Wyjazd z osiedla.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyjazd z osiedla.

Postprzez disaster » środa 17 lipca 2013, 17:17

Cała dyskusja na temat tego czy droga wewnętrzna kończy się w miejscu postawienia znaku, czy też na przecięciu z drogą publiczną 6 metrów dalej ma taki sam sens jak debatowanie czy jadąc skrzyżowaniem powiniśmy zwolnić do 50km/h, jeśli na drodze przed i za nim obowiązuje 70.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez oskbelfer » środa 17 lipca 2013, 19:48

LeszkoII napisał(a):Amos, zacytuj mnie a później pisz, że mylę pojęcia. To takie proste napisać "mylisz pojęcia" albo "poczytaj PoRD". Łatwe, bo wymaga małego wkładu w klawiaturę.
Jestem uczulony na tego typu .....mało inteligentne wpisy.
Nie mylę niczego, są to zresztą podstawy, uwierz mi albo czytaj moje wypowiedzi uwzględniając kontekst wcześniejszych postów i cytatów.

jak amos pisze że mylis zto mylisz kropka
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » środa 17 lipca 2013, 20:40

Amos napisał(a):Odnosiłem się do całości twoich wypowiedzi, z których wynika, że droga wewnętrzna nie może być drogą twardą niezależnie od nawierzchni, gdy tymczasem w definicji drogi twardej (w art.2, pkt. 2 PoRD) nie ma nic o statusie tejże drogi.
Równocześnie w art. 1 i art.8, ust.1 ustawy o drogach publicznych, mówiących o drodze publicznej i wewnętrznej nie ma nic o nawierzchni tych dróg...
To co "wynika" z moich wypowiedzi...pozostawiam Tobie.
Nigdzie nie napisałem, że "droga wewnętrzna nie może być drogą twardą".

Specjalnie dla @Szymona, wczułem się w jego interpretację polegającą na tym, że dzieli drogę twardą na odcinki przed i za znakiem D-47(bez uwzględnienia kontekstu sytuacyjnego, a nawey i statystycznego). Drugi odcinek, według tej teorii(nieweryfikowalnej w praktycznej jeździe, zbliżając się do skrzyżowania) stanowi drogę publiczną, która z racji swojej długości ok. 15m - sklasyfikowana powinna być dodatkowo jako droga gruntowa. Później przeczytałem, że B-20 wraz z T-6 tworzy - w obrazkowej scenie - skrzyżowanie, którego składnik to połączenie z drogą wewnętrzną. Jest zupełnie odwrotnie, to ten znak należy wyegzekwować na skrzyżowaniu(Art.25.1) lub w miejscu, w którym ustępuje się pierwszeństwa zgodnie z treści Ustawy PoRD(stricte zapis dotyczył znaku A-7, ale nie trudno się domyślić, że w przypadku B-20 - mamy do czynienia z 'bliźniaczym' kontekstem). Tu priorytetem 17.2 a nie 25.1.

Otóż nie podzielam 'zasadności' tej teorii, gdyż żadnej teorii nie potrzeba, wszystko znajduje się przepisach(Dz.U.89).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 lipca 2013, 02:35

LeszkoII napisał(a):Otóż nie podzielam 'zasadności' tej teorii, gdyż żadnej teorii nie potrzeba, wszystko znajduje się przepisach.
Może zacznij od odnalezienia zapisu mówiącego, że droga wewnętrzna nie kończy się w miejscu ustawienia tablicy tylko 15 metrów dalej. A później zezwalającego ustalić pierwszeństwo przejazdu nie na podst. znaków tylko na podst. przepisów ogólnych. Bo jak na razie, to że nie podzielasz jest mało istotne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 lipca 2013, 07:09

Skoro nalegasz.... a myślałem, że sam sobie znajdziesz...
Znak D-46 „droga wewnętrzna” (rys. 5.2.52.1)
stosuje się w celu wskazania wjazdu na drogę
wewnętrzną
, w rozumieniu art. 8 ust. 1 ustawy
z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych
Znak D-47 „koniec drogi wewnętrznej”
(rys. 5.2.53.1) stosuje się w celu
wskazania wyjazdu
z drogi wewnętrznej
na drogę publiczną.
Znak ten umieszcza się na połączeniu drogi wewnętrznej
z drogą publiczną. Znaku D-46 nie
stosuje się na połączeniu drogi publicznej z nieruchomością
położoną przy tej drodze, stanowiącym
zjazd w rozumieniu przepisów o drogach
publicznych.
Na takim połączeniu dopuszcza się stosowanie
znaku D-46 w przypadkach, gdzie ze względu
na rodzaj obiektu (kompleks budynków o różnym
przeznaczeniu, np. usługowo-handlowym)
brak znaku miałby wpływ na bezpieczeństwo
ruchu na drodze publicznej.
Znak D-47 stosuje się również w przypadku, gdy
na połączeniu drogi publicznej z nieruchomością,
określonym w pkt 5.2.52, został zastosowany
znak D-46.

=====
oraz jeszcze cenny cytat dla D-52.
W przypadku umieszczenia znaku D-52 na wlocie
drogi wewnętrznej, przy zjeździe z drogi
publicznej
, nie należy stosować znaku D-46,
określonego w pkt 5.2.52.

Definicja zjazdu o którym była mowa w rozporządzeniu:
zjazd — połączenie drogi publicznej z nieruchomością położoną przy drodze, stanowiące bezpośrednie miejsce dostępu do drogi publicznej w rozumieniu przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym;
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Amos » czwartek 18 lipca 2013, 08:10

Z tych cytatów nie wynika jednak, czy tablice D-46 i D-47 mają stać dokładnie w miejscu połączenia drogi publicznej z wewnętrzną, czy też w jakiejś (jakiej?) odległości od tegoż połączenia...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 lipca 2013, 10:06

LeszkoII napisał(a):Skoro nalegasz...
Pozwolę sobie powtórzyć:
szymon1977 napisał(a):...zacznij od odnalezienia zapisu mówiącego, że droga wewnętrzna nie kończy się w miejscu ustawienia tablicy tylko 15 metrów dalej.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze