Wysadzanie pasażera

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wysadzanie pasażera

Postprzez Cyberix » środa 15 maja 2013, 19:05

rusel napisał(a):a ja tu mowie o zwyklym zatrzymaniu kiedy nie ma pieszych ani sygnalizacji, kierowca sie zatrzymuje i wszyscy za nim

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
1) na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

Święta krowę obsobaczyć.
Cyberix

Postprzez lith » środa 15 maja 2013, 19:45

no niby mogę... ale byłoby to strasznie chamskie z mojej strony, bo zmniejszyłoby istotnie przepustowość drogi :mrgreen:
lith

Postprzez Uciekaj1 » środa 15 maja 2013, 21:31

lith napisał(a):Chociaż ze mnie taki zły anarchista, że wolę zatrzymać się tam gdzie nie wolno- czyli w zatoczce gdzie nikomu nie przeszkadzam, niż tam gdzie wolno, czyli na środku drogi blokując pas.

Może wstyd się przyznać, ale ze mnie też. Z dwojga złego już wolę wypuścić kogoś na czerwonym, niż zablokować cały pas i, bądź co bądź, stwarzać zagrożenie. Na szczęście takie wypuszczenie na czerwonym zdarzyło mi się 2 razy.
Uciekaj1

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 21:33

Czy jest jakiś przepis zabraniający wysiadać pasażerom z pojazdu będącego w ruchu (zakładam, że pasażer jest kaskaderem i nic mu się nie stanie)?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Uciekaj1 » środa 15 maja 2013, 21:36

szymon1977 napisał(a):Czy jest jakiś przepis zabraniający wysiadać pasażerom z pojazdu będącego w ruchu (zakładam, że pasażer jest kaskaderem i nic mu się nie stanie)?

:spoko: :mrgreen:
Żaden przepis tego (raczej :P ) nie reguluje. Czyli co nie zabronione, to ...

:lol:

Ja osobiście wysadziłbym taką osobę na czerwonym tylko wtedy jeśli 1) znam skrzyżowanie i wiem (mniej więcej) jak na nim działa sygnalizacja świetlna 2) jestem na prawym pasie
Ostatnio zmieniony środa 15 maja 2013, 21:42 przez Uciekaj1, łącznie zmieniany 2 razy
Uciekaj1

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 21:40

Mam rozumieć, że wysiadanie pojazdu, który choć nie porusza się to z punktu widzenia PoRD nie zatrzymał się bo stoi na czerwonym tym bardziej jest dozwolone? Czy jest to niebezpieczne, nawet jeżeli pasażer nie jest kaskaderem i wysiada wprost na chodnik?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Uciekaj1 » środa 15 maja 2013, 21:42

szymon1977 napisał(a):Mam rozumieć, że wysiadanie pojazdu, który choć nie porusza się to z punktu widzenia PoRD nie zatrzymał się bo stoi na czerwonym tym bardziej jest dozwolone? Czy jest to niebezpieczne, nawet jeżeli pasażer nie jest kaskaderem i wysiada wprost na chodnik?

To jest bardzo dobre pytanie. Całkiem serio. Chętnie poznałbym na nie odpowi

Nie, no nie zrozumiałeś mnie. Ja też teraz piszę całkiem serio.
Ostatnio zmieniony środa 15 maja 2013, 21:48 przez Uciekaj1, łącznie zmieniany 2 razy
Uciekaj1

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 21:45

Ja piszę całkiem na serio! Wysiadać z pojazdu będącego w ruchu raczej nic nie zabrania. Jeżeli pojazd będący w ruchu stoi na światłach a pasażer wysiada prosto na chodnik raczej nie jest to niebezpieczne. Więc raczej podstawy do wlepienia mandatu nie ma? Bo za co, skoro na pewno nie za nieprzepisowe zatrzymanie lub postój.
szymon1977

Postprzez Uciekaj1 » środa 15 maja 2013, 21:51

szymon1977 napisał(a):Ja piszę całkiem na serio! Wysiadać z pojazdu będącego w ruchu raczej nic nie zabrania. Jeżeli pojazd będący w ruchu stoi na światłach a pasażer wysiada prosto na chodnik raczej nie jest to niebezpieczne. Więc raczej podstawy do wlepienia mandatu nie ma? Bo za co, skoro na pewno nie za nieprzepisowe zatrzymanie lub postój.

Zgodnie z definicją: zatrzymanie pojazdu to unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego trwające nie dłużej niż 1 minutę oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów
Ja to interpretowałbym tak, że to jednak jest zatrzymanie... Tyle, że zabronione jest zatrzymywanie się na skrzyżowaniu... Jedno wyklucza drugie. Co na to inni?

Z konwencji o RD:
k) określa się, że pojazd jest:
i) "zatrzymany", jeżeli jest unieruchomiony na czas niezbędny do wsiadania lub wysiadania osób albo w celu załadowania lub wyładowania rzeczy,
ii) "na postoju", jeżeli jest unieruchomiony z innego powodu niż konieczność uniknięcia kolizji z innym użytkownikiem drogi lub z przeszkodą albo zastosowania się do przepisów ruchu oraz jeżeli czas unieruchomienia pojazdu nie jest ograniczony do czasu niezbędnego do wsiadania lub wysiadania osób albo do załadowania lub wyładowania rzeczy.

Czyli zatrzymaniem auta nie wynikającym z przepisów ruchu czy też warunków drogowych może być np. wysadzenie pasażera.

Jeżeli zatrzymamy się przed stopem, czy przed czerwonym światłem, albo w celu ustąpienia pierwszeństwa – jest to zatrzymanie wynikające z przepisów ruchu drogowego.
Zatrzymanie i postój pojazdu jest dozwolony w miejscach i w takich warunkach, gdzie nie spowoduje zagrożenia, niebezpieczeństwa czy też utrudnień dla innych kierowców, a także wtedy gdy zatrzymany pojazd jest dostatecznie widoczny z bezpiecznej odległości.

Podsumowując:
Jeżeli pojazd zatrzymywany musi zostać na jezdni, to należy ustawić auto blisko i równolegle do jej krawędzi.

Nie wolno zatrzymywać się ( dotyczy zatrzymania dla potrzeb osób korzystających z pojazdu np. wysadzenia pasażera):
na przejazdach kolejowych, tramwajowych, na skrzyżowaniach, a także nie bliżej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania; w tunelach, na mostach i wiaduktach; na pasie między jezdniami; na drodze dla rowerów; na jezdni wzdłuż linii ciągłej, w miejscach gdzie zmusilibyśmy innych kierujących do najechania na linię ciągłą; na przejściach dla pieszych i na przejazdach dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m od tych miejsc; na jezdni przy linii przerywanej, która wyznacza krawędź jezdni, a także na jezdni i na poboczu obok linii ciągłej wyznaczającej krawędź jezdni; w odległości nie przekraczającej 10 m do przedniej strony znaku czy też sygnału drogowego, jeżeli pojazd by je zasłonił; przy lewej krawędzi jezdni, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o nie dużym ruchu; bliżej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek komunikacji publicznej, a na przystanku z zatoczką – na całej jej długości; bliżej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej strony ma tylko jeden pas ruchu;

Zaś postój jest niedozwolony ( ale zatrzymanie – czyli żeby np. zabrać pasażera jest dozwolone):
w miejscach gdzie postawione auto utrudni wjazd lub wyjazd ( bramy, garaże itp. );
w miejscu gdzie postawione auto utrudni wyjazd czy dostęp do innego zaparkowanego pojazdu;
w strefie zamieszkania w innych miejscach niż specjalnie wyznaczone do parkowania;
przed i za przejazdem kolejowym, na długości od słupka wskaźnikowego z jedną kreską do przejazdu kolejowego;
dla pojazdów o masie całkowitej przekraczającej 16 t lub długości przekraczającej 12 m – na obszarze zabudowanym poza wyznaczonymi w tym celu parkingami;

Temat naprawdę ciekawy i chętnie poczytałbym opinie innych.
Uciekaj1

Postprzez LeszkoII » środa 15 maja 2013, 22:36

szymon1977 napisał(a):Czy jest jakiś przepis zabraniający wysiadać pasażerom z pojazdu będącego w ruchu (zakładam, że pasażer jest kaskaderem i nic mu się nie stanie)?
Może być nawet nieśmiertelny a i tak musi mieć zapięte pasy podczas jazdy. Jak wysiada(lub katapultuje się z pojazdu) podczas jazdy, to kiedyś musi rozpiąć pasy... no chyba, że wysiada w pasach albo kaftanie :lol:
Zaś postój jest niedozwolony w miejscach gdzie postawione auto utrudni wjazd lub wyjazd ( bramy, garaże itp. );
To prawda, ale w takich miejscach odbywam postój będąc gotowy do szybkiego ruszenia. Niestety łamię przepis :( Bo zatrzymuje sie powyżej 60 sekund w MIEJSCU a nie jakbym chciał "lub w warunkach gdzie pojazd utrudni wyjazd z/do bramy, garażu". Przydałoby się znowelizować. Ostatnio czekałem na wjeździe, bo wszystkie miejsca parkingowe były zajęte(akurat podwoziłem kogoś) i widząc w lusterku prawy kierunkowskaz od razu bez zwłoki czasu umożliwiłem wjazd/wyjazd do/z posesji.
Ostatnio zmieniony środa 15 maja 2013, 22:43 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 22:42

Bingo! Ponieważ pojazd stojący na czerwonym z punktu widzenia PoRD pozostaje w ruchu przy próbie opuszczenia pojazdu Policja wystawi mandat za niezapięte pasy. No chyba, że pasażer to człowiek-guma i potrafi wysiąść nie rozpinając pasów.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 15 maja 2013, 22:45

szymon1977 napisał(a):Bingo! Ponieważ pojazd stojący na czerwonym z punktu widzenia PoRD pozostaje w ruchu przy próbie opuszczenia pojazdu Policja wystawi mandat za niezapięte pasy. No chyba, że pasażer to człowiek-guma i potrafi wysiąść nie rozpinając pasów.
Myślałem, że kaskader chce wysiadać w czasie jazdy.
A czy postój na czerwonym świetle to "bycie w ruchu"? Nie wiem co to znaczy a jeśli się domyślam, to nie ma znaczenia takie określenie. Istotne, że w momencie zapalenia zielonego, nie włączam się do ruchu.
Rozpiąć pasy podczas postoju przed sygnalizacją przecież można, bo nie jadę nie jestem podczas jazdy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 22:50

Czyli nadal na czerwonym można prosto na chodnik wysiadać.
szymon1977

Postprzez Zonaimad » środa 15 maja 2013, 23:08

szymon1977 napisał(a):Ponieważ pojazd stojący na czerwonym z punktu widzenia PoRD pozostaje w ruchu

Litości... ;/ Stojący pojazd nie może być w ruchu. PoRD nie mówi o tym, co się rusza a co się nie rusza bo to definiują prawa fizyki. PoRD natomiast mówi tylko o tym, kto jest uczestnikiem ruchu. Niespodzianka numer 1 - to, czy jest się uczestnikiem ruchu nie ma wspólnego nic z poruszaniem się. Niespodzianka numer 2 - uczestnikami ruchu nie są pojazdy, tylko osoby. Niespodzianka numer 3 - kierujący siedzący w zaparkowanym (odbywającym postój) pojeździe także jest uczestnikiem ruchu, tym bardziej jest nim kierowca samochodu stojącego na czerwonym (albo nawet na zielonym) świetle. Niespodzianka numer 4 - uczestnikiem ruchu (osobnym, to nie jest podmiot zbiorowy) jest również pasażer.

Mając na uwadze powyższe - wyjaśnij, o co Ci chodziło. Bo to, co napisałeś, nie ma rąk, ni nóg.
Zonaimad

Postprzez szymon1977 » środa 15 maja 2013, 23:16

O to, że skoro zatrzymanie wynikło z warunków ruchu a nie woli jadącego jego kierującego obowiązują przepisy dotyczące pojazdów poruszających się a nie zaparkowanych (np. jeżeli chodzi o światła).
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze