Nakaz skrętu w prawo za znakiem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Cyberix » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:11

sjakubowski napisał(a):Widać, iż nie rozumiesz, lub na siłę chcesz udowodnić inne znaczenie, określenia "za znakiem".

Ty za to niczego nie udowadniasz, jesteś wszechwiedzący i nieomylny, wyrocznia.

sjakubowski napisał(a):Twoje rozumowanie jest takie:
- Mam znak C2 - i mam obowiązek skręcić w prawo za znakiem, ale nie ważne kiedy. Więc, w Krakowie mam C-2, ale skręcę sobie dopiero w Warszawie...

Nie kolego, na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu gdzie to jest możliwe. W tym wypadku mamy do czynienia ze skrzyżowaniem a nie miejscem. Widzisz różnicę, nie rozumiesz, czy na siłę chcesz udowodnić wszystkim, że nie ma różnicy?

sjakubowski napisał(a):Określenie "za znakiem" oznacza - bezpośrednio za znakiem w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.
Chodzi o pierwszą, możliwą możliwość zmiany kierunku jazdy...

Poczytaj sobie czym się różni miejsce gdzie jest możliwość zmiany kierunku jazdy od skrzyżowania. Podpowiem ci. Miejscem takim jest np. wjazd na stację paliw, do posesji, na parking. Jest możliwość zmiany kierunku jazdy a nie ma skrzyżowania...
Cyberix

Postprzez cman » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:18

Rozporządzenie napisał(a):§ 35. 1. Znaki:
(...)
2) C-2 "nakaz jazdy w prawo za znakiem",
(...)
zobowiązują kierującego do ruchu w kierunku zgodnym ze strzałkami; znaki te mogą być umieszczone na przedłużeniu osi drogi (jezdni) lub na samej jezdni.

Na razie wiemy, że mamy jechać w prawo i że mamy to zrobić za znakiem. Ale gdzie konkretnie za znakiem jeszcze nie wiemy, więc czytamy dalej:

Rozporządzenie napisał(a):2. Znaki, o których mowa w ust. 1, obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

I teraz już wiemy, że mamy to zrobić na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu niebędącym skrzyżowaniem, w którym występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, w zależności od tego co wystąpi pierwsze.
Mamy więc skrzyżowanie, więc znak ten ma zastosowanie na skrzyżowaniu. Na tym skrzyżowaniu fizycznie możemy skręcić w jedną drogę w lewo, pojechać w jedną drogę prosto i skręcić w jedną z dwóch dróg w prawo. Więc stosując się do znaku musimy skręcić w prawo, a więc możemy skręcić w jedną z dwóch dróg po prawej.
cman

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:20

Cyberix napisał(a):Nie kolego, na najbliższym skrzyżowaniu lub miejscu gdzie to jest możliwe. W tym wypadku mamy do czynienia ze skrzyżowaniem a nie miejscem. Widzisz różnicę, nie rozumiesz, czy na siłę chcesz udowodnić wszystkim, że nie ma różnicy?
Każdy kwadrat jest prostokątem, ale nie każdy prostokąt jest kwadratem...

Cyberix napisał(a):Poczytaj sobie czym się różni miejsce gdzie jest możliwość zmiany kierunku jazdy od skrzyżowania. Podpowiem ci. Miejscem takim jest np. wjazd na stację paliw, do posesji, na parking. Jest możliwość zmiany kierunku jazdy a nie ma skrzyżowania...
To już na skrzyżowaniu nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy??? Hmmm... ciekawa filozofia...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:23

sjakubowski napisał(a):
Cyberix napisał(a):Poczytaj sobie czym się różni miejsce gdzie jest możliwość zmiany kierunku jazdy od skrzyżowania. Podpowiem ci. Miejscem takim jest np. wjazd na stację paliw, do posesji, na parking. Jest możliwość zmiany kierunku jazdy a nie ma skrzyżowania...
To już na skrzyżowaniu nie ma możliwości zmiany kierunku jazdy??? Hmmm... ciekawa filozofia...
Filozofie, wskazywałem ci miejsca, które nie są skrzyżowaniami a na których można zmienić kierunek jazdy.
Cyberix

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:26

Cyberix napisał(a):Filozofie, wskazywałem ci miejsca, które nie są skrzyżowaniami a na których można zmienić kierunek jazdy.
Dobrze, rozumiem to. Ale kierunek jazdy można zmienić również na skrzyżowaniu. Nie mamy zapisu typu:

obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, ów możliwość nie dotyczy skrzyżowania...

Więc tak jak pisałem w owym prostokątem i kwadratem...
Owa zmiana kierunku jazdy może dotyczyć zarówno wjazdu na stację benzynową, ale również i skrzyżowania.
sjakubowski

Postprzez bac » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:31

obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy, owa możliwość nie dotyczy skrzyżowania

Zacytowane przez cmana fragmenty rozporządzenia chyba wyjaśniają wszystko. Mamy skrzyżowanie, więc znak dotyczy skrzyżowania i nie ma co szukać dziury w całym.
bac

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:35

bac napisał(a):Zacytowane przez cmana fragmenty rozporządzenia chyba wyjaśniają wszystko. Mamy skrzyżowanie, więc znak dotyczy skrzyżowania i nie ma co szukać dziury w całym.
To w końcu jakie jest Twoje zdanie w owej sytuacji, gdyż wcześniej pisałeś odwrotnie...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:40

Obrazek
@sjakubowski napisz proszę które możliwości skrętu są możliwe a które niemożliwe i dlaczego.

Edit. Zmieniłem obrazek, zapomniałem dorysować możliwości 5-7
Cyberix

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:53

Cyberix napisał(a):@sjakubowski napisz proszę które możliwości skrętu są możliwe a które niemożliwe i dlaczego.

Co chcesz udowodnić?

Możliwe:
1.
3.
4. (po wyjeździe w lewo z górnego parkingu)
5. (po wyjeździe w lewo z górnego parkingu)
6. (po wyjeździe w lewo z górnego parkingu)
7.

Nie możliwe:
2.

P.S. Mam nadzieję, iż się nigdzie głupio nie pomyliłem :-)

EDIT: Nie rozumiem, dlaczego rysujesz błędnie oznakowane sytuacje... Dodałbyś jeszcze znak C2 dla wyjeżdżających z górnego parkingu, inaczej postawiony przez Ciebie znak C3 nie ma sensu... chyba, że parkingowy za wjazd pobiera opłatę i to on postawił ów znak :)
sjakubowski

Postprzez Cyberix » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 14:12

sjakubowski napisał(a):
Cyberix napisał(a):@sjakubowski napisz proszę które możliwości skrętu są możliwe a które niemożliwe i dlaczego.

Co chcesz udowodnić?

Sprawdzam, czy potrafisz odróżnić miejsce gdzie można wykonać manewr zmiany kierunku jazdy od skrzyżowania :)

Oto bardziej skomplikowany przypadek.
Obrazek
Jak widzisz, nakaz jazdy prosto, dotyczy miejsca gdzie można wykonać ten manewr:
- zatem nie mogę wjechać na parking (1),
- zakaz skrętu w lewo dotyczy zmiany kierunku jazdy na najbliższym skrzyżowaniu, czyli nie mogę skręcić w lewo (2),
- muszę wjechać na drugi parking (3) bo nam nakaz skrętu w lewo i występuje miejsce gdzie mogę ten manewr wykonać,
- po wyjeździe z parkingu, jeśli skręcę w lewo, to na skrzyżowaniu muszę skręcić w prawo (6) bo mam nakaz jazdy w prawo.

I to tyle, chciałem pokazać różnicę pomiędzy miejscem gdzie można zmienić kierunek jazdy (gdzie miejsce to nie jest skrzyżowaniem), a skrzyżowaniem.

Gdyby organizator ruchu chciał zakazać wjazdu w "drugą drogę" w prawo, to raczej oznakował by skrzyżowanie w ten sposób:
Obrazek
Przy takim oznakowaniu (oczywiście narysowałem to poglądowo) nie byłoby najmniejszych wątpliwości jak należy pojechać.
Cyberix

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 14:29

Cyberix napisał(a):Sprawdzam, czy potrafisz odróżnić miejsce gdzie można wykonać manewr zmiany kierunku jazdy od skrzyżowania :)
Potrafię, potrafię :)

Cyberix napisał(a):I to tyle, chciałem pokazać różnicę pomiędzy miejscem gdzie można zmienić kierunek jazdy (gdzie miejsce to nie jest skrzyżowaniem), a skrzyżowaniem.
Tyle tylko, że to nic nie wniosło do sprawy... w właściwie udowodniło jeszcze bardziej moją rację...

Warto również zwrócić uwagę na tabliczki T na owym skrzyżowaniu. One wiele wyjaśniają :-) Pozwoliłem sobie dodać jedną...

Obrazek

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Cyberix » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 14:37

sjakubowski napisał(a):Warto również zwrócić uwagę na tabliczki T na owym skrzyżowaniu. One wiele wyjaśniają :-) Pozwoliłem sobie dodać jedną...

Fakt, tabliczka pokazuje, że jest tam jedno skrzyżowanie...
Cyberix

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 14:45

Cyberix napisał(a):Fakt, tabliczka pokazuje, że jest tam jedno skrzyżowanie...
Ja rozumiem Wasze argumenty i wszystko wskazuje na to, iż znak C-2 jest "niedopracowany".
Jednak z drugiej strony patrząc, realnie, określenie "za znakiem" oznacza "zaraz za znakiem w pierwszą możliwą" i tak należy to rozumieć.

Idąc Waszym tokiem rozumowania, ustawienie znaków typu:
Obrazek
oznaczałoby, że można sobie wybierać drogę w którą chce się skręcić... a przecież przeznaczenie C2 jest nieco inne...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Grzegorz.Z » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 17:53

cman napisał(a):Mamy więc skrzyżowanie, więc znak ten ma zastosowanie na skrzyżowaniu. Na tym skrzyżowaniu fizycznie możemy skręcić w jedną drogę w lewo, pojechać w jedną drogę prosto i skręcić w jedną z dwóch dróg w prawo. Więc stosując się do znaku musimy skręcić w prawo, a więc możemy skręcić w jedną z dwóch dróg po prawej.

Czyli wg Ciebie poprawna jest ścieżka zielona, tak?

edytowałem: przepraszam cman, zbyt szybko czytałem i nie zauważyłem, że napisałeś tam fizycznie skręcić...
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 kwietnia 2010, 21:02 przez Grzegorz.Z, łącznie zmieniany 1 raz
Grzegorz.Z

Postprzez cman » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 17:56

Grzegorz.Z napisał(a):Na tym skrzyżowaniu nie możemy skręcić w lewo i jechać prosto, bo to jednokierunkowe.

cman napisał(a):Na tym skrzyżowaniu fizycznie możemy skręcić...

Grzegorz.Z napisał(a):Czyli wg Ciebie poprawna jest ścieżka zielona, tak?

Obie są poprawne.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze