Pieszy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » niedziela 08 października 2006, 22:34

A) Najlepiej zwolnić, spojrzeć na pieszego, spojrzeć na sygnalizację (bo może być czerwone dla pieszych). Jeśli zwolnisz, zachęcisz tym pieszego do wejścia i nie będzie problemu, jeśli wybitnie nie będzie chciał sie ruszyć to możesz jechać.

B) Możesz ruszyć, gdy tylko pieszy zejdzie z Twojego toru jazdy.

C) Jeśli jest wysepka to wystarczy się skupić tylko na swojej jezdni.
cman

Postprzez oxygen63 » środa 08 listopada 2006, 10:14

a kiedy zatrzymywać się na egzaminie w celu ustąpienia pierszeństwa pieszym? wczoraj instruktor u którego wykupiłem 2 godzinki powiedział że jak na przejściu stoi grupka pieszych ( tak ze trzech przynajmniej ) to mam ustąpić, prawda to??:D
oxygen63

Postprzez cman » środa 08 listopada 2006, 10:22

No nie wiem, ale raczej liczba pieszych nie ma znaczenia. W każdym razie jeśli już, choćby jeden pieszy, stoi NA przejściu to oczywiście trzeba mu ustąpić pierwszeństwa. Inna sprawa, to jeśli przed przejściem stoi już grupka pieszych, to zazwyczaj są już na tyle zdesperowani ( :P ), że będą chcieli za wszelką cenę przejść najszybciej jak to tylko możliwe, więc lepiej zawczasu zwolnić, dając im tym samym do zrozumienia, żeby szli.
cman

Postprzez oxygen63 » środa 08 listopada 2006, 11:04

tak właśnie zrobię ( cholera już jutro egzamin :D )
oxygen63

Postprzez Cycu » środa 08 listopada 2006, 11:13

Najlepiej zwalniaj też gdy widzisz, że pieszy pewnym krokiem zbliża się do przejścia :wink:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze