Czy włączyć kierunkowskaz?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy włączyć kierunkowskaz?

Postprzez cman » poniedziałek 02 stycznia 2012, 22:53

Nan napisał(a):Mnie w tym wątku nie chodzi o to, czy sygnalizować zmianę kierunku jazdy, czy nie, bo znak nakazu mówi jasno, że kierunku jazdy nie zmieniam - jadę prosto.

Ale jak widzisz, dla niektórych to nie jest wystarczająco jasne, nawet wprost przeciwnie...

Nan napisał(a):Mnie tylko zastanawia, czy w omawianej w niniejszym wątku sytuacji, należy sygnalizować zmianę pasa ruchu. Że to tak jakbym wjechał na skrzyżowanie na pas zanikający i następnie musiał włączyć lewy kierunkowskaz sygnalizując zamiar zmiany pasa ruchu.

Nie. Tam nie ma żadnej zmiany pasa ruchu, po prostu przecinasz linię przerywaną, która Cię nie dotyczy. Kiedy jest pas włączania, to jest, ale tutaj nie ma.
cman

Postprzez JolantazMlawy » piątek 06 stycznia 2012, 13:50

cman napisał(a):Nie. Tam nie ma żadnej zmiany pasa ruchu, po prostu przecinasz linię przerywaną, która Cię nie dotyczy. Kiedy jest pas włączania, to jest, ale tutaj nie ma.

Jest to oczywista zmiana pasa ruchu z pasa 1 na pas 2 i ustawa nakłada obowiązek sygnalizacji. Zmiana pasa to opuszczenie jednego pasa i zajęcie innego. Pasy 1 i 2 to dwa różne pasy, to chyba nie ulega wątpliwości. Prawo o ruchu drogowym nie mówi o żadnym wyjątku w takiej czy podobnych sytuacjach.
JolantazMlawy

Postprzez kopan » piątek 06 stycznia 2012, 14:12

To napisz na czym ta oczywistość zmiany polega i powiedz jak tam jest oczywiście linia ??
kopan

Postprzez cman » piątek 06 stycznia 2012, 14:18

JolantazMlawy napisał(a):Zmiana pasa to opuszczenie jednego pasa i zajęcie innego. Pasy 1 i 2 to dwa różne pasy, to chyba nie ulega wątpliwości.

http://maps.google.com/maps?q=50.014256 ... src=6&z=19 - pojazdy jadące z południowego wschodu, prawym pasem ruchu do jazdy prosto, zmieniają przy oznaczonym miejscu pas ruchu, prawda?
cman

Postprzez JolantazMlawy » piątek 06 stycznia 2012, 15:59

Jeśli opuszczają jeden pas i wjeżdżają na inny to zawsze.
JolantazMlawy

Postprzez cman » piątek 06 stycznia 2012, 16:21

http://maps.google.com/maps?q=50.014256 ... src=6&z=19 - czy pojazdy jadące z południowego wschodu, prawym pasem ruchu do jazdy prosto, zmieniają przy oznaczonym miejscu pas ruchu?

I nad moim poprzednim postem również jest pytanie.
cman

Postprzez JolantazMlawy » piątek 06 stycznia 2012, 16:38

jeśli opuszczają jeden pas i wjeżdżają na inny to zmieniają pas ruchu, jeśli tego nie robią to nie zmieniają pasa ruchu, zarówno w oznaczonym miejscu, jak i w dowolnym innym. Oczywistość polega na znaczeniu słowa "zmiana", oraz na fakcie, że dwa różne pasy ruchu nie są jednym i tym samym pasem ruchu.
A teraz moje pytanie:
Czy jeśli w omawianym przypadku zabraknie z dowolnych względów A-7 to jadący drogą 2 są zobowiązani do ustąpienia pierwszeństwa jadącym drogą 1?
JolantazMlawy

Postprzez cman » piątek 06 stycznia 2012, 16:49

JolantazMlawy napisał(a): jeśli opuszczają jeden pas i wjeżdżają na inny to zmieniają pas ruchu, jeśli tego nie robią to nie zmieniają pasa ruchu, zarówno w oznaczonym miejscu, jak i w dowolnym innym.

Ja nie pytam o dowolne miejsce, ani co jest zmianą pasa ruchu, a co nie, tylko pytam krótko, o powyższą sytuację:

Czy zmieniają pas ruchu?

TAK lub NIE

Tutaj jeszcze jest pytanie:
kopan napisał(a):To napisz na czym ta oczywistość zmiany polega i powiedz jak tam jest oczywiście linia ??

JolantazMlawy napisał(a):A teraz moje pytanie:

A teraz? Sformułowanie "a teraz", to może być użyte po udzieleniu odpowiedzi przez Ciebie na zadane pytanie, a nie przed jej udzieleniem. Przed udzieleniem może być "jednocześnie/niezależnie moje pytanie".

JolantazMlawy napisał(a):Czy jeśli w omawianym przypadku zabraknie z dowolnych względów A-7 to jadący drogą 2 są zobowiązani do ustąpienia pierwszeństwa jadącym drogą 1?

Nie wiem, która dla Ciebie jest "droga 1" i "droga 2", w omawianym przypadku nikt niczego nie oznaczał na zdjęciu, więc potrzebuję bardziej sprecyzowanego określenia.
cman

Postprzez polex » piątek 06 stycznia 2012, 16:57

JolantazMlawy napisał(a): jeśli opuszczają jeden pas i wjeżdżają na inny to zmieniają pas ruchu, jeśli tego nie robią to nie zmieniają pasa ruchu, zarówno w oznaczonym miejscu, jak i w dowolnym innym. Oczywistość polega na znaczeniu słowa "zmiana", oraz na fakcie, że dwa różne pasy ruchu nie są jednym i tym samym pasem ruchu.

Pozornie odpowiedź zrozumiała, ale... nieprecyzyjna.
Można opuścić jeden pas ruchu i wjechać na inny, a nie musi to oznaczać zmiany pasa ruchu. Bowiem w ten sposób możemy rozmawiać w sposób potoczny. Jeśli jednak rozmawiamy w oparciu o PoRD to o zmianie pasa możemy mówić wówczas, gdy sytuacja dotyczy tego samego odcinka tej samej drogi czyli np na odcinku drogi między dwoma skrzyżowaniami.
Bowiem przejazd przez skrzyżowanie, nawet przy zachowaniu identycznego toru jazdy, nie oznacza, że utrzymaliśmy ten sam pas. Powód jest prozaiczny: np przed skrzyżowaniem jechaliśmy prawym pasem, drogą o 2 pasach, a za skrzyżowaniem mamy trzy pasy i wjechaliśmy wprost na środkowy pas. Czy zmieniliśmy pas z prawego na środkowy? ABSOLUTNIE NIE!

JolantazMlawy napisał(a):A teraz moje pytanie:
Czy jeśli w omawianym przypadku zabraknie z dowolnych względów A-7 to jadący drogą 2 są zobowiązani do ustąpienia pierwszeństwa jadącym drogą 1?

Nie - będą to wtedy skrzyżowania równorzędne. (odnoszę się do 1 posta w tym wątku)
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez JolantazMlawy » piątek 06 stycznia 2012, 17:28

polex napisał(a):Pozornie odpowiedź zrozumiała, ale... nieprecyzyjna.
Można opuścić jeden pas ruchu i wjechać na inny, a nie musi to oznaczać zmiany pasa ruchu. Bowiem w ten sposób możemy rozmawiać w sposób potoczny. Jeśli jednak rozmawiamy w oparciu o PoRD to o zmianie pasa możemy mówić wówczas, gdy sytuacja dotyczy tego samego odcinka tej samej drogi czyli np na odcinku drogi między dwoma skrzyżowaniami.

Drogi kolego, to jest zdanie kolegi, ale nie przypuszczam, żeby coś takiego było napisane w PoRD. Proszę zacytować przepis.
Miły kolego cman - wkleił kolega skrzyżowanie i zaznaczył punkt, skąd mam wiedzieć co robi kierowca w tym punkcie? Albo może zmienić pas, albo pozostać na swoim i nie zmieniać. Proszę jednak podać odpowiednie przepisy które pozwalają nie uznawać wybranych zmian pasa ruchu za zmiany, tak będzie najprościej. Drogi 1 i 2 oznaczono na rysunku kilka postów wyżej, zresztą to nie ma znaczenia. Proszę o opinię co rozstrzyga w/g kolegi o pierwszeństwie w takiej sytuacji, jeśli nie ma znaków pionowych, zmiany kierunku, ani zmiany pasa?
JolantazMlawy

Postprzez lith » piątek 06 stycznia 2012, 17:42

o jaaa... JolantazMlawy weź przewiń stronę nieco do góry i przeczytaj wszystkie posty sobie jeszcze raz, bo piszesz zupełnie o czym innym na podstawie innego obrazka itd. niż reszta. Bo póki co jak dyskutujecie o 2 rożnych sytuacjach to do niczego nie dojdziecie.
lith

Postprzez cman » piątek 06 stycznia 2012, 17:46

JolantazMlawy napisał(a):Miły kolego cman - wkleił kolega skrzyżowanie i zaznaczył punkt, skąd mam wiedzieć co robi kierowca w tym punkcie? Albo może zmienić pas, albo pozostać na swoim i nie zmieniać.

Widzisz pojazdy jadące z południowego wschodu? Widzisz tam trzy pasy ruchu do jazdy prosto? Widzisz na najbardziej prawym z nich: biały (jasny) samochód osobowy, za nim granatowy samochód osobowy, za nim biały bus, za nim trzy kolejne osobówki i trzy kolejne busy? Więc te pojazdy jadą prosto, prosto przed siebie, kierujący nimi trzymają kierownice nieruchomo.
Czy przejeżdżając obok zaznaczonego punktu, trzymając kierownice nieruchomo, zmieniają pas ruchu?

JolantazMlawy napisał(a):Drogi 1 i 2 oznaczono na rysunku kilka postów wyżej, zresztą to nie ma znaczenia.

A cóż nas interesuje rysunek kilka postów wyżej? Przecież na tamtym rysunku mamy pas włączania i oczywiście zmianę pasa ruchu - wklejony on został jako rodzaj przeciwstawnej sytuacji do omawianej, więc jakie ma znaczenie co jest na nim zaznaczone?
Czy może po prostu zupełnie nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi i pomieszałaś dwie różne sytuacje?

JolantazMlawy napisał(a):Proszę o opinię co rozstrzyga w/g kolegi o pierwszeństwie w takiej sytuacji, jeśli nie ma znaków pionowych, zmiany kierunku, ani zmiany pasa?

Art. 25 ust. 1.
cman

Postprzez polex » piątek 06 stycznia 2012, 17:47

JolantazMlawy napisał(a):Proszę zacytować przepis.

Jeśli ktoś prosi mnie o podanie przepisu do każdej możliwej sytuacji na drodze to ja kończę rozmowę, bo to oznacza, że nie ma szans na zrozumienie.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez kopan » piątek 06 stycznia 2012, 17:53

Cman wkleił, cman napisał <<<czy pojazdy jadące z południowego wschodu, prawym pasem ruchu do jazdy prosto, zmieniają przy oznaczonym miejscu pas ruchu>>>> a ty o co pytasz ???
Skąd mam wiedzieć co robi kierowca w tym punkcie. ??
Nie rozumiesz ??
W tym punkcie On dłubie w nosie .

Pytam co to za linia a ty co .... ??
kopan

Postprzez szymon1977 » piątek 06 stycznia 2012, 19:09

Nan napisał(a):Mnie w tym wątku nie chodzi o to, czy sygnalizować zmianę kierunku jazdy, czy nie, bo znak nakazu mówi jasno, że kierunku jazdy nie zmieniam - jadę prosto.
Proszę nie mylić pojęć "jazda na wprost" (bez kręcenia kierownicą) z "jazdą bez zmiany kierunku", bo to nie są pojęcia tożsame. Zgodnie z Kodeksem można jadąc prosto zmienić kierunek jazdy, a także skręcając kierunku jazdy nie zmienić.Tutaj więcej na ten temat. Znak C-5 nakazuje nam jazdę prosto, co teoretycznie może nie wykluczyć zmiany kierunku jazdy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze