Rondo równorzędne .

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez rocko19 » czwartek 15 maja 2008, 10:10

kopan napisał(a):Rocko ja mam wszelakie prawa jazdy i co nieco więcej.

No i twierdzę że niestety taki przepis nie istnieje.(że jadąc po rondzie tym z prawej ustępować należy)
A na pewno ten istniejący – podobny - do ronda zastosowany daje dziwne wyniki - kto pierwszeństwo ma - a kto nie ma.

Noto tymbardziej niewiesz tego:) nierozumiem co tutaj jest niejasne.
rocko19

Postprzez bruno666 » czwartek 15 maja 2008, 12:10

Bo kopan wczytuje sie w przepisy z niezwykłą wnikliwością i widzi to, co zwykli śmiertelnicy zazwyczaj przeoczą albo uproszczą. :P
bruno666

Postprzez kopan » czwartek 15 maja 2008, 18:15

rocko19

Rzebyś coś pojął to wpierw przeczytać musisz.
Zadaj sobie troche trudu przeczytaj odpowiedni przepis i usiłuj zrozumiec o co w nim idzie.
Jak twierdzisz że wiesz i to jest tak.
To to udowodnij.
Zacytuj odpowiednie przepisy i uzasadnij że jadąc po takim rondzie mamy tym z prawej ustępować.
Życze powodzenia w szukaniu uzasadnienia.

Ja twerdze ża taki przepis nie istnieje.
kopan

Postprzez dylek » czwartek 15 maja 2008, 20:17

Art. 25.1 wraz z definicją z Art. 2 pkt 10 ;) - dla jasności chodzi mi o fragmencik o powierzchniach utworzonych przez przecięcia.... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 15 maja 2008, 20:27

Dylek
Musisz mi to kawa na ławę wyjaśnić bo nic takiego w tych przepisach nie widzę (że: jadąc po takim rondzie mamy tym z prawej ustępować )
kopan

Postprzez DEXiu » czwartek 15 maja 2008, 20:33

Panowie, proszę, litości :roll:
DEXiu

Postprzez dylek » czwartek 15 maja 2008, 20:41

kopan -> No pisze, że zbliżając się do skrzyżowania itd.... a z definicji skrzyzowania wynika, że chodzi tu również o powierzchnie przecięcia... więc zapis interpretujesz: zbliżając się do powierzchni utworzonej przez przecięcia jezdni (wjazd i wyjazd z ronda mają tą wspólną powierzchnię) jesteś obowiązany ustąpić tym po prawej ;)
dylek
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 15 maja 2008, 21:18

Dylek
To chcesz powiedzieć że rondo to szereg skrzyżowań nanizanych na jajco.
A to jajco to droga która się łączy z dolotami do ronda tworząc ileś skrzyżowań.
Ciekawa koncepcja.
Tylko dlaczego to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym sztuk jeden.
A nie jest to zespół skrzyżowań w ruchu okrężnym. ??? :wink:
kopan

Postprzez dylek » czwartek 15 maja 2008, 21:25

a gdzie masz napisane, że na skrzyżowaniu może być tylko jedna powierzchnia przecięć ??
Zwykłe ma jedną... no chyba, że jest z wyspą centralną a bez znaku ruch okrężny... A rondo ma tyle co i wlotów - przeważnie 4 ... nigdzie ci nie napisałem, że na jednym skrzyżowaniu masz 4 skrzyżowania....
dylek
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 15 maja 2008, 21:55

A może nie doczytałem i w tym art. 25 napisali że zbliżając się do wspólnej powierzchni powstałej ze związku czegoś z czymś. :lol:

"Rondo" to skrzyżowanie powstałe z połączenia dróg przy pomocy jajca tudzież prostokąta lub figury innej.
Skrzyżowanie sztuk jedna.
Więc zbliżając się do tego skrzyżowania stosujesz zasady art. 25.1
Na skrzyżowaniu jest po ptokach jedziesz z pierwszeństwem ustalonym na podstawie położenia przed skrzyżowaniem i zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu.
Nie ma że się w kółko kręcisz po skrzyżowaniu i ustępujesz tym z prawej.

Ps. Trochę dobrze kombinujesz bo tak:
Kierunek masz dobry ale zwrot przeciwny.
Bo by miał zastosowanie art. 25.1 to musiałby być szereg skrzyżowań. Ale Ty ciągniesz w drugą stronę w kierunku jednego skrzyżowania – to jest ten zwrot przeciwny. :P
Ostatnio zmieniony czwartek 15 maja 2008, 22:12 przez kopan, łącznie zmieniany 1 raz
kopan

Postprzez dylek » czwartek 15 maja 2008, 22:02

ty chyba rzeczywiście znasz jedynie ronda wielkości jajka.... jeśli chcesz art 25 stosować w sposób jaki przedstawiłeś to powodzenia - szczególnie w ustępowaniu tym z naprzeciwka podczas skręcania w lewo ;)
dylek
Moderator

Postprzez przemq14 » czwartek 15 maja 2008, 22:22

Obrazek

Naszkicowałem sytuację

Możemy porównać to skrzyżowanie o ruchu okrężnym (potocznie rondo) do skrzyżowania równorzędnego.

Zacznijmy od drugiej sytuacji. Jedziemy na wprost, z naszej prawej nadjeżdża samochód. Na skrzyżowaniu równorzędnym nie ma problemu - jest z prawej więc go puszczamy. Na rondzie także samochód jest z prawej strony i przejeżdża przed nami. Jeśli się dobrze przyjrzeć to skrzyżowania różnią się tylko linią przejazdu.

W sytuacji numer jeden skręcamy w lewo a samochód nadjeżdża z naprzeciwka. Jak możemy zauważyć na skrzyżowaniu równorzędnym początkowo samochód jest naprzeciw nas, jednak rozpoczynając skręt ustawiamy się do niego prawym bokiem. Ta sama sytuacja na rondzie, także pokonując skrzyżowanie ustawiamy się do nadjeżdżającego samochodu prawym bokiem.

Na wszystkich czterech narysowanych skrzyżowaniach czerwony samochodzik przejeżdża jako drugi.
przemq14

Postprzez kopan » czwartek 15 maja 2008, 22:28

Dylek
A czy można inaczej zastosować??
Dość jasno w przepisie określono czego tyczy.
To że może być inaczej to w gestii ministra - zmieni przepis będzie inaczej.
Na razie jest jak jest. :wink:
kopan

Postprzez DEXiu » czwartek 15 maja 2008, 23:07

A czy to, że ktoś nie doprecyzował przepisów i nie uwzględnił w nich tysiąca pięciuset stu dziewięciuset możliwości, opcji i (nad)interpretacji upoważnia nas do udawania idiotów (przepraszam za dobitne określenie - zaznaczam: udawania), którzy nie potrafią sobie paru rzeczy sami dopowiedzieć/zachować się tak, jak rozsądek nakazuje i na siłę szukają dodatkowych dziur w serze? Bo jeśli tak, to można wszystko znacznie uprościć i zastosować totalną generalizację, dzięki której kodeks drogowy dałoby się upakować w paru artykułach :roll:
DEXiu

Postprzez mihauu » piątek 16 maja 2008, 11:04

kopan napisał(a):Rocko ja mam wszelakie prawa jazdy i co nieco więcej.

Jestem ciekaw co jest tym "co nieco więcej". Mam nadzieję, że ani uprawnienia instruktora ani egzaminatora.
mihauu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze