Nietypowe oznakowanie "końca strefy zamieszkania". Dyskusja.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Nietypowe oznakowanie "końca strefy zamieszkania". Dysku

Postprzez szymon1977 » środa 01 maja 2013, 10:48

Nie wydaje mi się to możliwe:
220.2.2.8. napisał(a):Znak A-7 może być umieszczany także w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, gdzie obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym (wyjazd z obiektów).

Choć umieszczenie znaku A-7 razem ze znakiem informacyjnym D-41 lub D-47 jest już niezgodne z prawem:
220.2.2.8. napisał(a):Łącznie ze znakiem A-7 może być umieszczony na tym samym słupku tylko jeden znak ostrzegawczy, zakazu, nakazu lub znak informacyjny D-2.

Odsunięcie końca strefy poprzez umieszczenie znaków D-40/41, D-46/D-47 w pewnej odległości od skrzyżowania, a przed samym skrzyżowaniem znaku A-7 jest jak najbardziej celowe. Unika się wtedy nieporozumienia kierujących, z sytuacji A, kiedy to czerwony ustępuje pierwszeństwa przejazdu na podst. Art.17.2., a zielony na podst. Art.25.1. Poza tym przy większym natężeniu ruchu i "trzech poziomach" pierwszeństwa (droga z pierwszeństwem, droga podporządkowana, włączający się do ruchu) może się okazać, że czerwony godnie z przepisami wyjedzie dopiero w nocy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Nietypowe oznakowanie "końca strefy zamieszkania". Dysku

Postprzez Zonaimad » niedziela 05 maja 2013, 23:55

LeszkoII napisał(a):Jeszcze poproszę o uzasadnienie tej tezy.

Hm. Wygląda na to, że się pomyliłem. Ale to dziwne, bo świta mi w głowie zakaz ustawiania znaków określających pierwszeństwo na wyjeździe ze strefy... Przegapiłem jakąś zmianę przepisów, czy pomieszałem rozporządzenie z jakąś publicystyką?
Zonaimad

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze