sygnal dzwiekowy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez glor » środa 06 lutego 2008, 10:48

Nie twierdzę, że jestem absolutnym przeciwnikiem korzystania z klaksonu. Uważam po prostu, że 90% kierowców (nie poparte żadnymi badaniami)robi to niepotrzebnie.

Piszesz jasno i logicznie. Bo "Nic tak nie zadziwia ludzi, jak zdrowy rozsądek i proste działanie. Emerson Ralph Waldo"

Zwłaszcza w Warszawie.

Niestety nie tylko.
Dlaczego? Bo: "Co ma rozum do gadania, gdy atakuje głupota. Jerzy Putrament"

Pozdrawiam
glor

Postprzez tom634 » środa 06 lutego 2008, 17:28

cman napisał(a):jest zielone, mija 5 sekund, kierowca przede mną nic - zapatrzył się gdzieś, zamyślił.

Od tego jest sygnał świetlny.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez seth91 » środa 06 lutego 2008, 18:10

No nie popadajmy w paranoję. Równie dobrze mogę powiedzieć, że wystarczy wysiąść, zapukać panu/pani w szybkę i grzecznie poinformować o zmianie światła.
No i zostałem kierowcą...
seth91

Postprzez cman » środa 06 lutego 2008, 20:06

tom634 napisał(a):Od tego jest sygnał świetlny.

Ta, jak ktoś jest zajęty patrzeniem gdzieś indziej, to na pewno zauważy sygnał świetlny. A tak poza tym, teoretycznie tak samo nie można w tej sytuacji użyć sygnału świetlnego, jak i dźwiękowego.
cman

Postprzez scorpio44 » środa 06 lutego 2008, 20:27

Sygnał świetlny jak najbardziej, ale kiedy jest ciemno. Wtedy raczej każdy się zorientuje, nawet jeżeli patrzy gdzie indziej. :) W dzień natomiast nie ma chyba lepszego wyjścia, niż delikatne pibnięcie (ale nie ręka na klakson na parę sekund!).
scorpio44

Postprzez DEXiu » środa 06 lutego 2008, 21:46

Heh. Podłączając się do tematu opowiem co mnie dziś spotkało (prawdziwy "rarytas": koncert na 3 klaksony :D ). Idę sobie chodnikiem wzdłuż jednej z ulic Krakowa i widzę, że z nieznanych mi przyczyn na jezdni stoi samochód z włączonym lewym kierunkowskazem (nie było tam skrętu w lewo, ale na upartego możnaby w jakąś bramę/dróżkę wjechać). Za nim sznur samochodów które z tejże przyczyny (migacz) nie omijają zawalidrogi. Po dłuższej chwili pierwszy z kolejki się zniecierpliwił i słyszę "biiiiiip". Za chwilę (już szedłem nieco dalej, więc słyszałem tylko zza pleców) dłuższe "biiiiiiiiiiiiiiiiip". Powtórzyło się to jeszcze ze dwa razy (już się dość znacznie oddaliłem i skręciłem w drogę poprzeczną). Za chwilę z ciekawości odwracam się, żeby zobaczyć jak tam sytuacja i co? Nasz zawalidroga dalej stoi beztrosko ale... na drugim pasie (do ruchu w przeciwnym kierunku :lol: ). Już z oddali słyszałem, jak inny (bardziej basowy :wink: ) klakson go strąbił, po czym przyłączył się akompaniament :) Najbardziej w tym wszystkim mnie zastanawiał powód niecodziennego zachowania zawalidrogi :?: :)
DEXiu

Postprzez tom634 » piątek 21 marca 2008, 18:11

Witam,
pochwalę się, że zamontowałem sobie w rowerze oryginalny, samochodowy sygnał dźwiękowy od Fiata Cinquecento. Teraz będę mógł ostrzegać pieszych wchodzących mi bezpośrednio przed rower na drodze dla rowerów i kierujących pojazdami zbliżających się do przejazdu dla rowerów. :twisted:
Pozdrawiam.
Weteran dróg
tom634

Postprzez Adex » piątek 21 marca 2008, 18:57

scorpio44 napisał(a):Sygnał świetlny jak najbardziej, ale kiedy jest ciemno.

Nie zawsze niestety to działa.
Ostatnio a dokładnie 2 dni temu ok 2 w nocy podjechałem sobie pod MC Donald's coś przekąsić, bo akurat wracałem z pracy i żeby nie hałasować w domu w nocy postanowiłem coś przekąsić.
Podjechałem z boku do okienka tzn kawałek przed okienkiem się zatrzymałem bo przede mną stało autko i gość zamawiał jedzonko. Miałem włączone światła więc widać mnie było dobrze. No i widzę, że w pewnym momencie gość wrzuca wsteczny bo mu się zaświecił z tyłu. Pomyślałem sobie, że pewnie pomylił bieg i zaraz pojedzie do przodu. Jakież było moje zdziwienie jak gość dodał ostro gazu i wprost mi w maskę. Zdążyłem zatrąbić, lecz było już za późno.
Gość z Warszawy. Strasznie chamski. Powiedział do mnie, że jak wezwę policję to on się wyprze i powie, że to ja w niego wjechałem. Niestety miał pecha bo pani w okienku wszystko widziała. No ale patrząc na godzinę na zegarku nie chciało mi się czekać na nich i wziąłem kasę od gościa na pokrycie strat. Chociaż teraz troszkę żałuję, bo dla takich cwaniaków nie powinno się mieć litości.
Zawalił sprawę, ok, jego wina i grzecznie się zachowuje a nie udaje cwaniaka i próbuje jakieś głupie numery. No ale cóż są tacy ludzie i nie wolno dać się zastraszyć a jak coś mu nie pasuje to wzywać policję i po sprawie.
Posiadane kategorie:
kat. B - 06.06.2000 r.
kat. C- 15. 11.2007 r.
kat. C+E - 13.03.2008 r.
Adex

Postprzez rocko19 » piątek 21 marca 2008, 19:29

sygnał dzwiekowy używamy w jakis niebiezpiecznych sytuacjach niezaleznie czy jest to miasto czy nie.
rocko19

Postprzez Damian_1821 » czwartek 27 marca 2008, 15:21

Ostatnio stanął za mną jakiś "szanowny" pan i trąbi na mnie, że stoję na czerwonym świetle przy lewoskręcie zamiast skręcać po czym po kilku chwilach zjeżdżając pod prąd mija mnie i skręca :evil:
Zapomniałem dodać, że jechałem wtedy eLką z moją instruktorką, która podsumowała to tak "-Niech jedzie, my tu poczekamy, bo my się mamy uczyć jak jeździć"
Damian_1821

Postprzez tom634 » sobota 29 marca 2008, 17:18

Czasami brakuje mi sił na trąbienie na niektórych kierowców osobówek, którzy jeżdżą, jakby nie widzieli mnie na rowerze. Często nawet po wymuszeniu pierwszeństwa czy zajechaniu drogi dziwią się, że kierujący rowerem śmiał i mógł ich otrąbić; niedowierzają i rozglądają się dookoła w poszukiwaniu osobówki, której mogli w czymś przeszkodzić. A i tak największe zaskoczenie wzbudzam wśród instruktorów, których uczniowie popełnią jakiś błąd. A chodzi mi na przykład o wyprzedzanie "na centymetry".
Weteran dróg
tom634

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 29 marca 2008, 17:54

Bue he he. Dobre... Nie wiem tylko (to znaczy wiem) czy to jest zgodne z przepisami. Ale jestem w tym przypadku za...
cwaniakzpekaesu

Postprzez DEXiu » sobota 29 marca 2008, 20:13

cwaniak ==> No właśnie. Jest takie coś zgodne z przepisami? Lub inny - jeszcze bardziej "hardkorowy" pomysł - zamontowanie w samochodzie osobowym syreny kolejowej?
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 29 marca 2008, 21:09

DExiu:

prd
art. 66 ust. 4. Zabrania się:
(...)
2) stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych;

Te szczegółowe przepisy są zawarte w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 32 poz. 262; z późn.zm.); brak jest jakiejkolwiek wzmianki o stosowaniu syren kolejowych w pojazdach samochodowych. Czyli - nie można stosować...
Ostatnio zmieniony sobota 29 marca 2008, 21:14 przez cwaniakzpekaesu, łącznie zmieniany 1 raz
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 29 marca 2008, 21:13

Rozporządzenie napisał(a):§ 53. 1. Rower powinien być wyposażony:
(...)
4) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku.

:?:
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze