zajmowanie pasa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Ladanieco » czwartek 11 czerwca 2009, 15:45

kopan napisał(a):Można się zgodzić z interpretacją Scorpio.
Ale przywoływanie tutaj przez Ladanieco http://ww6.tvp.pl/6287,20090518906954.strona dla uzasadnienia czegoś ??
To jest całkowita pomyłka bo zgodnie z interpretacją Pana Dworaka pierwszeństwo będzie miał zawsze pojazd niebieski bo przy niewyznaczonych pasach ruchu po prawej wyprzedzać nie wolno.
Jak się wybiórczo zastosuje odpowiedni przepis to wszystko uzasadnić można.

Ps. Ladanieco się zdecyduj bo podajesz argumenyt za i przeciw a wychodzi ci tylko przeciw.

Podałem link do tego odcinka 'Jedź bezpiecznie' ponieważ Dworak tłumaczy tam sposób używania nieoznaczonych pasów ruchu. Uznałem, że byłby to dobry przykład dla zilustrowania faktu, że skręcający powinni respektować swoje domyślne tory jazdy. Jeśli trochę przekombinowałem to sorki, ale szukałem jakiegoś podparcia przepisami dla mojej teorii.
Ale i tak uważam, że pojazd niebieski nie powinien ustępować pasa zielonemu, jak pisał scorpio44, bo ten pas jest bardziej odpowiedni dla niebieskiego niż zielonego. Po prostu biorąc to na intuicję, myślę, że moje podejście powodowuje mniejsze zamieszanie na drodze.
Ladanieco

Postprzez marcianok » czwartek 11 czerwca 2009, 15:58

W przypadku gdy 2 pasy zamieniają się w 4 pasy po skrecie w prawo, kierowcy mają przypisane po 2 pasy. Zielony - prawy skrajny i prawy środkowy, a niebieski lewy skrajny i lewy środkowy.

I jeszcze oczywista sprawa - skręcając w prawo zajmuje się pas prawy skrajny czyli ten tuż przy prawym krawężniku. Ten pas którym jedzie pojazd niebieski jest też dla skręcających w prawo i ZAZWYCZAJ ustawiają się na nim pojazdy, które na najbliższym lewoskręcie skręcą w lewo lub zawrócą, ale także dla jadących prosto.

W przypadku, który przedstawia rysunek przepisy określają sytuację bardzo jasno! Pojazd zielony zajmuje pas 1 lub 2, pojazd niebieski pas 3 lub 2. Oczywiście pierwszenstwo na jego zajęcie ma pojazd zielony, który jest po prawej stronie niebieskiego. Niebieski ma go po prawej stronie i musi mu ustąpić.
marcianok

Postprzez kopan » czwartek 11 czerwca 2009, 16:51

A gdzie Ty w tym temacie tę jasność w przepisach zobaczyłeś.
Bo ja patrzę i patrzę ale widzę tylko ciemność.
Racz mnie oświecić. :wink:
kopan

jaka polska takie prawo jakie prawo taka polska

Postprzez felix-wad » niedziela 03 stycznia 2010, 10:34

przpisy powinny to uregolowac bo to jest chore sam jeżdżę i nie wiem wiem jak w takiej sytacji sie zachowac wiec dla bezpiecznienstwa zajmuje z lewego skrajny lewy z prawego skrajny prawy, ale to powinno byc jasno uregolowane moim zdaniem powinno byc tak ze jesli skret jest z jednego pasa w wiele to naturalnie do wyboru tak jak jest wiadomo. natomiast jesli skret jest z dwóch w trzy czy cztery to juz zasada wyboru pasa nie powinna obowiazywac tylko byc jasno ustalona. wyobrazmy sobie ze jadacy z prawego pasa wybieraja sobie jak chcią i ci z lewego tez jak chcią i jakie w tym momecie powstaje zamieszanie an skrzyzowaniu. jedni zajezdzaja skrzyzowanie szerszym lukiem inni wezszym nie waidomo o co chodzi samochody zaczynaja znajdowac sie w polozeniach prostopadlych do sibie nikt nie wie kto jechal z prawego kto z lewego jest metlik ruch przstaje byc plynny.

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

nastepnym absurdem jest to wyprzedznie z prawej strony o ktorym mowa w filmiku wyzej. jednym slowem pojazd z prawej nie moze wyprzedzic tego z lewej jednakze ma pierszenstwo nad tym z lewej czyli kolejny absurd. bo niby nie musimy wpuscic pojazdy jadacego z lewej sygnalizujacego zmane pasa na nasz prawy ma pierwszenstwo bo nie wolno nam go wyprzedzic czyli tzreba wpuscic czyli co nam z tego pierszensta kiedy go praktycznie nie mamy. absurd !
felix-wad

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze