Mandat za jazdę nie przy prawej krawędzi jezdni...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Mandat za jazdę nie przy prawej krawędzi jezdni...

Postprzez cman » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 09:09

No i się zaczyna...

KPW napisał(a):Art. 101. § 1.Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

Czy wykroczenie zostało popełnione? Nieważne!
Czy mandat nałożono za czyn będący czynem zabronionym jako wykroczenie? Oczywiście! Tylko to jest istotne i tylko to wynika z cytowanego przepisu.

Nie siej niepotrzebnego zamętu - po prostu spróbuj powyższe zrozumieć...
cman

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 09:26

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu.

§ 2. 41) Uprawniony do uchylenia prawomocnego mandatu karnego jest sąd właściwy do rozpoznania sprawy, na którego obszarze działania została nałożona grzywna. W przedmiocie uchylenia mandatu karnego sąd orzeka na posiedzeniu. W posiedzeniu ma prawo uczestniczyć ukarany, organ, który lub którego funkcjonariusz nałożył grzywnę w drodze mandatu, albo przedstawiciel tego organu oraz ujawniony pokrzywdzony. Przed wydaniem postanowienia sąd może zarządzić stosowne czynności w celu sprawdzenia podstaw do uchylenia mandatu karnego.

1. Kiedy to uchylenie mandatu następuje z urzędu ??
2. w drugim podkreślonym - o jakie to czynności chodzi ??
kopan

Postprzez Minor » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 09:39

1. Gdy w wyniku jakiejś kontroli zostaną wykazane nieprawidłowości, sam możesz nie składać wniosku a jednak mandat zostanie uchylony.

2. Np. wizja lokalna, w celu ustalenia oznakowania na drodze.

Przypominam też że KW to nie tylko wykroczenia drogowe, ale szereg innych np. mandat zakłócanie ciszy nocnej.

Jeżeli został by wystawiony o godz 20. To mógł byś się uchylić, bo wtedy nie ma ciszy nocnej. Sąd nie zastanawiał by się nad tym czy zakłócałeś porządek, a jedynie czy mogłeś dostać mandat za "zakłócanie ciszy nocnej".
Minor

Postprzez lith » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 10:12

Nie ma czegoś takiego jak zakłócanie ciszy nocnej... właśnie za coś takiego można się odwołać. Albo za 'picie w miejscu publicznym'. Ale tu akurat paragraf jest, więc mandatu odwołanego nie będzie. Głupio zrobiłeś, że przyznałeś sie do czegoś, czego nie zrobiłeś. Ale się pod tym podpisałeś, więc po ptokach. Jeżeli się nie zgadzasz z mandatem to nie mozesz go poprostu przyjąć, wtedy idzie do sądu i tam sąd uznaje czy należy Ci się kara, czy zrobiłeś wszystko ok. Jak przyjmujesz, to się przyznajesz do winy.
lith

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 10:24

12. Należy podkreślić, że w wypadku niepodjęcia przez ustawodawcę w zakreślonym terminie stosownych działań ustawodawczych stan normatywny w zakresie uregulowanym przez pkt I.1 sentencji ulega zmianie. Wyrok TK podlega bowiem wykonaniu nawet w sytuacji zaniechania legislacyjnego. Zakwestionowany przepis art. 101 § 2 k.p.w. w zakresie, w jakim pozbawiał pokrzywdzonego prawa do udziału w postępowaniu w przedmiocie uchylenia mandatu, zostanie więc definitywnie wyeliminowany z systemu prawnego z dniem 1 stycznia 2005 r. W konsekwencji od 1 stycznia 2005 r. udział pokrzywdzonego w postępowaniu w przedmiocie uchylenia mandatu staje się obligatoryjny – i to bez względu na to, czy zostaną wprowadzone w kodeksie postępowania w sprawach o wykroczenia stosowne zmiany legislacyjne.

Z tych względów Trybunał Konstytucyjny orzekł jak w sentencji.

Sentencja została ogłoszona dnia 4 czerwca 2004 r. w Dz. U. Nr 128, poz. 1351.

Minor pytałem o źródło tego zacytowanego przez Ciebie tekstu jakoś brak odpowiedzi ??

Teraz postaraj się o więcej, bo jest istotnym i to bardzo w oparciu o jakie przepisy napisano tę cytowaną opinię.
Kolego data powstania tej opinii ???
kopan

Postprzez Minor » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 10:44

Podałem podstawę prawną w 1 moim poście w tym temacie!, podał ją też @cman. Czego chcesz jeszcze?

Skąd opinia? Z 1 strony w Google! Ale jest prawidłowa, i zgadzam sie z nią.

http://www.eporady24.pl/uchylenie_mandatu,artykuly,6,80,331.html
Proszę... może tego chcesz, nie wiem co Ci to da. Zacytowałem tylko po to żeby ułatwić koledze zrozumienie problemu. Trzeba było podac samą podstawę prawną, i kazać mu samemu wyciągać wnioski. Masz rację.

Data 2008 rok, i co? Zmieniło się prawo, bo jakoś nie wydaje mi się.
Minor

Postprzez dzino » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 12:36

Niestety ale faktycznie miałeś pecha. Jeżeli sytuacja miała przebieg, tak jak opisałeś to ukarany powinien zostać tylko jeden kierowca; Ty za niedopełnienie obowiązku jazdy przy prawej krawędzi lub ten drugi, za wyprzedzanie na skrzyżowaniu. Na pewno nie obaj. Dlaczego? Otóż w tym przypadku tylko jeden kierowca mógł popełnić wykroczenie, które przyczyniło się do kolizji:

1. Ty ustawiasz się nieprawidłowo (bo przy lewej krawędzi) na dość szerokim pasie ruchu, obok Ciebie ustawia się prawidłowo drugi samochód, z zamiarem jazdy na wprost, obaj ruszacie na zielonym, samochód jadący prawidłowo przy prawej krawędzi zahacza o ten jadący nieprawidłowo czyli Twój.
lub...
2. Ty ustawiasz się przy lewej krawędzi, ponieważ chcesz zrobić miejsce dla ewentualnie skręcających w prawo, poza tym za skrzyżowaniem pas się zwęża, obok Ciebie ustawia się inny pojazd... dalszy przebieg już znamy.

Moim zdaniem miałbyś duże szanse wygrać przed sądem odmawiając przyjęcia mandatu. Natomiast teraz nie wiem czy gra jest warta świeczki, no chyba że Ci wlepił 500PLN ale nie sądzę.

Sytuacja absurdalna, ale takich nie brakuje na naszych drogach. Przepisy są tak skonstruowane, że przy wielu incydentach drogowych, można przypisać winę temu niewinnemu. Wszystko zależy od mundurowego.

Poza tematem...
lith napisał(a):Nie ma czegoś takiego jak zakłócanie ciszy nocnej...

Zakłócanie potocznie zwanej ciszy nocnej przypisuje się do
Art. 51 § 1. KW
Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
dzino

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 13:10

To że sprawa nie jest tak oczywista jak niektórym się wydaje to widać na każdym kroku.

Skąd opinia? Z 1 strony w Google! Ale jest prawidłowa, i zgadzam sie z nią.

Jest to opinia jakiejś Pani oparta o .......podejście przedstawicieli doktryny.
Ale np.
http://www.monitorprawniczy.pl/index.ph ... 25&id=2252
Warto odnieść się do tego orzeczenia ze względu na istotne dla praktyki orzeczniczej zagadnienie dotyczące zakresu badania przez sąd powszechny podstaw do ewentualnego uchylenia mandatu karnego. Trybunał Konstytucyjny zaproponował bowiem w uzasadnieniu swojego orzeczenia inne podejście do problemu badania przez sąd winy ukaranego w toku postępowania, aniżeli przyjmują to przedstawiciele doktryny.
kopan

Postprzez Minor » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 14:33

@kopan, dlatego napisałem... że być może jest szansa wyegzekwowania czegoś takiej przed UE, czy Trybunałem Konstytucyjnym.

W pierwszym moim poście napisałem że może UE pomoże. I to nie był żart. Jak ktoś ma ochotę, niech zawalczy. Wygrana przed Europejskim Trybunałem Spraw Człowieka = wymóg zmiany złego prawa w kraju którego sprawa dotyczy.

Dlaczego akurat tam? Powszechna Deklaracja Praw Człowieka mówi że mamy "prawo do rzetelnego procesu sądowego oraz do skutecznego środka odwoławczego"

Ale w Polsce nic nie ugrasz, sąd zacytuje ten sam Art. który ja z cman'em i po procesie.
Minor

Postprzez Drezyna » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 14:57

Cóż, to są skutki własnych interpretacji PoRD, od których pęka to forum, inne zresztą także. Jest przepis, żeby jechać możliwie blisko prawej, ale nawet w takim programie jak JB prowadzący tłumaczy teorie o "jeździe partnerskiej" niezgodnej z przepisami. I to są efekty. Proponuję jednak stosować przepisy tak, jak zostały napisane, a ograniczyć swoje widzimisie do minimum.
Drezyna

Postprzez Minor » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 15:05

Czyli proponujesz, żeby blokować osoby skręcające w prawo warunkowo? Hmmm ciekawe podejście.
Minor

Postprzez Drezyna » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 15:08

Jeśli ktoś coś proponuje, to ustawodawca. Nie ma co dyskutować, są dwie szkoły, przy czym ja jestem za tą zgodną z przepisami, a nie "pseudopartnerską". A ty co, proponujesz przykładowo nie blokować ruchu i jechać 100 km/h na obszarze zabudowanym?
Drezyna

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 16:43

Żeby się do przepisów stosotać to wpierw należy je znać .
Pas był wyznaczony i wtedy masz pas zjmować, żadne przy prawej krawędzi jezdni a dowolna pozycja na wyznaczonym pasie ruchu.
kopan

Postprzez Minor » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 17:36

Podobno 2 niewyznaczone były... Tyle zrozumiałem. Ale to nic nie zmienia, bo nadal z jednego i drugiego można jechać na wprost. A dokładnie można zająć ten pas który ułatwi dalszą jazdę.

w tej sytuacji

w lewo - z lewego
w prawo - z prawego
prosto - z którego masz ochotę... (choć słuchając niektórych to ja chyba zacznę ustawiać się na środku).
Minor

Postprzez kopan » poniedziałek 09 kwietnia 2012, 18:56

Podobno z tymi pasami ruchu to mało kto wie jak to jest.
Dla mnie był jeden wyznaczony.
Ale są tacy co twierdzą że w wyznaczonym mogą być dwa niewyznaczone i mamy trzy pasy ruchu.
Tylko jak sygnalizować zmiany pasów ??
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze