Ronda...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Dla czego on tak wyjezdza?

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 12:52

bo nie kumam czyli

z prawej mam ciągłą a z mojej strony przerywaną to mogę wyprzedzić od mojej strony czyli od przerywanej ale będę musiał też najechać na ciągłą bo jest po prawej
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 13:14

Nie traktuj tego, jak dwóch osobnych linii położonych obok siebie.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 13:33

dalej nie wiem

można wyprzedzić czy nie? w takiej sytuacji?
szklanka222

Postprzez daghda » czwartek 08 grudnia 2011, 14:38

szklanka222 napisał(a):??????

Jak masz podwójną linię przerywaną z jednej strony, to możesz wyprzedzać tylko z tej strony, z której jest przerywana. Taka linia też umożliwia powrót na swój pas od strony linii ciągłej...

P-3, Linia jednostronnie przekraczalna: linia jednostronnie przekraczalna oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię od strony linii ciągłej i najeżdżania na nią, z wyjątkiem powrotu po wyprzedzaniu na położony przy linii przerywanej pas ruchu zajmowany przed wyprzedzaniem.

Zdravím.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 14:48

dalej nie wiem bo jasno nie napiszecie

Z PRAWEJ STRONY JEST CIĄGŁA a z mojej przerywana i mogę na takiej lini wyprzedzić auto?
szklanka222

Postprzez daghda » czwartek 08 grudnia 2011, 14:51

szklanka222 napisał(a):dalej nie wiem bo jasno nie napiszecie

Z PRAWEJ STRONY JEST CIĄGŁA a z mojej przerywana i mogę na takiej lini wyprzedzić auto?

Co Ty pleciesz? Możesz to narysować? Albo zajrzyj tu i pokaż, o którą linię Ci chodzi. Żadnej linii ciągłej się nie przekracza. Wyprzedza się tylko tam, gdzie jest to dozwolone.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Obrazek
daghda

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 15:15

http://www.v10.pl/prawo/Znaki,drogowe,poziome,121.html

Znak P3 tam masz z lewej strony ciągła z prawej przerywana
szklanka222

Postprzez daghda » czwartek 08 grudnia 2011, 15:20

Dziewczyno, tłumacząc jak krowie na rowie: jeżeli z którejś strony bliżej siebie (linię "skierowaną" w Twoim kierunku) masz linię ciągłą - nie przekraczasz jej. Czyli: jedziesz sobie lewym pasem oddzielonym od prawego linią P-3, która ma przerywaną prawą stronę - nie przejeżdżasz. Widzisz przerywaną linię po lewej stronie - przejeżdżasz na prawo.

Mon Dieu, zamotałaś to dziewczyno.

Obrazek
daghda

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 15:40

Poza tym linie nie zabraniają wyprzedzania, żadne. Co najwyżej nie można na nie najechać/przekraczać.
lith

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 16:07

aha to już kapuje czyli jak po mojej stronie jest przerywana czyli np po prawej a po lewej jest ciągła to mogę wyprzedzać na takiej tak? bo z mojej jest przerywana ale z lewej jest ciągła więc wyprzedzając z prawej na przerywanej muszę najechać na ciągła tą z lewej no bo wyprzedzam tak?

i ostatnie pytanie które mnie bardzo zdziwiło

http://imageshack.us/photo/my-images/835/fffbl.jpg/

Pan Marek jedzie lewym pasem na początku i jakimś cudem zjeżdża na ostatni prawy przecież jak jedzie lewym to najwyżej na środkowy może zjechać bo kiedyś mówił z lewego tylko do połowy jezdni z prawego też do połowy jezdni a on z lewego na prawy jedzie teraz to nic nie kapuje.
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 17:24

Eh. Nie ma czegoś takiego, że tylko do środka jeśli lewym. Pasy prowadzą wszystkich do wyjazdu. Tylko ten na wewnętrznym pasie ma możliwość zająć te 3 pasy na zdjęciu, więc może zająć który mu się żywnie podoba. Wsio.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

ringus1

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 17:47

szklanka222 napisał(a):Pan Marek jedzie lewym pasem na początku i jakimś cudem zjeżdża na ostatni prawy przecież jak jedzie lewym to najwyżej na środkowy może zjechać bo kiedyś mówił z lewego tylko do połowy jezdni z prawego też do połowy jezdni a on z lewego na prawy jedzie teraz to nic nie kapuje.

Teraz to ja nic nie kapuje. Kto Cię tych przepisów uczył? Co to w ogóle za dziwne zasady?
lith

Postprzez szklanka222 » czwartek 08 grudnia 2011, 18:15

Koledzy i Koleżanki odpowiedzcie mi na te 3 rysunki i już nie będe miał wątpliwości,powiedzcie które są poprawne a,które nie

pobierzcie sobie je na kompa te rysunki bo widzę,ze przez przeglądarke to nie da sie powiekszyc

tu mam rysunek jak ja widze przejazd ronda 3 pasmowego powiedzcie czy dobrze:

przykładowo z pasa lewego w lewo i zawracanie i z pasa środkowego skret w lewo:

1 Skręt w lewo i zawracanie:

http://imageshack.us/photo/my-images/842/aaaaauy.jpg/

to kółko i te czarne punkty to pytanie do was właśnie jak już z pasa co się zawraca chce wyjechac to tam mam 2 strzałki czerwone albo na środkowy albo na lewy bo na prawy pewnie nie moge skoczyć ino albo środkowy albo lewy

2 Jazda w lewo z Pasa Środkowego

http://imageshack.us/photo/my-images/13/47838558.jpg/

i ostatnie jazda z lewego na prost(na niektórych rondach jest) i przykładowo czy dobrze namalowałem:

http://imageshack.us/photo/my-images/13/89361717.jpg/

ten punkt x to czy w tym miejsci dobrze zmieniam pas by jechac z lewego prosto
szklanka222

Postprzez ringus1 » czwartek 08 grudnia 2011, 19:18

Nie, nie i jeszcze raz nie! Na 1. zdjęciu tylko skręt w lewo Ci wyszedł. Reszta źle.
http://imageshack.us/photo/my-images/827/rondogrzegorzeckiekrako.jpg/
Masz tutaj screena tego ronda w wyższej rozdzielczości. Przyjrzyj się znakom poziomym i przemyśl swoje tory jazdy.

ringus1

Postprzez lith » czwartek 08 grudnia 2011, 19:24

Ad1. W ogóle nie możesz z tego pasa tam zjechać!
Ad2. To samo. Nie możesz w ten sposób pojechać.
Ad3. Że co? Gdzie tam chcesz zmieniać pas? Wjeżdżasz lewym i cały czas nim jadąc zjeżdżasz... a Ty jakiś slalom chcesz robić. Zjeżdżasz na nowy pas do lewoskrętu tylko po to, żeby za kilka metrów wracać na niego... bez sensu.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze