedz to rowerzystom... :lol:
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 28 września 2013, 19:12

Nie wiem tylko, czy świadomie napisałeś że samochód skręca czy w Twojej intencji chodziło o pojazd zamierzający skręcić i ten zamiar sygnalizujący

Tak, jestem na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną mam zielone światło i zamierzam skręcić w prawo, sygnalizuje odpowiednio wcześniej.

Co w takim razie z artykułem 24.3 ?

Ale dochodzę do wniosku że mnie jako kierującego samochodem obowiązuje artykuł 27.1a
A rowerzystę, 24.1.2 oraz 24.3
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 19:36

Stosowanie Art 27.1a w tej sytuacji jest bardzo naciągane. Jak mozna stosować artykuł , gdy stoi to w jawnej sprzeczności z innymi ?
Ach ta nowelizacja..
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 28 września 2013, 19:38

RossoneriDevil napisał(a):Ale dochodzę do wniosku że mnie jako kierującego samochodem obowiązuje artykuł 27.1a
A rowerzystę, 24.1.2 oraz 24.3
Zgadzam się. Przed wyprzedzaniem rowerzysta ma się "upewnić czy...", wyprzedzić może tylko wolno jadący pojazd - art. 24.12 - (to oczywiste, nie wierzę żeby rowerzysta wyprzedzał jadące powyżej 30km/h pojazdy na tym samym pasie ruchu), reszta to przepis kluczowy - art. 27.1a.

Według mnie zachowanie rowerzysty jest poprawne, nie wiem co Ty widzisz Szerszon w tym złego? Czy upewnić się to znaczy powstrzymać się od wyprzedzania w każdym przypadku, jeśli....(art. 24.1.)?
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 20:07

jak napisałem. ma sie upewnic czy... a jak jest to "czy" to wypad z baru.
Tu nie ma tak klarownej sytuacji jaka mogłaby sie wydawać w związku z Art 27.1a
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 28 września 2013, 20:09

Dziwi mnie tylko fakt że nie ma przepisu zakazującego wyprzedzania również z prawej strony pojazdu sygnalizującego zamiar wykonania manewru.

Ale dziękuję, przyznam że wcześniej umknęły mi powyższe artykuły. Teraz będę miał się na baczności. :)
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 20:33

Dlatego podałem na początku ten, który wydaje sie najbardziej odpowiedni.
Nie mówie juz o wyprzedzaniu z prawej, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 28 września 2013, 20:48

Dlatego podałem na początku ten, który wydaje sie najbardziej odpowiedni.

Ale niestety jest mowa tylko o upewnieniu się, natomiast Leszko podał artykuł w którym jest mowa o ustąpieniu pierwszeństwa.
Moim zdaniem rowerzysta po upewnieniu się że, ja zamierzam zmienić pas ruchu bądź skręcić powinien wyprzedzić mnie z lewej strony, jeżeli rowerzysta nie stosuje się do tych przepisów ja musze zastosować się do tego artykułu który podał Leszko..... Tak to zrozumiałem....
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 28 września 2013, 20:52

może wyprzedzić, jeśli poprzedzający pojazd nic nie wyczynia-tak rozumiem ten artykuł.
A skoro wyczynia poprzez np skręt to "nima"
szerszon

Postprzez taik » sobota 28 września 2013, 21:14

Tu trzeba uważać z mocnymi sądami. :wink:
Rowerzysta ma bardzo silną ochronę wprowadzoną w art. 27.1a. Przepis mówi, iż należy ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost.
Ustąpić pierwszeństwa, tzn. wg definicji powstrzymać się od ruchu(w tym przypadku wykonania manewry skrętu w prawo), jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego (w tym przypadku rowerzystę) do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości.

Należy ustąpić pierwszeństwa, tak jak ustępuje się pierwszeństwa włączając się do ruchu, czy wjeżdżając na skrzyżowanie mając A-7.
Nie jest w tym przypadku istotne co pojazd, któremu udzielamy pierwszeństwa, wykonuje.

Może on jechać za szybko, po niewłaściwym pasie ruchu, bez świateł itd. Może również wykonać manewr skrętu na skrzyżowaniu nieprawidłowo (np. skręcić w lewo z prawego pasa), ale nie pozbawia go to pierwszeństwa przejazdu, jeżeli miał D-1 na drodze.
I ostatecznie nie jest również istotne, czy pojazd poruszający się na drodze z pierwszeństwem wyprzedza z prawej, czy z lewej – należy udzielić pierwszeństwa.

Artykuł art. 27.1a. nie stoi w sprzeczności z innymi artykułami, ponieważ one (zapisy dotyczące wyprzedzania) definiują sposób przeprowadzenia manewru wyprzedzania. Co więcej, zapis art. 24.12 pozwala przecież wykonać manewr wyprzedzania przez kierującego rowerem z prawej strony pojazdu wolno jadącego.
Konkludując.
Uważam, że jest możliwość pewnej interpretacji, w której rowerzysta może taki manewr przeprowadzić i należy mu go umożliwić, ponieważ ma pierwszeństwo przejazdu na wprost.
taik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze