Koniec pierwszeństwa= ustąp pierwszeństwa.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Koniec pierwszeństwa= ustąp pierwszeństwa.

Postprzez rsx » środa 27 lutego 2013, 01:38

ks-rider napisał(a):rsx pisze:
Wg Twojej ryciny pierwszeństwo ma pojazd czerwony, mimo że je stracił przed chwilą :)

Do szkoly chodzil ? Jak mozna miec cos co sie stracilo ?

Przetlumacze Ci moze bardziej obrazowo cnotliwy jest pojazd czerwony mimo, ze stracil cnote - kumasz wogole swoja logike ?

Zanim napiszesz pomysl.

Kolegom proponuje dowiedziec sie jak rozstawia sie znaki drogowe, oraz zapoznac sie z faktem, ze mamy znaki pozytywne i negatywne.

:wink:

Zanim skomentujesz zapoznaj się dokładnie z treścią posta, dziękuję.
Traci pierwszeństwo ustalone znakami, ale na samym skrzyżowaniu zyskuje pierwszeństwo przed niebieskim, co wynika z przepisów RD.
Czytania ze zrozumieniem nie uczyli? Sądzę, że kumam swoją logikę bardzo dobrze.
Obrazek
rsx

Postprzez ks-rider » środa 27 lutego 2013, 10:25

rsx napisał(a):Traci pierwszeństwo ustalone znakami, ale na samym skrzyżowaniu zyskuje pierwszeństwo przed niebieskim, co wynika z przepisów RD.
Czytania ze zrozumieniem nie uczyli? Sądzę, że kumam swoją logikę bardzo dobrze.

Gdyby byla taka sytuacja, to oznaczenie drogi / skrzyzowania bylo by zupelnie inne.

np. w ustawowej odleglosci bylby ustawiony

http://external.ak.fbcdn.net/safe_image ... 5991_s.jpg

a nie jest

Wysowasz co najwyzej teorie spiskowe, doszukujesz sie czegos czego niema, ale to tez o czyms swiadczy.

ks-rider

Postprzez rocko19 » środa 27 lutego 2013, 11:14

Obecnie nie trzeba testow się uczyć tylko kodeksu drogowego, w sumie osobiście ciesze sie ze tak się stało.
Nie robiłem jeszcze nowych testow wiec niewiem czy zdam, ale chętnie bym spróbował tylko niewiem gdzie można dostać darmowe testy.
rocko19

Postprzez Drezyna » środa 27 lutego 2013, 12:03

LeszkoII - ale gdzie to przecięcie???
Cztery drogi dochodzą do okręgu i absolutnie się nie przecinają! To jest mimo wszystko naciąganie, a jak dopuszczamy naciąganie, to i inne interpretacje są dobre...
Drezyna

Postprzez rsx » środa 27 lutego 2013, 17:52

ks-rider napisał(a):Gdyby byla taka sytuacja, to oznaczenie drogi / skrzyzowania bylo by zupelnie inne.

Przytocz przepis, który zobowiązuje Zarząd Dróg do ustawienia znaku A-5 przed skrzyżowaniem dróg równorzędnych. Jeżeli takowy znajdziesz, przyznam rację, póki co twierdzę, że to jest dobra wola ZD, gdyż skrzyżowania dróg równorzędnych nie muszą być oznaczone (czyt. kierowca nie musi być ostrzeżony o takowym, jeżeli nie zachodzi taka konieczność wynikająca z częstych zdarzeń drogowych na nim)

Co do ronda [...ciach do kosza; lith]
Obrazek
rsx

Postprzez LeszkoII » środa 27 lutego 2013, 18:33

Drezyna napisał(a):LeszkoII - ale gdzie to przecięcie???
Cztery drogi dochodzą do okręgu i absolutnie się nie przecinają! To jest mimo wszystko naciąganie, a jak dopuszczamy naciąganie, to i inne interpretacje są dobre...
Na takiej samej podstawie można pytać, gdzie przecięcie dróg, skoro przecinają się skanalizowane wloty z wylotami - czyli jezdnie należące do przestrzeni skrzyżowania. Gdzie jest granica, w jakim miejscu jezdnia wlotu należy do drogi A a w jakim do B. Źle postawione pytanie. Jezdnia należy do części wspólnej(przestrzeni skrzyżowania)dróg - czyli do ich przecięcia, połączenia lub rozwidlenia.
Przypominam, że wszystkie ronda są skrzyżowaniami skanalizowanymi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2013, 19:13

ks-rider napisał(a):Gdyby byla taka sytuacja, to oznaczenie drogi / skrzyzowania bylo by zupelnie inne.

a nie jest

I nie musi.
Przeczytaj w 220 o A-5 i D-2
szerszon

Postprzez ks-rider » środa 27 lutego 2013, 20:32

rsx napisał(a):Przytocz przepis, który zobowiązuje Zarząd Dróg do ustawienia znaku A-5 przed skrzyżowaniem dróg równorzędnych. Jeżeli takowy znajdziesz, przyznam rację, póki co twierdzę, że to jest dobra wola ZD, gdyż skrzyżowania dróg równorzędnych nie muszą być oznaczone (czyt. kierowca nie musi być ostrzeżony o takowym, jeżeli nie zachodzi taka konieczność wynikająca z częstych zdarzeń drogowych na nim)

Dobra wola dobra wola, przy jezdni o jednym gora dwoch pasach ruchu moglbym przyznac Ci racje, na pewn nie przy trzech. Cocby ze wzgledu na to ze jezeli ta traci pierszenstwo to z regoly ze wzgledu na krzyzujaca ja droge o jeszcze wiekszej ilosci pasow ruchu ( to tak na chlopski rozum ). W tym przypadku uwazasz ze zarzadazajacy droga unie ustawi tam znaku pozytywnego ? Sorry, ale naiwny jestes.

Rownie dobrze moglbym teraz napisac, wklej mi filmik z oznakowania tego skrzyzowania, przyznam Ci racje.

Poczytaj wiec nie PoRD a rozporzadzenia o ustawianiu znakow drogowych, jaie sa kryteria a nie dorabiaj ideologie do PoRD'u.

szerszon napisał(a):I nie musi.
Przeczytaj w 220 o A-5 i D-2

To, ze nie musi nie znaczy ze nie ustawi, reszta jak wyzej.

ks-rider

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2013, 22:37

Z 220
Znak D-2 umieszcza się...
przed skrzyżowaniem dróg równorzędnych
Załącznik 1
5.2.2
Niby wszystko ok.
Uważam ,ze jesteś przyzwyczajony do bardzo powszechnej kombinacji D-2/A-7...też byłem :D
szerszon

Postprzez rsx » środa 27 lutego 2013, 23:13

ks-rider, Chciałbym zauważyć, że nie napomknąłem nic o jezdni trzypasmowej i więcej. Skupiłem się na ogóle.
Fakt, tutaj przyznam Ci rację, wtedy ZD może ustawić takowe znaki.
Podpiąłem rozporządzenia pod PoRD, może mylnie, ale uznałem to za oczywistość.

ks-rider napisał(a):To, ze nie musi nie znaczy ze nie ustawi, reszta jak wyzej.

Rozpartywałem to w aspekcie "musi/nie musi" :wink:
Obrazek
rsx

Postprzez ks-rider » czwartek 28 lutego 2013, 00:14

szerszon napisał(a):Z 220
Uważam ,ze jesteś przyzwyczajony do bardzo powszechnej kombinacji D-2/A-7...też byłem :D

Po przejechaniu nazwilny to miliona km na trzech kontynentach ( w realu tzoche wiecej :mrgreen: ) wiem czego moge oczekiwac na drodze, mimo tego dalej jestem czujny i staram sie to przekazywac dalej.

rsx napisał(a):Rozpartywałem to w aspekcie "musi/nie musi" :wink:

Problem lezy tu, ze doszukujecie sie teori spiskowych, ktore zadko zawarte sa w testach ( tam zawarte sa bledy :mrgreen: )

ks-rider

Postprzez Zonaimad » piątek 01 marca 2013, 17:26

Krótki przykład z życia 600-tysięcznego miasta. Jedno z jego głównych skrzyżowań - pl. 1 maja aka pl. Jana Pawła II. http://goo.gl/maps/xxfZF. Kto tu ma pierwszeństwo, gdy sygnalizacja świetlna idzie spać? :wink:
Zonaimad

Postprzez RossoneriDevil » piątek 01 marca 2013, 17:51

Kto tu ma pierwszeństwo, gdy sygnalizacja świetlna idzie spać?

Tramwaj :D

Jak się weżmie przejedzie na widok z poziomej do tego skrzyżowania to oni też mają D2 czyli wychodzi na to że jedni i drudzy są pozbawieni pierwszeństwa także nadjeżdżający z prawej strony mają pierwszeństwo a to oznacza że jeżeli tak jest to w pytaniu testowym a raczej w odpowiedzi jest błąd.
RossoneriDevil

Postprzez Zonaimad » piątek 01 marca 2013, 17:55

Bingo. :-) Znak D-2 "koniec drogi z pierwszeństwem" oznacza... koniec drogi z pierwszeństwem. ;-) To, i tylko to. Dalsze postępowanie uzależnione jest od ustawionych przed skrzyżowaniem znaków (A6, A7, B20) albo ogólnych zasad ruchu drogowego ("prawa ręka", pierwszeństwo tramwaju).
Zonaimad

Postprzez axel234 » piątek 01 marca 2013, 17:55

Ciekawy jestem co się dzieje na tym skrzyżowaniu jak sygnalizacja ma np awarię.
axel234

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze