Zaostrzenie kar za jazdę po...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zaostrzenie kar za jazdę po...

Postprzez oskbelfer » wtorek 07 stycznia 2014, 22:01

kg1956 napisał(a):Taki miszcz trzyma parę tysiaków w tylnej kieszeni na drobne wydatki. Nic go nie przestraszy. Tylko kić!

Pozwolę się z Toba nie zgodzić.

Miałem na egzaminie takiego "miszcza", dodatkowo mial wąty, bo po przejechanym kilometrze dostał lufe (ale to nie istotne)... Miszcz nie zdał, wsiadł do swojego volvo i pojechał, ale miał pecha - bo zabaczylem i zglosiłem "organistom"

Organiści zatrzymali, skontrolowali, dali 500 zeta mandatu plus posługiwanie się nielegalnym "plastikiem" ---- tyle nafikał --- ale dalej może jeździć bez prawka bo cóż to dla niego 500 zeta ?

Problem jest w tym, że za jazdę bez prawka mandat wynosi 500 zeta..... powinien wynosić 5 000 złotych...

Do KICIA ? I jeszcze dostanie za darmo noclegi, wyżywienie itd...

Tylko kary finansowe ------ i nie patrzeć że jego dzieci będą głodne -----skoro mają tatusia pijaka potencjalnego mordercę ......

Zaś w przypadku jak w Kamieniu P -------- służby i instytucje powinny blookować konta, majątki itd..., a komornik jak prokurator powinien być na miejscu tragedii....

Po zabezpieczeniu majątku ---- celem zadośćuczynienia, kosztów leczenia, ewentualnych rent i odszkodowań można delikwenta zamykać...

Po pijaku wypadek ---- zagrożenia do 25 lat...

A w Kamieniu co ? Gość zagrozony karą do 15 lat ? a dlaczego nie 6 x 15 ?

Jednak pierwsze co to kasa dla poszkodowanych....
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szerszon » środa 08 stycznia 2014, 10:19

Zapłaci, przeboleje, zapije i znowu usiądzie za kierownicą.

Jak będzie miał za co...bez prawa jazdy tez mozna wsiąść i uruchomic silnik...
szerszon

Postprzez jasper1 » środa 08 stycznia 2014, 11:04

Cały czas jest tylko problem z tym, by takie osoby skutecznie wyłapywać.
Zawsze pozostanie jakaś ilość osób, które spowodują wypadek pod wpływem, bo zdolność myślenia jest im obca, ale wysokie prawdopodobieństwo przyłapania na większość działa.

Żadna kara, jeśli jej prawdopodobieństwo jest znikome nie odstrasza.

Może jak by możliwość kontroli trzeźwości oddać w ręce strażników miejskich/gminnych z możliwością zarobienia na tym na rzecz lokalnych budżetów problem wykrywalności by się rozwiązał?
Wykazali się już nadgorliwością w ustawianiu radarów, a w kwestii pijaków taka nadgorliwość byłaby cenna.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » środa 08 stycznia 2014, 14:44

jak te alkomaty SM będą tak samo dokładne jak radary to dziękuję :D, musi zostać wtedy opcja odmówienia dmuchania i na krew. Jeśli chodzi o narkotyki to po prostu dużo ciężej to zbadać. Znam ludzi co nie jedną kontrolę przeszli zjarani jak automaty to najwyżej dostawali mandaty za pasażerów w bagażniku, czy inne pierdoły, ale po wydmuchaniu 0.0 nikomu się tematu drążyć nie chciało.
lith

Postprzez szerszon » czwartek 09 stycznia 2014, 00:41

Obrazek
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 09 stycznia 2014, 01:00

Trzeba będzie zawczasu kupić sobie alkomat bo chyba będzie obowiązkowy...a jak będzie obowiązkowy to i ceny pójdą chyba w górę ... :/
RossoneriDevil

Postprzez taik » czwartek 09 stycznia 2014, 01:18

RossoneriDevil napisał(a):Trzeba będzie zawczasu kupić sobie alkomat bo chyba będzie obowiązkowy...a jak będzie obowiązkowy to i ceny pójdą chyba w górę ... :/

Odpowiedzią na ostatnie wydarzenia ma być obowiązek wyposażenia pojazdów w alkomaty, hmm...

Ależ oczywiście, doskonały pomysł, przecież Pan kierowca z Kamienia Pomorskiego tankujący do 3 rano , jak i Pan motorniczy miasta Łodzi obalający 0,5 l nalewki i kilka piw, myśleli, że mają ok. 0,2‰, na granicy.

Rzeczywiście alkomaty w takich przypadkach okażą się wręcz zbawienne. Może i prędkość na drodze się zmniejszy tymi alkomatami, jak myślicie?
taik

Postprzez lith » czwartek 09 stycznia 2014, 01:34

Alkomaty i tak są drogie jak chcieć taki prawdziwy to pewnie 350-450 w górę i do tego 50-100 kalibracja co rok :/ Chyba że będzie jak z gaśnicami, jakakolwiek byle była i tak jak przyjdzie co do czego to za wiele nie podziałasz.
lith

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 09 stycznia 2014, 01:38

doskonały pomysł

Może to chodzi o to że Ci pijący, na drugi dzień myślą że już mogą jechać...a tu ZONK. Jak alko będzie obowiązkowy to nie będzie tłumaczenia że: oj bo niemiałem, nie wiedziałem, i inne.
Co prawda mandat is mandat.
Ale Ja np. jakbym zobaczył że mam procenty to ze strachu bym nie wsiadł .... :D

Bo tamten z Pomorskiego i motorniczy to idioci.....tacy nie mieszczą się w żadnej skali kretynizmu

Edit:
jak chcieć taki prawdziwy

No, i będzie kontrola, dmuchanko, jak pani policjant to może nawet i dwa razy, i wyjdzie że pijany, a na moim że nie pijany, no i co teraz? Panie sędzio kierowałem się tym że nic nie wykazało, skąd mam wiedzieć że jest niedokładny, gorszej jakość czy inne....
RossoneriDevil

Postprzez lith » czwartek 09 stycznia 2014, 02:39

I będzie smutek, bo pana policjanta będzie miał homologacje, czy inny atest, a nasz nie. Nawet jak to ten nasz będzie ten dobry :D Jak z prędkością. Ale i tak sensowniejszy tok rozumowania niż licytowanie się kto większe kary wprowadzi. Większy pożytek będzie już z takich mini-alkomacików za dychę. Chociaż ja rzeczywiście wolałbym prawdziwe i okresowo kalibrowane alkomaty na mieście na monety.

btw. rozbawiło mnie :D

http://www.mzk.przemysl.pl/serwis/index ... &Itemid=72
lith

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 09 stycznia 2014, 04:14

Może po prostu ciężko jest teraz wyjechać na miasto o zupełnie suchym pysku, a piwko na drogę jak znalazł :)
RossoneriDevil

Postprzez Lukasz11221 » czwartek 09 stycznia 2014, 20:04

Te alkomaty to całkowity bez sens,walkę z pijanymi kierowcami trzeba zacząć od tego że za jazdę po alkoholu trzeba karać tylko tych którzy są naprawdę pijani,po zwiększeniu dopuszczalnej llośći alkoholu do 0.5 albo 0.8 jak w wielu krajach na świecie od razu ubyłoby ,,Pijaków na drogach'' ale za to nie byłoby pięniążków z mandatów na które tak liczy nasz rząd.Nie rozumiem jak można karać ludzi którzy przed jazdą wypili sobie jedno piwo albo 2 kieliszki a połowa albo większość zatrzymanych to właśnie tacy ludzie.
Lukasz11221

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 09 stycznia 2014, 20:29

RossoneriDevil

Postprzez dylek » czwartek 09 stycznia 2014, 23:07

RossoneriDevil napisał(a):http://www.bankier.pl/wiadomosc/Media-dezinformuja-w-sprawie-pijanych-kierowcow-3032186.html

1,8% dla autora tekstu to mało...
Wracałem dziś z pracy... myślę, że około 500 samochodzików przewinęło się koło mnie w tym czasie (około 30 min).
1,8% z 500 to 9 szt... 9 nietrzeźwych kierowców w przeciągu pół h wokół mnie... mało ?
Niepotrzebne bicie piany, bo jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej ?
Ktoś chyba chce zaistnieć w mediach i bierze w jedną rękę świński ryj, a w drugą wibrator :D
Palikot polskich mediów się znalazł ...redaktorzyna od siedmiu boleści co inaczej zaistnieć nie potrafi...że też nie wstydzi się swego foto umieszczać przy tych wynurzeniach ignoranta...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » czwartek 09 stycznia 2014, 23:21

Lukasz11221 napisał(a):,walkę z pijanymi kierowcami trzeba zacząć od tego że za jazdę po alkoholu trzeba karać tylko tych którzy są naprawdę pijani,po zwiększeniu dopuszczalnej llośći alkoholu do 0.5 albo 0.8 jak w wielu krajach na świecie od razu ubyłoby ,,Pijaków na drogach'' ale za to nie byłoby pięniążków z mandatów na które tak liczy nasz rząd.Nie rozumiem jak można karać ludzi którzy przed jazdą wypili sobie jedno piwo albo 2 kieliszki a połowa albo większość zatrzymanych to właśnie tacy ludzie.

W wielu krajach umieja pić..to raz...
W Polsce na trzeźwo jest głupi, a co dopiero po piwku..doskonały przykład to rowerowi aktywiści, którym sie marzy, aby mozna było jeździc na bani..jakby mało było tego co wyprawiaja na trzeźwo..
A Rząd więcej zaoszczędziłby gdyby dróg nie musiał budować gdyby wszystkich nawalonych pozamykali..
W ogóle to sprawdź sobie czas reakcji na trzeźwoi po piwku i wytłumacz rodzinie zabitego lub połamanego na tyle skutecznie,ze wozi sie w wózku inwalidzkim, bo metra zabrakło...
ja dla odmiany nie rozumiem, jak mozna bronic zapijaczone mordy na drogach..ile jeszcze musi zginąć , aby takie osobniki jak Ty zaczeły w końcu dostrzegac problem ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze