łatwe pytanko dotyczące świateł drogowych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez tristan » piątek 18 lipca 2008, 12:06

No to źle stwierdziliście. Co ja poradzę za to? Nie ja język wymyślałem. Skoro jednak nakładacie silniejsze znaczenie na słabsze, to w sumie szkody nie ma. Gość pytał ,,czemu nie użyli musi'' to wyjaśniam.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Brunet » wtorek 22 lipca 2008, 18:56

scorpio44 napisał(a):
Brunet napisał(a):Dobra
To jeśli chodzi o pytanie zadane na samym początku to oczywiście zaznaczone są prawidłowe odpowiedzi.
Nie ma obowiązku używania świateł drogowych. Świateł drogowych możemy używać tylko w określonych sytuacjach.
Natomiast w przedstawionej na zdjęciu sytuacji powinniśmy włączyć światła mijania.

Przecież to zdjęcie odzwierciedla właśnie tę sytuację, o której wcześniej napisałeś, że są zaznaczone poprawne odpowiedzi... Co miałeś więc na myśli w zdaniu, które pogrubiłem? Może czegoś nie zajarzyłem.

Może rzeczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem.

Chodziło mi o to, że podczas jazdy w czasie od zmierzchu do świtu powinniśmy mieć włączone światła mijania
Natomiast jadąc nocą nieoświetloną drogą możemy zamiast świateł mijania albo łącznie z nimi używać świateł drogowych pod warunkiem, że nikogo nie oślepimy.

Postaram się pamiętać, że jak ktoś pyta to chce uzyskać najprostrzą odpowiedź.
Brunet

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze